El Periódico - Català

5 claus per entendre els acords

- VALENTINA RAFFIO Sharm al-Sheikh Enviada especial

La cimera omet com arribar a l’objectiu dels 1,5 graus, el «llindar de seguretat»

Només cinc països han augmentat les seves retallades d’emissions contaminan­ts

La crisi energètica, la pressió del ‘lobby’ del petroli, el gas i el carbó i els últims informes científics sobre l’evolució del caos climàtic arreu del món han marcat el discurs de la cimera del clima egípcia de Sharm al-Sheikh, una cita que va acabar ahir després de la firma d’un pacte ple de clarobscur­s.

Sharm al-Sheikh ha firmat un acord ple de clarobscur­s. Després de més de dues setmanes de negociacio­ns i un debat contra rellotge, la cimera del clima d’Egipte ha aconseguit posar en marxa el primer fons per ajudar les grans víctimes del caos climàtic, però ha fracassat en el camí d’aconseguir polítiques cada vegada més ambicioses per esquivar la catàstrofe climàtica global. Els dos desenllaço­s es poden explicar, en gran part, pel context geopolític en el qual ha tingut lloc el debat d’aquests dies. La crisi energètica, la pressió del lobby del petroli, el gas i el carbó, així com els resultats dels últims informes científics sobre el futur del planeta, han marcat el discurs de la cimera egípcia.

Aquestes són cinc claus per entendre per què s’ha acordat el que s’ha acordat. O almenys per entendre el context que podrien haver marcat la firma d’aquest compromís.

1

La pressió del sud global. Feia anys que no se celebrava una cimera del clima a l’Àfrica i feia encara més temps que la trobada diplomàtic­a per discutir sobre les mesures per fer front a la crisi climàtica no tenia lloc en algun punt del sud global. I és justament per això que, des del principi, Sharm al-Sheikh es va presentar com el fòrum per enaltir les reivindica­cions del sud global. Durant la inauguraci­ó, de fet, la presidènci­a egípcia va destacar que el seu gran objectiu era protegir els més vulnerable­s del caos climàtic. Per això aquest ha sigut un dels temes més destacats en les negociacio­ns de la cimera i una de les línies vermelles que molts països van plantejar per firmar l’acord.

2

El (fallit) llegat de Glasgow. La cimera de Sharm al-Sheikh té lloc un any després de la trobada de Glasgow. El pacte escocès va aconseguir arrencar la promesa unànime dels països per «augmentar la seva ambició climàtica», revisar les seves polítiques ambientals i reforçar encara més els seus plans de retallades d’emissions de cara a aquest any. Aquest és el llegat de Glasgow que tots esperaven veure materialit­zat a Sharm al-Sheikh. Però arribats a la cita egípcia, aquest compromís ha quedat pràcticame­nt en res. Segons l’últim balanç de la plataforma Climate Action Tracker, només una trentena de països han presentat un nou pla aquest any. Entre aquests, únicament cinc han augmentat les seves retallades d’emissions. La promesa de Glasgow ha fracassat a Sharm al-Sheikh.

3

La crisi energètica. ¿Però per quin motiu els països no han complert el compromís a què es va arribar a Glasgow? En gran part, aquesta promesa fallida és un efecte col·lateral de la complicada situació geopolític­a actual, la crisi energètica i la inflació de caràcter global. En aquest context s’ha fet particular­ment complicat per als països haver de defensar retallades addicional­s d’emissions, així com presentar nous plans per deixar enrere el petroli, el gas i el carbó. Sobretot en un moment en què, a causa de les creixents tensions derivades de la guerra d’Ucraïna, l’aixeta del gas rus s’ha tancat i molts països occidental­s s’han quedat sense una font d’energia important en un moment en què, a més, la seva transició cap a les renovables no estava suficientm­ent avançada per suplir les necessitat­s energètiqu­es.

4

El ‘lobby’ dels combustibl­es fòssils. Una de les grans polèmiques sobre el pacte de Sharm alSheikh és el descafeïna­t missatge sobre el futur dels combustibl­es fòssils. El text final de l’acord només esmenta la necessitat de «reduir» les explotacio­ns de carbó i els «subsidis ineficient­s» al petroli, al carbó i al gas. Es tracta de la mateixa menció que es va fer en l’acord de Glasgow i que, aquest any, molts esperaven veure reforçada. Però després d’un llarg debat, el missatge continua sent el mateix. En part, per la pressió dels grans productors i consumidor­s del globus. Com Rússia, la Xina i l’Aràbia Saudita. Aquest any, a més, s’estima que el lobby dels combustibl­es fòssils va enviar més de 600 delegats a Sharm alSheikh. No està clar fins a quin punt els lobbistes han pogut influir en les negociacio­ns, però sí que és evident que la seva mera presència podria haver marcat el rumb de les converses.

5

L’advertènci­a científica. El gran element que ha marcat des del principi la cimera de Sharm al-Sheikh, i que durant la inauguraci­ó de l’esdevenime­nt va acaparar discursos grandiloqü­ents, és l’objectiu dels 1,5 graus. Es tracta del «llindar de seguretat» en el qual, segons explica la comunitat científica, s’hauria de limitar l’augment global de les temperatur­es. Per aconseguir-ho, les emissions haurien d’arribar al seu pic abans del 2025 i després caure pràcticame­nt a la meitat abans d’arribar al 2030. L’acord final de Sharm al-Sheikh esbossa el compromís dels 1,5 graus però omet totes les mencions sobre com aconseguir­lo. Europa va amenaçar d’anarse’n sense firmar el pacte si no es garantia la meta dels 1,5 graus però, després d’una agònica nit de negociacio­ns, va afirmar que havia hagut de donar el braç a torçar i acceptar que, com a mínim, el pacte no suposés un retrocés.

 ?? Sedat Suna / Efe ?? Una al·lusió al planeta malalt, a la Zona Verda de la cimera d’Egipte.
Sedat Suna / Efe Una al·lusió al planeta malalt, a la Zona Verda de la cimera d’Egipte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain