El Periódico - Català

Nadal és igual a consumisme

- Lucía Castellano

diàleg, pretén també aconseguir que ERC el recolzi en els Pressupost­os Generals. Alguns diuen que no té res a veure una cosa amb l’altra, però siguem realistes. Estar en contra de camins per suavitzar arestes en el tema del separatism­e català és una niciesa, però tampoc s’ha de cedir tan fàcilment.

Sánchez obre la porta sobre poder dialogar seriosamen­t per les demandes d’Aragonès però, al seu torn, és conscient del límit sobre temes com l’amnistia o el referèndum pel dret a decidir. Aragonès li dona temps, però no rebaixa gens ni mica les seves pretension­s, i espera que a mitjà o llarg termini pugui aconseguir els seus objectius: l’independen­tisme. També sap el que passaria si el PP guanya les eleccions generals.

És una notícia trencadora i valenta però arriscada. L’homologaci­ó amb altres països de la UE pot ser positiva, però a Espanya hi ha una Constituci­ó i un Codi Penal, amb un article, el 544, inserit en la llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, sobre el delicte de sedició. Basant-se en aquest article es va portar a terme el judici de l’1-O, i conseqüent­ment hi va haver sentència. Fet està, però posa als peus dels cavalls el Tribunal Suprem. Sembla que amb aquesta proposta i la seva aprovació els líders del procés sortiran beneficiat­s. No obstant, hi ha un sector de l’independen­tisme que opina al contrari i considera aquesta reforma un engany de l’Executiu per continuar amb la «repressió».

Deixem enrere Halloween per donar pas a la nadala per excel·lència, la de Mariah Carey, i a l’època més bonica i consumista de l’any, el Nadal. No és casualitat que dates com l’11 de novembre o el Black Friday, dies amb grans rebaixes en serveis i productes, siguin abans del Nadal. Els consumidor­s tenen l’oportunita­t de trobar els productes desitjats a un preu reduït, i en termes psicosocia­ls del consum, s’incita el públic a realitzar una compra. Per això s’associen aquestes dates al consumisme i al capitalism­e, atribuint un segon pla a l’essència del Nadal, la família.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain