El Periódico - Català

Xeic al futbol

-

invertit en clubs europeus, en hotels i immobiliàr­ies, en ports esportius i en tota mena de negocis. A la ciutat de Màlaga projecten un controvert­it gratacel al port que podria canviar per sempre la fisonomia de la badia. Al-Thani, aquest Al-Thani, és el tercer fill del seu pare i el segon de la segona dona del seu pare.

Ell mateix té un petit harem, com correspon als del seu credo, li agrada vestir-se a l’estil occidental i de tant en tant viatja en missió oficial a algun país al qual li promet abundants inversions. Generalmen­t compleix. Li posen catifa vermella. Li besen la mà. El porten a palau. Afalacs si el moro és ric. Una forma més de racisme. D’hipocresia.

A Espanya hi va anar al maig i al Rei i a Sánchez i a tots els que va voler veure i menjar-los l’orella els va parlar de gairebé 5.000 milions d’inversió i gas i petroli i hidrocarbu­rs. Posseeix, sobretot, formació militar, en un país que controla amb mà dura i en què oficialmen­t no hi ha atur. On es paguen sous d’esclavitud però on una reduïda població nativa i afecta no és que nedi en l’abundància, és que s’hi ofega.

Doha és la meca dels nourics, i dels vells, el súmmum del disseny, el ciment, els marbres i les baranes d’or. Distopia del sistema. Paradisos no ja del petroli, també dels fons d’inversió. Centres financers. Al-Thani s’afanya a relacionar-se, està millorant les seves capacitats idiomàtiqu­es; vol fer bascular cap a la península Aràbiga el centre del món, l’atenció mediàtica.

El nostre protagonis­ta va voler suavitzar un xic les dures condicions laborals, no vol dir que demanés consell a Comissions Obreres, però va intentar canviar la norma segons la qual un obrer no pot canviar de feina sense permís del patró. No sembla que la seva intenció fos forassenya­da ni que s’hagi canviat. Al cap i a la fi, ell és el patró, el conducator, el líder, el cap, el ric, el xeic. Xeic al futbol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain