El Periódico - Català

Montull i la dona neguen l’ocultació de béns per eludir l’embargamen­t

▶ L’acusació afirma que van camuflar el lloguer de tres habitatges de la propietat

- J. G. ALBALAT

Jordi Montull, condemnat pel saqueig del Palau de la Música i finançamen­t il·legal de CDC, va tornar a trepitjar ahir els jutjats. Però, aquesta vegada, sota l’acusació d’haver ideat un pla, junt amb la seva dona, Mercè Mir, i la seva filla, Gemma Montull, per ocultar els lloguers de tres vivendes embargades, una suma que havia d’anar a parar en la seva totalitat a l’entitat cultural. Montull hi va ser conduït des de la presó de Brians (Sant Esteve de Sesrovires), on compleix condemna. Només va respondre una pregunta i va dir que no recordava si la seva filla era una de les inquilines; la seva dona, per la seva banda, va negar que la família ordís una maniobra per eludir el pagament de la indemnitza­ció. L’expresiden­t de la institució, Fèlix Millet, que també compleix condemna al mateix centre penitencia­ri, declararà per aquesta causa la setmana vinent.

Aquesta és la segona causa que s’obre als exresponsa­bles de la institució cultural per intentar eludir presumptam­ent l’obligació d’indemnitza­r el Palau de la Música: a Millet l’investiga un jutjat de Granollers per la desaparici­ó de béns embargats a casa seva –un piano de cua i uns ullals d’ivori, entre d’altres– i Montull espera judici per ocultar els ingressos que cobrava pel lloguer d’una altra finca embargada. En aquest primer procedimen­t contra Montull i la seva dona –condemnada també per lucrar-se amb l’espoli del Palau–, la fiscalia ha presentat ja el seu escrit d’acusació, en què els demana dos anys de presó per un delicte de frustració a l’execució.

Lloguers no computats

El mes de juliol passat, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música va presentar una nova denúncia als jutjats després de constatar que els saquejador­s de l’entitat cultural estaven ocultant, a més, a l’Audiència de Barcelona, encarregad­a d’executar la sentència, els ingressos que perceben pel lloguer de tres immobles embargats per la justícia. Aquesta és la causa per la qual ha hagut de comparèixe­r Montull i la seva dona (la seva filla Gemma no hi ha assistit per un error en la citació). Les fonts jurídiques consultade­s asseguren que aquest arrendamen­t és de dues vivendes al Masnou, on viu un particular i Gemma Montull, i d’una vivenda a

Teià, on resideix un fill d’ella. Els lloguers fixats van dels 900 euros, al particular, a uns 500 euros als familiars. Quan va ser requerit, Montull va al·ludir que només cobrava una pensió de 2.000 euros i es va comprometr­e a pagar 500 euros cada mes.

La defensa de la família Montull assegura que tant l’Audiència de Barcelona com el Palau coneixien l’existència d’aquests lloguers i que es van firmar abans que la sentència pel saqueig fos ferma. En aquest sentit, va recalcar que també estaven declarats a Hisenda i que servien per pagar despeses, com ara impostos i obres. L’entitat cultural, però, afirma que desconeixi­a aquests lloguers i que un el va descobrir al procedir-se a la taxació de l’immoble embargat. Als contractes, que ara han quedat sense efecte, s’hi va posar una clàusula segons la qual l’inquilí tenia preferènci­a per a la compra de la finca. És a dir, Gemma Montull i el seu fill.

La defensa assegura que tant l’Audiència com el Palau coneixien l’existència dels arrendamen­ts

— Al seu parer, ¿quins són els actius més importants de Barcelona?

— És una ciutat molt acollidora i amb capacitat de treballar conjuntame­nt. Aquests són els principals actius. I l’acord de renovació que s’ha aconseguit és un benefici mutu. No només agafem, sinó que volem construir de manera conjunta.

— ¿Es pot considerar que la fórmula publicopri­vada en l’MWC és un cas d’èxit?

— Penso que ha sigut una fórmula molt exitosa. Quan vam arribar al principi érem només un esdevenime­nt. Era una ciutat amb molta infraestru­ctura, accessible, amb hotels, bons transports... Llavors vam crear la fundació Mobile World Capital Barcelona, que s’ha convertit en una potent associació publicopri­vada i que acaba de fer 10 anys. Com a llegat vam passar d’un compromís d’una setmana a tot l’any. La gent ve a Barcelona, la veu i vol tornar-hi.

— ¿Va ser difícil arribar al nou contracte que allarga l’associació fins al 2030 i més enllà?

— No. Va ser una negociació molt curta perquè sabíem que les dues parts volíem trobar un camí per continuar i arribar a un acord. Inicialmen­t parlàvem sobre un termini i sempre ens preguntave­n si es renovaria, què es faria després de la data establerta com a límit... I finalment vam tancar un acord que té un termini, però que també es pot estendre automàtica­ment per sempre. I mentre sigui beneficiós per a les dues parts es podrà continuar, però també es dona l’oportunita­t de poder dir que no es continua.

— Però ¿serà el 2030 un límit?

— És només l’inici d’un nou termini i després es pot renovar cada any de manera automàtica llevat que una de les parts digui que no vol continuar.

— ¿I què pensa que pot passar?

—Penso que, mentre les dues parts vegin valor en la continuïta­t, se seguirà.

— ¿Hauria sigut possible la solució aconseguid­a sense una col·laboració publicopri­vada?

— No hauria sigut possible.

—¿I com funcionava fins a la creació de la fundació el 2012?

— Fins al 2012 érem només un client. Veníem aquí, llogàvem espais... No era dolent. Era com qualsevol altra fira o esdevenime­nt, però volíem fer més. Volíem passar de només una setmana a tot l’any. I vam trobar la manera de fer-ho.

— ¿Guanyaran pes altres indústries diferents del mòbil en l’MWC o ja ho estan fent?

— Sí, internet de les coses, big data, juntament amb la indústria manufactur­era, transports i fintech.

veurem com el focus es desplaça cap a les activitats verticals.

I«Nosaltres no ho hem fet, però hem ajudat a crear una comunitat»

— Vostè ha dit que menys de la meitat dels assistents a l’MWC pertanyen a la indústria dels mòbils...

— Hi han entrat a formar part molts sectors (n’hem atret fins a un total de 14), incloent-hi el sector de l’educació, el dels transports, el financer, la indústria manufactur­era, que està molt forta... La transforma­ció digital que s’està produint arreu del món està dirigint el procés. Tothom necessita connectivi­tat intel·ligent...

— Però, en tot cas, continuem parlant del Mobile. ¿No han pensat a canviar-ne el nom?

— No és incorrecte. Aquesta va ser la base de tot, però la indústria dels mòbils actualment és menys del 50% dels que hi participen.

—¿I què em diu del canvi de nom?

— El vam fer: MWC, però ningú va captar el missatge [rialles]. No em preocupa com l’anomenin. A més, quan des de fora d’Espanya venen a la fira no diuen que van al Mobile o a l’MWC, sinó a Barcelona.

— ¿Quines van ser les principals lliçons que es poden extreure de la pandèmia?

— Des del punt de vista econòmic s’ha vist que tenir una estructura de negoci forta és important. I la capacitat de connectivi­tat intel·ligent. ¿Es pot imaginar el que hagués suposat la pandèmia fa 20 anys? Haurien sigut terribles les dificultat­s per la falta de mobilitat.

— ¿I què ha suposat aquesta crisi sanitària: canvis o ha accelerat processos per al Mobile i globalment?

— Per a l’MWC ha suposat que hem de confiar més en els nostres socis. GSMA és avui la meitat del que era abans de la pandèmia. Treballare­m més amb la Fira per fer projectes i ens recolzarem més en els nostres socis per fer coses que abans fèiem en solitari. I, globalment, la pandèmia ha ressaltat la necessitat i la capacitat que estar connectat és encara més important, des del punt de vista de l’educació, els negocis, l’Administra­ció... Abans era només trucar per telèfon i avui pots gestionar el negoci des dels dispositiu­s mòbils...

— ¿Pensen organitzar més coses, com ja estan fent, al llarg de l’any?

— Sempre estic pensant en noves coses que es poden fer. Són coses que donin la possibilit­at de continuar creixent conjuntame­nt. Quan vam arribar per primera vegada el 2006 no hi havia gaire mentalitat emprenedor­a aquí, no hi havia una comunitat d’empreses emergents... L’economia era molt diferent. Nosaltres no ho hem fet però hem ajudat a crear una comunitat tecnològic­a i emprenedor­a, de software, d’empreses emergents i després s’aconseguei­x que Cisco o Intel desembarqu­in aquí amb les seves inversions ¿Per què no Barcelona? ¿Per què no Catalunya? Però s’ha de ser cautelós i no donar-ho per descomptat. Hem treballat molt per arribar fins aquí i hem de continuar treballant per al futur.

— ¿Què ha passat des que fa vuit mesos es va designar Barcelona com a seu d’aquesta llegendàri­a competició?

— Bastantes coses. S’està fent un esforç increïble. Francament, no he vist mai una velocitat semblant. Certament no seria així a Auckland. Hem definit el recorregut de la carrera. Hem establert els paràmetres d’on estarà el village, les pantalles gegants i fins i tot l’accés. Tot fet. Així que els components bàsics de l’esdevenime­nt ja són al seu lloc. I ara estem en la fase de creació en lloc de la planificac­ió.

— És un gran esdevenime­nt.

— Ho és. I per això l’altra cosa que estem fent és buscar maneres d’involucrar Barcelona. Sempre ha sigut molt important. Treballar per involucrar més persones a més dels voluntaris, crear consciènci­a del que és l’esdevenime­nt i mirar d’atraure la gent local de nou cap al mar. Sé que les platges estan plenes tot l’estiu, però no són necessària­ment locals.

— La gent del carrer de Barcelona no sap gaire bé què és la Copa Amèrica.

— Crec que no hi ha dubte que no ho saben gaire. Per això un dels nostres compromiso­s, i certament crec que un dels nostres llegats pels quals serem jutjats, és que signifiqui una cosa especial per a Barcelona i la regió.

— ¿Quins són els beneficis per a una ciutat com Barcelona?

— La Copa Amèrica es converteix en un catalitzad­or d’obres molt importants. Molt del que està passant al passeig marítim finalment hauria passat, això és cert. El mateix amb la reubicació de transborda­dors, el tipus d’urbanitzac­ió del Port Vell, espais verds, diferents estructure­s que s’hi estan construint, restaurant­s, etc... Però tot s’accelera i estarà acabat l’any 2024, en comptes del 2028 o el 2030. És una de les coses invisibles que sempre passen. I de fet, si ho penses bé, el cost d’ara de tot això, quan mires les xifres de la inflació en l’actualitat, si haguessis d’acabar-los en cinc anys, no en dos anys, hauria sigut enormement més car, és evident. Podria argumentar per tant que la inversió de les administra­cions està més que compensada només pel diferencia­l en la inflació. Ja ha passat a Auckland tres vegades.

— ¿Què més?

— Número dos, tenim els obvis beneficis del turisme. Sabem que aquesta ciutat està bastant saturada de turistes tot l’any. No obstant, hi ha un tipus de turista que vindrà a la Copa Amèrica. No seran dels que agafen un vol de Ryanair per 15 euros des de Manchester per a un comiat de solter i que fan una estada màxima de turisme de dos a tres dies. El turista de la Copa Amèrica es queda dues o tres setmanes. És

«El turista de la Copa Amèrica no ve dos o tres dies, sinó que es queda dues o tres setmanes»

un tipus de turista bastant diferent. I després hi ha un tercer element, que és l’impacte dels equips. Cada un té entre 300 i 350 persones si inclous les famílies que els acompanyen i que es queden molts mesos, que lloguen pisos i van a restaurant­s.

— ¿Podria posar una xifra?

— Sempre es fan estudis sobre l’impacte econòmic, però ja saps que pots fer tres estudis i tots sortir completame­nt diferents, de manera que sempre soc una mica escèptic sobre això, ja que estarà fet depenent de si al tipus li agrada la Copa Amèrica o no. Així que prefereixo centrar-me en els factors no monetaris.

— ¿I estaria d’acord amb la seva percepció que aquesta és una competició molt elitista?

— En certa manera, absolutame­nt. És una percepció construïda al llarg de 170 anys. Així que no ho canviarem en 10 minuts. Però el que mirem de fer és una integració vertical: impulsem jocs en e-Sports per a nois i noies, impulsem la diversitat amb la Copa Amèrica femenina, una Copa Amèrica juvenil... En termes de sostenibil­itat, el nostre projecte principal és l’hidrogen. Només veuràs barcos d’hidrogen. Així que, sí, d’una banda, ho és, però al llarg dels anys a Nova Zelanda hem fet un bon treball per fer caure aquesta percepció. I és que hi ha moltes coses a sota per valorar i esperem deixar un llegat positiu que repercutei­xi en el futur.

—¿Què li sembla la zona de competició?

— És una zona de competició única. Vull remarcar, perquè és molt important, que l’espectacle serà gratuït, i aquí torno a la teva pregunta sobre l’elitisme. Tot ha de ser gratuït. Hi haurà grans pantalles, comentaris en les tres llengües, exhibicion­s... Seria erroni fer pagar per veure les carreres. Va totalment en contra de la nostra filosofia i de Barcelona. I el que és únic, com deia, és que la competició se celebrarà molt a prop de la costa. A 200 metres de la platja ja és profund. Pots anar a la platja, prendre una cervesa i veure la carrera. No necessites tenir un barco i acostar-te per veure alguna cosa com ha passat en altres llocs.

— ¿I és divertit de veure?

— Si ets totalment nou en aquest esport pots quedar-te una mica en blanc, és veritat. Crec que necessites comentaris en directe, que els produirem en tres llengües, perquè la gent entengui què passa i amb ajuda de les grans pantalles. Aquestes grans pantalles amb gràfics explicatiu­s es col·locaran sobre la platja perquè es pugui seguir el que passa. Mirarem de fer-ho el més comprensib­le possible. Hi ha nombrosos elements per observar en una Copa Amèrica, molts, ja se n’adonaran. Per televisió esperem saltar dels 900 als 1.400 milions de teleespect­adors. Creixerem molt.

 ?? ??
 ?? Jordi Cotrina ?? John Hoffman, escollit Català de l’Any, fotografia­t dimarts al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
Jordi Cotrina John Hoffman, escollit Català de l’Any, fotografia­t dimarts al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
 ?? Joan Cortadella­s ?? Grant Dalton, ahir, al Museu Marítim de Barcelona.
Joan Cortadella­s Grant Dalton, ahir, al Museu Marítim de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain