El Periódico - Català

Bancs i súpers

- Rosa María Sánchez

Són diferents les palanques que està accionant el Govern per contenir la pujada dels preus i el seu impacte sobre les famílies. En el sector energètic s’ha tirat de diners públics (amb rebaixes fiscals i ajudes directes) i de diners privats, a través de mesures regulatòri­es que retallen els beneficis de les companyies.

Per intentar frenar el preu dels aliments i esmorteir l’efecte de la pujada dels tipus interès sobre les famílies hipotecade­s, les vicepresid­entes Yolanda Díaz i Nadia Calviño, s’han abocat a intentar que sigui el mateix sector de la distribuci­ó i el de la banca que adoptin el seu codi voluntari de conducta a favor dels consumidor­s, però s’està arribant a resultats molt diferents.

Aquest dimarts el Consell de Ministres preveu aprovar el text en el qual hauria de quedar formalitza­t l’acord amb el sector financer per alleujar la càrrega hipotecàri­a a les famílies que no puguin encaixar el ràpid increment dels tipus d’interès.

La vicepresid­enta Díaz, tanmateix, no ha aconseguit l’acord voluntari que buscava amb les grans cadenes de supermerca­ts per oferir cistells de consum a preu reduït, almenys fins a final d’any. El sector va rebutjar el compromís i el conat d’alguna cadena d’acceptar-lo es va revelar després com una presa de pèl.

No és fàcil convèncer un sector privat perquè deixi de guanyar diners en bé dels consumidor­s. Si la banca sembla disposada a fer alguna concessió és almenys per dues raons: perquè pertany a un sector regulat, en el qual el Govern té la paella pel mànec, i perquè els bancs saben que si les famílies no poden pagar, ells mateixos acabaran tenint un problema greu de morositat. Ajudant les famílies hipotecade­s s’ajuden a ells i el Govern té eines per fer-los-ho entendre. Són dues circumstàn­cies que no es repliquen al sector dels supermerca­ts. I que la vicepresid­enta Díaz digui que els continua recriminan­t «dia a dia» que «s’estan forrant», no serveix de gaire. Aquesta és la diferència entre bancs i supermerca­ts.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain