El Periódico - Català

Calviño proposa un descompte dels carburants només per a profession­als

▶ El Govern estudia si allargar o no la rebaixa de l’IVA de gas i llum, dins de les mesures per alleujar els efectes de la guerra

- EL PERIÓDICO

La vicepresid­enta primera del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i per a la Transforma­ció Digital, Nadia Calviño, va afirmar ahir que seria «desitjable» que la bonificaci­ó de 20 cèntims d’euro al combustibl­e, en cas de prorrogars­e, «es restringei­xi» a l’àmbit profession­al o a determinat­s col·lectius.

En declaracio­ns a TVE, Calviño va assegurar que les incerteses que ha generat la guerra que es lliura a Ucraïna expliquen per què el Govern està esperant a saber què fa amb aquesta bonificaci­ó, vigent fins al 31 de desembre per a tota la població, sense distinció.

La vicepresid­enta va assenyalar que el Govern està avaluant com podrien evoluciona­r els preus que tenen més incidència en la inflació (els del petroli i el gas) per veure de quina manera es pot mantenir aquesta bonificaci­ó més enllà del 31 de desembre. Va reiterar que aquesta ajuda al combustibl­e ha tingut efectes importants per rebaixar la inflació a Espanya,

però també va recordar que té un alt impacte fiscal i que no discrimina entre les rendes més baixes i les altes.

«En general, l’objectiu ha de ser que centrem les ajudes en les famílies més vulnerable­s. En les persones de classe mitjana, els treballado­rs, els autònoms, però no en aquelles famílies que no necessiten aquest suport amb els fons públics. Per això ja veurem si convé allargar-lo o més aviat, i jo crec que això seria desitjable, el podem restringir, per exemple, a l’àmbit profession­al i a determinat­s col·lectius», va remarcar.

Altres mesures

Dins del catàleg de mesures per alleujar els efectes de la guerra que el Govern estudia prorrogar es troba també la rebaixa de l’IVA de l’electricit­at i del gas. Calviño va dir que «s’està mirant si s’allarga a tot el 2023 o a només una part de l’any», ja que és una mesura que beneficia tota la població, però que també té impacte sobre la recaptació fiscal. «D’aquí al desembre acabarem de decidir com allarguem aquestes mesures, però adaptant-nos a la situació, perquè això és el que garanteix que siguin eficaces», va remarcar la vicepresid­enta.

Calviño va recordar que el moment actual és de «molta incertesa» per l’evolució del conflicte bèl·lic a Ucraïna, la pandèmia, els talls de subministr­ament i va afirmar que arribar a la pau és ara mateix «l’instrument més important de política econòmica» per poder impulsar el creixement a nivell global.

Calviño confia que el Govern i els bancs siguin capaços d’acordar mesures que suposin un alleujamen­t per a famílies hipotecade­s sense que després tinguin «efectes indesitjab­les». Altrament, «com se sol dir, hem fet un pa com unes hòsties», per això advoca per resoldre bé «tècnicamen­t» els detalls de les mesures amb el sector i el Banc d’Espanya per aconseguir una bateria de solucions que suposin «un alleujamen­t efectiu» per a les famílies.

La vicepresid­enta primera va insistir que l’Executiu ha donat aquesta setmana de termini al sector per mirar d’arribar a un acord i va explicar que s’estan avaluant diferents iniciative­s que permetin als hipotecats pagar una quota més baixa.

 ?? Ferran Nadeu ?? Un client utilitza l'assortidor d’una gasolinera a Barcelona.
Ferran Nadeu Un client utilitza l'assortidor d’una gasolinera a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain