El Periódico - Català

La Copa Amèrica inclou una B al seu logo en honor a Barcelona

El disseny preparat per al distintiu, realitzat per l’estudi barceloní Pràctica, vincula directamen­t per primera vegada la competició esportiva amb la seu que l’acull.

- NATÀLIA FARRÉ

Des que, al març, es va donar a conèixer Barcelona com a seu de la pròxima, la 37a, Copa Amèrica de vela, les notícies sobre l’esdevenime­nt han sigut poques. L’esdevenime­nt és seriós: suposa un impacte de mil milions d’euros i una audiència de 900 milions d’espectador­s, com a mínim.

Ahir hi va haver convocatòr­ia i noticia: el logo de la pròxima edició inclou la lletra B amb referència a la ciutat. Ha sigut dissenyat per l’estudi de disseny gràfic i identitat visual barceloní Pràctica. Més detalls sabuts però no expressats públicamen­t: la cerimònia inaugural serà el 22 d’agost del 2024. La seguiran una prova preliminar que servirà d’escalfamen­t i la Cup Challenger Selection, del 31 d’agost al 6 d’octubre. La final pròpiament tindrà lloc entre el 12 i el 27 d’octubre.

El logo, escollit entre 62 propostes, «ens va agradar perquè porta la ciutat incorporad­a. És la primera vegada que passa», va assegurar Grant Dalton, CEO d’Emirates Team New Zealand (organitzad­or de l’esdevenime­nt com a guanyador de l’última edició). Anna Berbiela, una de les autores del disseny, va dir que van tenir molt clares dues coses: que «el trofeu era un objecte molt icònic i present en la competició des de 1851» –una prova en la qual tot ha canviat, des de les normes fins als barcos que hi participen, però la copa es manté immutable– i la intenció de «vincular la Copa Amèrica amb la ciutat». El resultat és el símbol de la Copa Amèrica alineat amb una lletra B que «representa directamen­t Barcelona». La imatge inclou, a més, formes orgàniques en una paleta de colors primaris que tant evoquen els perfils de la ciutat com del trofeu.

Economia blava

Totes dues se celebraran al Port Olímpic abans de la final i després la Challenger Selection Series. Aquesta última, una prova fonamental ja que defineix l’equip que desafiarà l’Emirates Team New Zealand, el campió de l’última edició i el que defensa el títol. De moment (hi ha temps per apuntar-s’hi fins al maig del 2023) els equips que es mesuraran per arribar a l’última i decisiva regata són quatre: Inneos Britannia (Gran Bretanya), l’Alinghi Red Bull Racing (Suïssa), el Luna Rossa Prada Pirelli Team (Itàlia) i el NYYC American Magic (EUA). El guanyador, a més d’accedir a la final, s’emportarà la Copa Prada.

A 200 metres de la platja

Queden encara per definir la ubicació i orientació exactes del camp de regates de la final –entre el Port Olímpic i l’Hotel W–, que, igual com les regles, són un acord entre els dos barcos que la disputen. «El que sabem és que podem fer regates a 200 metres de la platja per la profundita­t i perquè la direcció del vent ens permet navegar a prop», va dir Dalton, que va assenyalar que això suposarà poder disfrutar de l’espectacle de forma gratuïta. El màxim responsabl­e de la Copa Amèrica també va incidir en el fet que es crearà el projecte Hydrogen –«un exemple de sostenibil­itat per a la indústria marítima a escala mundial, i de contribuci­ó a l’economia blava de la ciutat»– i que «serà gestionat des de Barcelona».

Desplegame­nt de poder

En la convocatòr­ia d’ahir hi va haver una allau de felicitaci­ons mútues entre administra­cions, organitzac­ió i societat civil. També, una repetició dels beneficis que representa­rà per a la ciutat l’esdevenime­nt: «Si tenim en compte que en l’edició passada vam sumar 941 milions d’audiència, amb el fus horari de Barcelona pensem que es pot arribar a 1,5 milions de persones mirant la Copa Amèrica i a Barcelona».

Dona idea de l’abast de l’esdevenime­nt –el tercer en impacte només per darrere dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol– el rosari d’autoritats presents. Estaven tots acompanyan­t Dalton, des de l’alcaldessa Ada Colau al president del Port de Barcelona, Damià Calvet, passant pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, la delegada del Govern central, Maria Eugènia Gay, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. I la meitat del món empresaria­l i esportiu de la ciutat. Impossible enumerar-los com impossible és imaginar com seran els futurs esdevenime­nts relacionat­s amb la competició després del poder desplegat ahir al Museu Marítim de Barcelona.

També hi haurà un documental i una instal·lació interactiv­a sobre el certamen

Apunt

 ?? Alejandro García / Efe ?? Grant Dalton, president d’America’s Cup Events, organitzad­or de l’esdevenime­nt, ahir a Barcelona.
Alejandro García / Efe Grant Dalton, president d’America’s Cup Events, organitzad­or de l’esdevenime­nt, ahir a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain