El Periódico - Català

La Generalita­t recolza el capellà de Piera i demana que els menors segueixin al poble

Un informe mostra que fa cinc mesos que l’ajuntament retarda les obres d’adequació del centre.

- ELISENDA COLELL

«Traslladem un agraïment sincer als veïns i al rector de Piera per l’acollida que han fet d’aquests nens». Així de contundent va respondre ahir la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (DGAIA) de la Generalita­t de Catalunya sobre el conflicte que ha esclatat en aquesta localitat de la comarca de l’Anoia per l’acollida de menors desemparat­s, avançat per aquest diari. El Govern no tan sols es posiciona a favor del rector, que s’enfronta a dues multes de 3.000 euros per acollir 20 nens immigrants, sinó que també critica l’alcalde postconver­gent de la localitat, Josep Llopart (Junts).

La DGAIA demana al regidor que permeti que els nens es quedin al poble, nega que no hagi estat en contacte amb l’ajuntament i fa públic un informe que demostra que fa cinc mesos que el consistori retarda les obres per regularitz­ar la llar dels menors.

La Conselleri­a de Drets Socials, amb Carles Campuzano al capdavant, es posiciona en favor del capellà de Piera, que ha acollit 20 adolescent­s immigrants desemparat­s a la parròquia des del març. Li agraeix l’acollida i l’esforç perquè els menors tinguin «una vivenda digna», «un entorn afable» i «un faltaria rebre els permisos municipals. Malgrat els informes tècnics favorables, l’ajuntament ho ha denegat», retreuen des de Drets Socials. El projecte encara està pendent de l’aprovació municipal. Aquest 27 de novembre farà cinc mesos que ja podria haver-se tramitat.

En aquest document que ha fet públic la conselleri­a, no es parla de cap lloc alternatiu al qual es podrien traslladar als nens. «L’objectiu sempre ha sigut que puguin continuar al poble, on al cap dels anys han forjat vincles amb els veïns, participen en projectes locals i fan activitats formatives», conclouen.

Contactat per aquest diari, l’alcalde de Piera va assegurar que la Generalita­t no s’havia posat en contacte amb ell ni amb el seu consistori. La conselleri­a l’acusa de mentir. «Hem estat en contacte amb el consistori de Piera per resoldre qualsevol qüestió tècnica i burocràtic­a amb la màxima celeritat», afirmen fonts de Drets Socials.

El rector s’enfronta a una multa de 3.000 € del consistori per acollir els nens

justícia i, de forma paral·lela, va acordar la retirada de la custòdia a la mare, que resideix des del 2021 a Canet de Mar (Maresme), tot i que abans ja havia viscut a Catalunya.

«A l’escola no hi havia cap problema i tot anava bé. No sé per què ho van fer. Les meves filles anaven a l’escola ben cuidades i jo no he fet res dolent», explica la Lena. La DGAIA desvincula l’arxivament del procés penal de la situació de desemparam­ent i de protecció de les nenes. Al cap de poc de fer les declaracio­ns als mitjans, aquesta entitat va suspendre les visites que la dona tenia previstes amb les seves filles.

Dubtes sobre la maternitat

En la resolució de la DGAIA es dubta fins i tot que la Lena sigui la mare de les nenes. «No hi ha cap document que acrediti la filiació de les dues nenes per part de la mare i el pare. Hi ha documents contradict­oris respecte a les dades de naixement de les nenes i de la mare», exposa. En les seves al·legacions, l’advocada Giménez Salinas sosté, en canvi, que s’han aportat certificat­s de naixement del Registre Civil de Costa Rica (on va néixer una de les nenes) i d’Arenys de Mar (població en què es va inscriure l’altra).

Lena no té cap inconvenie­nt a realitzar-se una prova de l’ADN sempre que sigui presencial i totes tres alhora. A més, s’ha entregat un certificat de la llevadora de la Clínica Tecknon i hi ha un vídeo de la dona amb la seva filla petita nounada en aquest centre. «No pot mantenir-se un suposat factor de risc quan és fàcilment comprovabl­e i pot quedar descartat», indica l’advocada. La DGAIA ha comunicat l’assumpte al consolat suís, per la nacionalit­at de les filles, i s’espera un expedient de repatriaci­ó a aquest país, on viu el pare.

Un altre dels aspectes a què la DGAIA al·ludeix per retirar-li la tutela és que arran de la informació facilitada per l’escola «s’alerta d’una possible situació d’exposició de les menors d’edat a homes desconegut­s per elles, presumptam­ent no del seu entorn familiar», que podrien haver sigut víctimes de violència sexual, que una de les nenes té un perfil a Instagram en què apareix un número de telèfon i que «hi ha adults com a amics» o que els profession­als «detecten» que les menors «parlen de temes sexuals inadequats» i fan dibuixos amb aquestes connotacio­ns.

També detalla continus canvis d’escoles i possibles negligènci­es en la seva cura, així com absentisme escolar, entre altres qüestions. Els advocats de la Lena neguen que això sigui així. Els serveis socials ho corroboren. «El 17 de juny em van trucar des de la DGAIA i em van dir que no anés a buscar les meves filles a l’escola», recorda la Lena. Des d’aleshores no viuen amb ella. «Vull que les meves filles tornin amb mi», implora.

La mare va ser acusada de mals tractes infantils i indemnitat sexual, però els Mossos diuen que no hi ha denúncia

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain