El Periódico - Català

Les denúncies per tinença d’armes blanques augmenten a BCN

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, detalla que la Guàrdia Urbana n’obre tres al dia per tinença d’aquesta mena d’armes, sobretot navalles, i que abans de la pandèmia n’eren dues.

- JORDI RIBALAYGUE

L’assassinat recent d’un jove d’una ganivetada a prop de la discoteca Brisas, al Paral·lel, ha posat el focus en l’ús de ganivets en baralles i delictes violents. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va assegurar ahir que la possessió d’armes blanques a la capital catalana «s’ha incrementa­t» els últims temps, i que la policia ha constatat «un creixement de la seva presència en alguns punts d’oci nocturn». «La Guàrdia Urbana té una mitjana de tres denúncies diàries per tinença d’armes, majoritàri­ament, armes blanques. Abans de la pandèmia, la mitjana era de dues denúncies al dia», va comparar.

Batlle va oferir la dada durant la comissió de presidènci­a del consistori, en què tant el govern municipal com l’oposició es van mostrar preocupats per les agressions amb armes que han transcendi­t les últimes setmanes. ERC, Junts i Valents van presentar proposicio­ns per apressar l’Executiu municipal a incrementa­r els controls per eradicar la proliferac­ió d’armes blanques, en especial en l’entorn de discoteque­s. Les propostes es van aprovar amb el vot favorable del govern local, si bé Batlle va esgrimir que el consistori ja està prenent mesures davant d’un fenomen, va recalcar, no exclusiu de Barcelona. «Ens consta que també passa a València, Madrid, Sevilla, Sant Sebastià i Bilbao,» va assenyalar.

Pales detectores i Tasers

Mentre que l’oposició va culpar l’executiu de reaccionar tard, Batlle va defensar l’adquisició de 52 pales detectores de metalls per localitzar navalles en escorcolls aleatoris, en especial en zones d’oci nocturn i esdevenime­nts que congreguen grans aglomeraci­ons. «És molt poc invasiu i permet detectar ràpidament navalles», va recalcar el regidor, que va indicar que es van confiscar diverses armes blanques durant el dispositiu policial a la discoteca Brisas del cap de setmana passat i dues més la mateixa nit en el triangle golfo.

En canvi, Junts va considerar que el nombre de detectors comprats és insuficien­t per a la plantilla de la Guàrdia Urbana, formada per més de 3.300 agents. També va alertar que podrien servir per descobrir certs estris amb pretensió de ser utilitzats com a armes, com els ganivets ceràmics. Els postconver­gents van tornar a advocar perquè la policia local es doti de pistoles elèctrique­s, una petició en la qual Valents va coincidir. «El control d’armes blanques no el farem amb pistoles tàser», va concloure Batlle.

Alguns opositors van criticar el tinent d’alcalde que declarés que a Barcelona es detecta una «cultura de la navalla» importada de «tradicions de bandes d’altres països». «La navalla no és una cultura de cap ètnia o nacionalit­at determinad­a», va corregir el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, a Batlle, a qui va advertir del risc de promoure «discursos que acaben sent xenòfobs i racistes». «La realitat és la que és i hi ha problemes associats a certs col·lectius, però s’ha de ser curós amb el que es diu, sobretot si es governa», va afirmar el portaveu de Junts, Jordi Martí, que va remarcar que «la cultura de la navalla estava a cabassos a Barcelona als anys vuitanta i era de col·lectius autòctons».

En la rèplica, Batlle va contestar que l’afirmació en què vinculava les armes blanques a bandes llatines «era matisable» i, alhora, es va defensar dient que «qui va voler entendre va poder entendre» el que pretenia expressar. «Em remeto a l’aforisme xinès que diu que quan el dit assenyala la Lluna, l’estúpid assenyala el dit», va deixar anar.

Auguri singular

Batlle va trobar certa comprensió en el regidor de Valents Òscar Benítez. «S’admet el que denunciem des de fa mesos: hi ha un problema amb les armes blanques i la majoria dels que les fan servir són persones estrangere­s», va dir, sense precisar dades que ho corrobores­sin. En el seu torn, Benítez va compartir un auguri singular. «Pronostico el creixement de bandes femenines empoderade­s amb rituals iniciàtics d’agressivit­at extrema».

ERC va acusar Valents de pretendre estigmatit­zar els forans. «La població reclusa té una proporció de dos espanyols per cada estranger, el 66% de les agressions sexuals són comeses per espanyols, hi ha quatre menors espanyols per cada estranger en la justícia juvenil... Ja n’hi ha prou de dir coses que no són veritat», va contestar Coronas. ERC va acabar oposant-se al text de Valents per dotar la policia de més efectius contra les armes blanques, una petició similar a la dels republican­s i que el partit conservado­r sí que va recolzar.

 ?? Manu Mitru ?? Agents de la Guàrdia Urbana detenen un jove després de ferir-ne un altre amb una arma blanca, al juny.
Manu Mitru Agents de la Guàrdia Urbana detenen un jove després de ferir-ne un altre amb una arma blanca, al juny.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain