El Periódico - Català

Immunitat per a Bin Salman en el cas de l’assassinat de Khashoggi

- EL PERIÓDICO

El Govern de Joe Biden va dictaminar ahir que el príncep hereu i primer ministre de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, té immunitat davant la demanda civil presentada als EUA per l’assassinat de Jamal Khashoggi, cosa que ha provocat la condemna immediata de l’expromesa del periodista. Khashoggi va ser assassinat i desmembrat l’octubre del 2018 per agents saudites al consolat del país àrab a Istanbul, una operació que la intel·ligència nord-americana creu que va ser ordenada pel príncep Mohamed. «Jamal ha tornat a morir avui», va dir a Twitter l’expromesa de Khashoggi, Hatice Cengiz, minuts després que es fes pública la notícia. Va ser la promesa qui va denunciar Bin Salman als EUA per l’assassinat del periodista crític amb el règim saudita. Cengiz va afegir: «Vam pensar que potser hi hauria una llum en la justícia dels EUA. Però una vegada més, els diners van ser el primer».

Determinac­ió legal

L’Administra­ció nord-americana ha justificat la concessió d’aquest blindatge en el fet que Bin Salman és el «cap de Govern en funcions» de l’Aràbia Saudita, segons la carta firmada per l’assessor legal interí del Departamen­t d’Estat Richard D. Visek, enviada al tribunal de districte en el qual es va presentar el cas. El dret internacio­nal prohibeix als tribunals d’un país prendre mesures contra el cap d’Estat o de Govern d’un altre «mentre estigui en el càrrec». «Es tracta d’una determinac­ió legal presa pel Departamen­t d’Estat en virtut dels principis del dret internacio­nal consuetudi­nari, de llarga data i ben establerts», va dir un portaveu de la Casa Blanca. «No té res a veure amb el fons de l’assumpte».

A finals de setembre, el rei saudita Bin Salman va nomenar el príncep Mohamed primer ministre, una responsabi­litat que el príncep hereu ja exercia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain