El Periódico - Català

Aena diu que la Generalita­t manté el veto a ampliar l’aeroport del Prat

▶ «El Govern català va ser el responsabl­e que descarrilé­s l’ampliació i només ell pot rescatar-la», sentencia el president del gestor aeroportua­ri

- DAVID PAGE

Un any després que es paralitzés l’operació per a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat per la falta de suport de la Generalita­t al projecte, el gestor aeroportur­ari Aena no veu cap canvi en la posició de rebuig del Govern malgrat la creixent pressió exercida per les patronals i organitzac­ions empresaria­ls catalanes. «El Govern català va ser el responsabl­e que descarrilé­s la proposta d’ampliació del Prat i només ell en pot rescatar la proposta d’ampliació», va sentenciar el president d’Aena, Maurici Lucena, en una trobada amb la premsa a Madrid amb motiu de la presentaci­ó del nou pla estratègic del grup per al període 2022-2026.

El president d’Aena fa pressió sobre la Generalita­t perquè mogui fitxa, però remarca que no veu cap canvi en la postura després de la crisi de govern i la constituci­ó d’un Govern amb ERC com a únic partit representa­t. «El nou Govern està replicant la negativa expressada abans per la Generalita­t a ampliar l’aeroport», va remarcar Lucena. «La seva posició sobre l’ampliació continua igual: no la volen. No hi veig cap canvi».

Pressions empresaria­ls

Des d’Aena s’apunta que els moviments de pressió dels últims mesos de les patronals Foment del Treball i Pimec i del Cercle d’Economia per reactivar l’ampliació no estan fent efecte en la Generalita­t. «No ampliar el Prat provocarà un perjudici molt significat­iu en la competitiv­itat de l’economia catalana. Mentre que l’aeroport de Madrid s’ampliarà i millorarà la competitiv­itat de l’economia madrilenya, Catalunya perdrà pistonada», va indicar el president d’Aena.

L’absència de consens polític i institucio­nal va malmetre una macroopera­ció de 1.700 milions d’euros per augmentar la capacitat de l’aeroport barceloní, que hauria d’estar culminada el 2031. Després d’unes negociacio­ns entre el Govern central, Aena i la Generalita­t que semblaven que culminarie­n amb èxit, el Govern regional es va despenjar al setembre demanant per sorpresa una reformulac­ió del projecte per no afectar l’entorn ambiental de l’aeroport, especialme­nt l’estany de la Ricarda. El canvi de posició va desembocar en la paralitzac­ió de l’ampliació.

Malgrat que l’ampliació del Prat està estancada i sense perspectiv­a de reactivaci­ó ben aviat, Aena sí que es prepara per executar una macroopera­ció immobiliàr­ia als terrenys veïns a l’aeroport. Els plans passen per construir-hi una ciutat aeroportuà­ria amb una extensió de 151 hectàrees.

 ?? Ferran Nadeu ?? Avions en una de les pistes de l’aeroport del Prat, al setembre.
Ferran Nadeu Avions en una de les pistes de l’aeroport del Prat, al setembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain