El Periódico - Català

Tres plans sobre la taula per finançar els danys climàtics

La cimera de Sharm al-Sheikh va esgotar ahir la fase oficial de negociacio­ns sense aconseguir un acord.

- VALENTINA RAFFIO

El calendari de la cimera del clima indica que ahir era (o hauria de ser) el dia en què es firmés l’acord final de Sharm al-Sheikh. Però, després de més de dues setmanes de negociacio­ns intenses, l’últim dia oficial de la cimera arriba amb molt poc tancat i molt encara per decidir. Ahir, la publicació de l’últim esborrany dels acords de Sharm al-Sheikh va esbossar tres possibles mecanismes per finançar les pèrdues i danys de la crisi climàtica. Es tracta d’un dels temes més debatuts d’aquesta cimera i una de les grans línies vermelles que han posat els països del sud global per firmar l’acord. La petició va quedar recollida en els documents oficials però, quan només faltaven hores per al suposat tancament final de la cimera, Sharm al-Sheikh va apuntar tímidament tres propostes però no se’n va decantar per cap.

La primera proposta seria la creació immediata d’un nou fons econòmic per fer front a les conseqüènc­ies dels extrems climàtics al sud global. S’especula que aquest mecanisme independen­t podria estar supervisat o coordinat per les Nacions Unides i que, al seu torn, es podria complement­ar amb un altre tipus d’iniciative­s econòmique­s ja existents. La segona proposta planteja recollir el compromís dels països amb aquesta tasca, però posposar la creació d’un fons fins a l’any vinent. En aquest cas, l’èxit seria esbossar la proposta a Sharm al-Sheikh i posar-la en marxa a partir de la cimera de Dubai (COP-28).

La tercera proposta seria establir nous compromiso­s financers i vehicular-los a través de mecanismes ja existents. Aquí també se suggereix prendre la decisió ara i deixar de marge fins a l’any que ve perquè comencin a funcionar. Segons van explicar fonts pròximes a les negociacio­ns, totes aquestes opcions tenen llums i ombres.

La creació d’un fons econòmic completame­nt nou, per exemple, tindria l’avantatge de centralitz­ar el flux de diners des dels donants cap als països que els necessiten però, al seu torn, requeriria un temps per posar-se en marxa de manera oficial (sobretot, per tota la burocràcia que implica la creació d’un mecanisme com aquest).

La firma de nous compromiso­s financers, per la seva banda, podria accelerar l’arribada de diners als països que necessiten suport econòmic de manera urgent, però, paral·lelament, també podria funcionar de manera més dispersa.

Debat polític

L’últim dia oficial de la cimera del clima, els esborranys dels acords encara destacaven entre parèntesi els molts temes que continuen sota debat. En el cas concret de les pèrdues i danys, les tres propostes compten amb partidaris i detractors. Europa, per exemple, afirma que està a favor de la creació d’un nou fons per fer front a les pèrdues i danys de la crisi climàtica al sud global amb un parell de matisos.

Els països del sud global, per la seva banda, afirmen que la creació d’un fons de pèrdues i danys és la seva línia vermella per firmar l’acord. Així ho ha defensat el grup de G-77, en nom dels estats en vies de desenvolup­ament, i l’Aliança de Petits Estats Insulars (AOSIS), en representa­ció de les illes en perill d’extinció per l’augment del nivell del mar. El tancament de la cimera del clima continuava previst per ahir, però, segons reflectia l’últim esborrany encara hi havia molts assumptes pendents de negociació.

 ?? Sedat Suna / Efe ?? Els delegats escolten Nakeeyat Sam Dramani, una jove poeta de Ghana, ahir a Sharm al-Sheikh (Egipte).
Sedat Suna / Efe Els delegats escolten Nakeeyat Sam Dramani, una jove poeta de Ghana, ahir a Sharm al-Sheikh (Egipte).
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain