El Periódico - Català

Espanya s’exposa a sis mesos anuals de sequera si no es frena l’escalfamen­t

Amb una pujada de dos graus el 2050, el sud patirà més de 45 dies a l’any amb termòmetre­s per sobre dels 37.

- JUAN RUIZ SIERRA

La sequera que ha assolat els camps espanyols aquest any, marcada per unes altes temperatur­es que han polvoritza­t gran part dels rècords, pot acabar sent poca cosa en comparació amb el que vindrà. Un informe elaborat per la consultora McKinsey & Company conclou que, si res canvia, el país s’exposarà a passar la meitat de cada any en aquesta situació.

Amb un augment de les temperatur­es globals de dos graus per sobre dels nivells preindustr­ials, explica el treball, presentat ahir, gran part del territori espanyol patiria més de sis mesos de sequera anuals, mentre al sud del país haurien de suportar més de 45 dies en què els termòmetre­s depassarie­n els 37 graus. La disponibil­itat d’aigua a les conques crítiques baixaria un 25% i el risc d’incendis es multiplica­ria per dos.

«Hem de combatre aquest escenari amb urgència. És un risc real. El punt de partida és dolent, perquè Espanya és 10 anys per darrere de la mitjana europea», va assenyalar Bruno Esgalhado, de McKinsey.

L’informe, anomenat Espanya zero net: el pol de descarboni­tzació a Europa, calcula quant hauria d’invertir Espanya per arribar a la fita de la neutralita­t de carboni el 2045 i el 2050 les emissions negatives (absorbir més gasos amb efecte hivernacle dels que emet): uns 2,5 bilions d’euros d’aquí fins aleshores. És a dir, 85.000 milions a l’any, l’equivalent al 6,2% del producte interior brut (PIB).

El transport i la indústria suposen més del 65% de les emissions antròpique­s netes a Espanya, així que l’informe defensa centrar-se en aquests sectors per aconseguir la neutralita­t climàtica. En el primer, assegura el treball, es podria assolir una reducció del 50% el 2030 i del 100% el 2050 a través dels vehicles elèctrics i els combustibl­es. Quant a la indústria, un decreixeme­nt del 85% de les emissions resulta factible mitjançant millores en segments com l’acer, el ciment i la química.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain