El Periódico - Català

Una ‘app’ reforçarà la seguretat metropolit­ana

L’AMB impulsa una «política pública de xarxa coordinada» per aturar la percepció d’insegureta­t a les ciutats de la conurbació.

- MANUEL ARENAS

Aturar la percepció d’insegureta­t a través de videovigil­ància als carrers i una app mòbil que permeti a la ciutadania accionar alertes preventive­s davant riscos delictius és el propòsit del nou «sistema integral de seguretat» que impulsa l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), anunciat a principis d’any i presentat a l’Smart City Expo World Congress 2022 ahir a l’Hospitalet de Llobregat.

Antonio Balmón (PSC), vicepresid­ent executiu de l’AMB i alcalde de Cornellà, va remarcar en la presentaci­ó que la iniciativa «no intenta posar en marxa una policia metropolit­ana», sinó una «política pública de xarxa coordinada», actualment activa ja en 13 municipis de la Gran Barcelona (Cornellà, l’Hospitalet, Santa Coloma o Sant Boi, entre d’altres).

En qualsevol cas, no serà fins al pròxim mandat, després de les municipals del 2023, quan es desplegui completame­nt. «No vull que s’interpreti com a electorali­sme: estic deixant preparades les propostes concretes per executarle­s en el pròxim mandat», va comentar Balmón, que va afirmar que «s’hauran d’estudiar les implicacio­ns legals per veure com desenvolup­ar el sistema als 36 municipis metropolit­ans».

L’app, anomenada M7, ha sigut ideada perquè qualsevol ciutadà, «sense necessitat d’ordre judicial», va remarcar Balmón, pugui accionar una alerta preventiva que arribi de manera immediata i automàtica a les policies locals dels municipis. L’alcalde de Cornellà va posar els exemples d’una dona davant una situació potencial de violència masclista o una persona gran que es desubica i es perd. «A Cornellà vam tenir un cas de cotxes delictius que, a través del sistema, vam poder notificar als Mossos d’Esquadra i va funcionar a la perfecció», va explicar.

Els ciutadans podran activar alertes si presencien un risc delictiu

Sense envair la intimitat

Un altre dels extrems que van centrar l’exposició de Balmón va ser que «el desplegame­nt de càmeres» als carrers de les ciutats metropolit­anes, juntament amb altres mesures com el «reforç de l’enllumenat públic» o l’«erradicaci­ó de racons insegurs», no incorrin en un «ús invasiu de la intimitat» però «et puguin reconèixer en el moment que tu la necessites [quan l’alerta ciutadana és accionada] i que l’acció de qualsevol patrulla policial pugui ser immediata», en paraules de Balmón.

Interpel·lat sobre les implicacio­ns de les dades personals de la ciutadania en l’ús de l’app, Balmón va posar en valor les «garanties» que ofereixen les administra­cions «per gestionar que no es faci un ús indegut de les dades». Per il·lustrar un dels usos actuals de l’aplicació a Cornellà, el regidor va parlar d’una experiènci­a pilot d’obertura de bibliotequ­es locals «les 24 hores i cada dia de l’any», escenari davant el qual, «tot i que no hi hagi personal municipal, l’app permet accedir i avisar si la gent se sent insegura».

Com a raó de ser de la iniciativa del nou sistema, Balmón el va desvincula­r de l’«increment de fets delictius» per relacionar-lo amb la «percepció d’insegureta­t» de la ciutadania, que pot «convertir-se en un element de desigualta­t si no es tracta bé». Segons un estudi del 2021, les ciutats metropolit­anes que registren més sentiment d’insegureta­t són, per aquest ordre, Santa Coloma, l’Hospitalet, Badalona i Barcelona.

 ?? Ferran Nadeu ?? Antonio Balmón, vicepresid­ent executiu de l’AMB, ahir a l’Smart City Expo World Congress, a l’Hospitalet.
Ferran Nadeu Antonio Balmón, vicepresid­ent executiu de l’AMB, ahir a l’Smart City Expo World Congress, a l’Hospitalet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain