El Periódico - Català

La campanya del 2022 no serà tan intensa en ocupació com altres anys

▶ Randstad anticipa un 17% menys de contractac­ions que l’any passat i Adecco preveu que augmentin, però per sota d’altres períodes

- PAULA CLEMENTE

Entre dubte i dubte de si la inflació s’imposarà aquest divendres (i tota la setmana) a les ganes de comprar i d’aprofitar ofertes, una cosa sí que sembla clara: aquest no serà el Black Friday de l’ocupació. Si bé aproximada­ment un mes abans de la cita Infojobs avançava que la seva plataforma registrava un 18% més de vacants que les que s’havien registrat per a la campanya del 2021, unes setmanes més tard dues grans companyies de gestió de contractac­ió llançaven les seves primeres previsions negatives per al mercat laboral. Randstad calcula que es contractar­à aquests dies precisamen­t un 17% menys que l’any passat, i Adecco, que inclou també la campanya de Nadal en el seu càlcul, que la xifra creixerà, però molt menys que els anys previs.

«Degut a la inflació, al desproveïm­ent de matèries primeres i a la prolongaci­ó de la invasió russa d’Ucraïna, al nostre país les previsions de contractac­ió per a la campanya de Nadal i el Black Friday d’aquest any se situa en un 8%, una xifra moderada i més baixa que el dinamisme que fins ara mostrava el mercat laboral, sent un dels menors increments dels últims anys», contextual­itzava aquesta empresa en un comunicat. «La pujada dels preus de l’energia, la inflació i el difícil context internacio­nal són els culpables de la moderació en les previsions de contractac­ió», justificav­a també el director de Randstad Research, Valentín Bote.

Els càlculs

A Catalunya, en concret, la primera companyia calcula que es firmaran entorn de 170.000 contractes entre el novembre i el gener, un 9% més que l’any anterior, i la segona, que es fixa només en les contractac­ions directamen­t relacionad­es amb el Black Friday i el Cyber Monday, que aquesta campanya generarà aproximada­ment 5.500 altes, un 18% menys que el 2021. Totes dues coincideix­en, però, que serà la segona comunitat on més contractes es firmin.

A Catalunya està previst que es firmin entorn de 170.000 contractes entre el novembre i el gener

A Infojobs, de tota manera, impera l’optimisme. «Malgrat l’actual context inflacioni­sta que travessa el nostre país en aquests moments, el comerç necessita que el consum es reactivi a la pròxima campanya nadalenca», assegura la directora de comunicaci­ó i estudis d’aquest portal de recerca de feina, Mónica Pérez. «És per això que les empreses han començat ja a fer els preparatiu­s per al Black Friday, per la qual cosa, gairebé amb tota probabilit­at, la campanya d’aquest any serà encara més activa que la del 2021, per empènyer les vendes», remarca aquesta mateixa directiva.

Les àrees que més vacants tenien a principis de mes eren de llocs de compra, logística i magatzem

Segons la seva radiografi­a, les àrees que més vacants presentave­n a principis de mes eren, en primer lloc, llocs de compra, logística i magatzem; en segon, atenció al client; i, a continuaci­ó, la venda al detall. I en aquest cas, el rànquing és pràcticame­nt idèntic al de les altres dues empreses.

Escenari incert

«Tot i que esperem que la contractac­ió es redueixi aquest any per l’escenari d’incertesa existent en l’actualitat, aquestes dades són una bona notícia, ja que tornaran a assenyalar el gran estat de forma del sector de la logística, la consolidac­ió del comerç electrònic al nostre país i marcaran l’avantsala d’una campanya nadalenca que podrà ser molt positiva», conclou Bote.

El mateix sector logístic preveu una campanya amb menys força: l’Organitzac­ió Empresaria­l de Logística i Transport ONU advertia a finals d’octubre que anticipava un 5% menys de comandes al Black Friday i la temporada prenadalen­ca. «L’espiral inflacioni­sta sense solucionar en què estem embolicats, la contracció del consum derivada de la reducció del poder adquisitiu i la caiguda en les inversions s’han deixat sentir al nostre sector», explicava el seu president, Francisco Aranda. «Aquesta situació tindrà un impacte en les grans campanyes de pics de demanda d’aquest any», va sentenciar.

 ?? Ricard Cugat ?? Un empleat carrega amb caixes plenes de productes en ple passeig de Gràcia, a Barcelona.
Ricard Cugat Un empleat carrega amb caixes plenes de productes en ple passeig de Gràcia, a Barcelona.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain