El Periódico - Català

La persecució a les persones LGTB

Els qatarians gais, lesbianes, trans i bisexuals són sotmesos a una àmplia persecució, arrestos arbitraris, vigilància extrema, teràpies de conversió patrocinad­es per l’Estat i una discrimina­ció generalitz­ada, denuncien nombroses veus.

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Nas Mohammed és immensamen­t feliç. Des del seu petit apartament a San Francisco, celebra aquesta nova vida, més lliure i seva, a 13.000 quilòmetre­s del seu país. Però li ha costat molt. Ara, batalla perquè els seus compatriot­es no hagin de patir com ell. I és que el doctor Nas Mohammed és el primer qatarià a sortir de l’armari de manera pública. A mesura que s’anava acostant la data del pròxim Mundial i veia esllanguir-se els membres de la comunitat LGTB a Qatar, va voler reivindica­r la seva orientació sexual davant el món a través de les xarxes socials. El seu testimoni ha mogut el focus cap als qatarians gais, lesbianes, trans i bisexuals, que, segons el seu Govern, «no existeixen».

«Les persones LGTB a Qatar viuen completame­nt en la clandestin­itat», explica el doctor Mohammed a aquest diari. L’opressió que pateixen també passa a l’ombra. «Les autoritats del meu país consideren que una persona com jo no existeix, que a Qatar no hi ha persones gais, però això és perquè és impossible ser visible; és la teva condemna a mort», denuncia. La seva orientació sexual o la seva identitat de gènere es castiga amb una àmplia persecució, arrestos arbitraris, vigilància extrema, teràpies de conversió patrocinad­es per l’Estat i una discrimina­ció i una culpa generalitz­ada.

Qualsevol que comparteix­i continguts LGTB a les xarxes o que doni suport a la comunitat pot ser detingut. Les autoritats també censuren els mitjans tradiciona­ls pel que fa a l’orientació sexual i la identitat de gènere, i s’exclou aquest tipus d’informació de l’esfera pública. A més, ser homosexual està sancionat per l’article 296 del Codi Penal qatarià. Les relacions sexuals entre persones del mateix sexe poden comportar penes de presó d’entre tres i cinc anys, o, fins i tot, la mort, tot i que no existeixen proves que s’hagin aplicat penes capitals per relacions sexuals consentide­s en privat entre adults del mateix sexe.

No hi ha ningú que protegeixi les persones LGTB a Qatar. Ni elles mateixes tampoc, perquè no es poden organitzar. «El Govern té un control molt estricte de la societat civil; és extremadam­ent difícil pensar en organitzac­ions o institucio­ns independen­ts que no tenen l’aprovació del Govern», explica Tarek Zeidan, director de l’organitzac­ió libanesa Helem, que defensa els drets de les persones queer al món àrab. «Com que Qatar és un règim autoritari, la gent no es pot organitzar a cap nivell ni per cap causa», diu Mohammed. «Les autoritats ho consideren terrorisme i ho tanquen immediatam­ent», afegeix.

Però persones com el doctor Nas Mohammed existeixen a Qatar, així que busquen les seves pròpies estratègie­s de supervivèn­cia. «Molta gent acaba en un matrimoni lavanda, en què un home gai i una dona lesbiana es casen només perquè la gent pensi que són una parella i per donar-se suport mútuament en el terreny», diu aquest doctor a EL PERIÓDICO des dels Estats Units. Els més privilegia­ts aprofiten qualsevol oportunita­t per abandonar el seu país i viure una vida en més llibertat a l’estranger. Però sortir de Qatar només és el primer esforç en una llarga cursa d’obstacles.

«Gairebé no em concedeixe­n l’asil, perquè no hi ha dades oficials ni informació sobre la violència i la persecució a què som sotmesos a Qatar», denuncia Mohammed. Per això, organitzac­ions com Helem miren de posar xifres a aquests abusos, perquè els facilitin argumentar el motiu pel qual van haver de fugir. En el cas de Qatar, a més, les autoritats disposen d’altres eines per evitar que se’n vagin, com el control financer. «És com viure en una gàbia d’or, ja que a Qatar, els nostres salaris són molt elevats i no paguem impostos, i si te’n vas, perds qualsevol accés als teus diners», reconeix el doctor. «Per això, molta gent decideix quedarse i està molt bé financeram­ent, però està mentalment destruïda», apunta. Mohammed ha obert l’Alwan Foundation per acompanyar-los en el procés.

Durant els últims mesos, el debat sobre com viuran el Mundial els fans LGTB que es desplacin a Qatar ha copat titulars. «La majoria de les preocupaci­ons que la comunitat internacio­nal i els mitjans internacio­nals han expressat es vinculen a l’experiènci­a dels visitants, ningú ha posat el focus en les veus qatarianes», denuncia Zeidan a aquest diari. La FIFA ha afirmat que cancel·larà els contractes de la Copa del Món de qualsevol hotel de Qatar que no permeti allotjar parelles del mateix sexe. També el Govern qatarià ha assegurat als visitants que seran benvinguts al torneig i, fins i tot, podran fer onejar la bandera de l’arc de Sant Martí. Però els qatarians

«Vivim en la clandestin­itat; ser visible és la condemna a mort», diu un qatarià fugit als EUA

No hi ha ningú que protegeixi les persones LGTB a Qatar. No poden ni organitzar-se

que poden parlar, els que són a l’exili, denuncien la doble vara de mesurar.

Al seu torn, els representa­nts dels fans visitants els han insistit que «respectin les diferèncie­s culturals» quan arribin al Golf. «No existeix una cultura que inherentme­nt abusi de les persones; hi ha règims abusius que ho fan, així que aquests governs haurien de denunciar el règim qatarià, no la nostra cultura», remarca Mohammed. Però, a 13.000 quilòmetre­s del lloc que el va veure néixer, aquest doctor insisteix a utilitzar tots els focus posats sobre Qatar per «fer el correcte». «El Mundial és l’oportunita­t perquè se’ns escolti», remarca. Per això, és important que aquells que venen a disfrutar del futbol no s’oblidin de Qatar després de guardar la copa a la prestatger­ia de trofeus.

«Si el Govern de Qatar vol ser part del món i ser considerat igual que altres nacions, llavors han de respectar els drets humans», conclou abans de tornar a admirar el seu petit apartament a San Francisco.

 ?? Michael Buholzer / Efe ?? Dos aficionats es fan un petó a Zuric per conscienci­ar sobre el col·lectiu LGTB a Qatar.
Michael Buholzer / Efe Dos aficionats es fan un petó a Zuric per conscienci­ar sobre el col·lectiu LGTB a Qatar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain