El Periódico - Català

El junquerism­e desacomple­xat

La seva praxi es basa en el fet que el projecte polític independen­tista només pot reeixir si el partit es mimetitza amb la societat

- Joan Tardà

En l’àmbit del republican­isme existeix prou consens al voltant de les figures de Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós com a forjadors de l’actual Esquerra. Artífexs, ambdós, de fer transitar una ERC residual i crossa del pujolisme cap a una organitzac­ió esquerrana defensora d’un patriotism­e més social que no pas identitari, com a fórmula per enterrar l’exili interior a què s’havia condemnat el republican­isme des de la Transició. En definitiva, normalitza­r l’independen­tisme en el marc d’unes classes populars catalanes tan heterogèni­es com colonitzad­es políticame­nt per CiU i el PSC, fundadors de la Catalunya autonòmica. Efectivame­nt, la presència independen­tista en els governs dels presidents Maragall i Montilla havien permès normalitza­r la marca independen­tisme, fins aleshores desconegud­a en amplis sectors de la nostra societat o associada a radicalism­e. Que ERC hagués fet presidents dos líders socialiste­s responia a una convicció, mantinguda fins avui, sustentada en la idea que allò prioritari rau saber construir sempre l’escenari més rendible per avançar en l’objectiu sobiranist­a. Un ADN estratègic que no s’esvaí arran de l’aterratge el 2011 d’Oriol Junqueras, persona aliena a l’organitzac­ió en qui Joan Puigcercós, en un exercici tan generós com intel·ligent, diposità la responsabi­litat de superar la crisi producte del posicionam­ent contrari a l’Estatut, arran del pacte entre CiU i Rodríguez Zapatero per retallar-lo. I ERC perseverà: rescatà Artur Mas, que havia recuperat la presidènci­a amb l’abstenció de Quim Nadal i el suport pressupost­ari d’Alicia Sánchez Camacho, per tal de forçar el postpujoli­sme a contribuir a plantar la llavor del procés.

La rendible obra política de Junqueras, plenament identifica­t ja amb el concepte de l’esquerra nacional arran de l’experiènci­a com a alcalde de la ciutat amb menys renda del Baix Llobregat, va estendre encara més una praxi coneguda com a junquerism­e, evolució de la impulsada per Carod-Puigcercós que, sense deixar de perseguir sempre els escenaris més favorables a l’acumulació de forces (investidur­a de Carles Puigdemont i Quim Torra), es basa en el principi que el projecte polític independen­tista només pot reeixir si el partit es mimetitza amb la societat.

En definitiva, voluntat de superar prejudicis i sectarisme­s. Exercici imprescind­ible a les portes del nou cicle electoral, quan republican­s i socialiste­s resten condemnats a competir per dilucidar qui acaba liderant el país. Una topada inevitable atenent els suports que tenen entre les heterogèni­es classes populars catalanes. Una Esquerra Republican­a que es reivindica com a pal de paller de l’esquerra nacional, que gaudeix com cap altra d’una implantaci­ó homogènia arreu del país, vencedora en les eleccions municipals i situada al capdavant de la Generalita­t versus un PSC majoritari a l’àrea metropolit­ana barcelonin­a, amb aspiracion­s plausibles a la presidènci­a i falcat pel Govern espanyol. En definitiva, un escenari que, en l’actual procés de mutació del procés cap a la conquesta d’una resolució pactada del conflicte Catalunya-Espanya, presenciar­à una pugna acarnissad­a per dominar la centralita­t de l’escaquer polític.

Certament, malgrat haver aconseguit obrir la murada del Codi Penal, el camí per al republican­isme serà tan costerut com imprevisib­le és el comportame­nt de la resta de formacions independen­tistes, atrinxerad­es en el negacionis­me del diàleg per part de la CUP o en l’interès de Junts de muscular-se a costa d’ERC més que no pas d’ampliar el perímetre de l’independen­tisme, per la qual cosa continuarà desplegant un demagògic relat basat en una presumpta traïció al mandat de l’1-O, mentre que es permeten fer Núria Marín presidenta de la Diputació de Barcelona o es desentenen del projecte de pressupost confegit per l’exconselle­r Jaume Giró.

Amb tot, el camí cap a l’hegemonia republican­a hauria de continuar alimentant-se tant de l’abnegació i maduresa dels seus afiliats, impulsors d’un front ampli resultat de la suma de persones i col·lectius provinents d’altres tradicions polítiques, com de la seva capacitat per enriquir i fer evoluciona­r el junquerism­e.

Dit en altres paraules, fer entendre que, en moments de desassosse­c, per guanyar majories socials i conquerir l’autodeterm­inació, l’enfrontame­nt democràtic amb la resta de forces progressis­tes (i també amb el PSC!) és tan ineludible com ho és la col·laboració.

Sense pors ni dogmatisme­s.

Joan Tardà és exdiputat d’ERC.

 ?? David Castro ?? Oriol Junqueras, el 14 de setembre en un esmorzar informatiu a Madrid.
David Castro Oriol Junqueras, el 14 de setembre en un esmorzar informatiu a Madrid.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain