El Periódico - Català

Colau carrega contra l’homogeneït­zació de la cultura

L’alcaldessa de Barcelona i la relatora de l’ONU en l’àmbit dels drets culturals, Alexandra Xanthaki, inauguren les jornades Culturopol­is

- RAMÓN VENDRELL

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la relatora de l’ONU en l’àmbit dels drets culturals, Alexandra Xanthaki, van inaugurar dimecres a la sala Paral·lel 62, amb la platea plena, la primera edició de Culturopol­is. Les Jornades Internacio­nals pels Drets Culturals conclouran dissabte amb una festa a l’avinguda del Paral·lel entre Paral·lel 62 i El Molino, els dos espais que fins aleshores hauran acollit una trentena de debats, presentaci­ons de projectes, tallers i col·loquis acadèmics.

Abans que entressin en matèria Colau i Xanthaki, per presentar la cita van prendre la paraula Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, que va resumir el pròsper concepte de drets culturals com la nova etapa de polítiques ídem enfocada a «superar les desigualta­ts en l’accés i sobretot en la participac­ió en l’àmbit cultural»; Daniel Granados, delegat de Drets Culturals del consistori barceloní; Tere Badia, secretària general de la xarxa Culture Action Europe, i Jordi Pascual, coordinado­r del Comitè de Cultura de l’organitzac­ió Ciutats i Governs Locals Units.

Dos reptes

Xanthaki va identifica­r els dos reptes immediats de la naixent era dels drets culturals: evitar que les cultures dominants s’ho mengin tot, una aposta que comporta defensar les cultures de les minories, i fer entendre als estats que garantir els drets culturals de la ciutadania és una obligació que han de complir.

Colau, per la seva banda, va anar directa al gra. Vivim (els que tenim la sort de viure-hi), va dir, en democràcie­s febles i amb economies de capitalism­e neoliberal que tendeixen a «mercantili­tzar els drets»; passa amb la vivenda, la salut, l’educació i, evidentmen­t, la cultura. En l’esfera cultural, va prosseguir arran d’un dels dos desafiamen­ts exposats per Xanthaki, això significa que «l’expressió cultural es redueix a les formes majoritàri­es». Ha arribat el moment, va considerar, d’«enfrontar-nos a l’homogeneït­zació derivada de la mercantili­tzació» de la cultura. «Vivim en un sistema capitalist­a que tendeix a homogeneït­zar i relega les minories a les perifèries», va insistir Colau.

L’ajuntament dedica gairebé el 7% del seu pressupost a la cultura. Colau va animar la Generalita­t a arribar almenys a un 2% que encara està molt lluny.

Una protesta d’unes 30 persones a l’entrada de Paral·lel 62 va ser un petit torpede directe a la

«El sistema actual tendeix a relegar les minories a les perifèries», va afirmar l’alcaldessa Treballado­rs de centres cívics i casals van protestar al carrer per la seva situació laboral

línia de flotació del Pla de Drets Culturals del consistori. Eren treballado­rs de centres cívics i casals infantils, de joves i de persones grans que clamaven contra la seva precària situació, fruit, van explicar, de l’externalit­zació de la gestió d’aquests equipament­s municipals. «Centres cívics, salaris mínims» era un dels seus crits de guerra. Les condicions laborals decents dels treballado­rs culturals són un dels punts del Pla de Drets Culturals.

Culturopol­is culminarà demà amb una gran festa ciutadana al carrer. L’activitat inclourà un programa de televisió comunitàri­a en directe, una zona de jocs amb materials reciclats i espectacle­s de dansa participat­iva, entre altres activitats.

 ?? ElisendaPo­ns ?? Ada Colau i Alexandra Xanthaki, durant la inauguraci­ó del fòrum Culturopol­is, ahir.
ElisendaPo­ns Ada Colau i Alexandra Xanthaki, durant la inauguraci­ó del fòrum Culturopol­is, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain