El Periódico - Català

¿Per què les mascaretes encara són obligatòri­es?

- Ferran Monterde

Un dels pocs recordator­is de la pandèmia que hem viscut és l’obligatori­etat d’utilitzar la mascareta en els transports públics. Al principi de l’aplicació d’aquesta normativa tothom la veia assenyada i raonada, d’acord amb la situació que estava vivint el país i el món sencer.

Soc un usuari freqüent del transport públic i només cal observar i veure que l’ús de la mascareta és minoritari en general. El que no puc entendre, doncs, és el motiu pel qual encara n’és obligatori l’ús tal com va repetint la megafonia cada pocs minuts. Si els experts creuen que encara és necessària, ¿per què no es vetlla pel seu compliment? I si ja no té efecte, ¿per què no es retira aquesta normativa? No té cap sentit la situació actual. Cal posar remei a aquesta absurditat.

■ digestòlog­a: el 80% dels paràmetres estaven alterats), fins al metge que li va practicar la colonoscòp­ia al meu pare i que li va donar un pronòstic de supervivèn­cia del 20% en els cinc anys següents sense totes les dades a la mà i amb una fredor i lleugeresa que esgarrifav­a només de pensar que estava parlant de la vida d’una persona.

Tot aquest despropòsi­t va generar tant en ell com en la meva família un patiment afegit i totalment innecessar­i en un moment vital d’aquestes caracterís­tiques. El meu pare ens va deixar vuit dies després a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, on havia ingressat quatre dies abans a la unitat de pal·liatius a causa de l’estat terminal de la malaltia.

M’agradaria reivindica­r la importànci­a de la formació i l’existència de protocols a l’hora de comunicar una malaltia, però sobretot de la necessitat per part dels sanitaris de fer un ús correcte i sensible de la informació i humanitzar el procés, perquè els pacients i els familiars se sentin acompanyat­s en aquesta dura travessia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain