El Periódico - Català

Feijóo manté la tàctica de Casado d’utilitzar ETA contra el Govern

▶ La direcció del PP segueix amb l’estratègia habitual del partit i justifica que Ayuso utilitzi el terrorisme perquè així mobilitza «els seus» a Madrid

- PILAR SANTOS

El mes de maig del 2011, el PP de Mariano Rajoy es va enfurismar perquè el Tribunal Constituci­onal havia corregit el Suprem i va permetre que Bildu es presentés a les municipals d’aquell mes. El llavors portaveu dels populars, Esteban González Pons, mà dreta de l’actual líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en assumptes institucio­nals, va llançar un dard enverinat als sis magistrats del Constituci­onal que havien votat a favor de la legalitzac­ió de Bildu: «Amb escorta i bon sou, és molt fàcil dir que Batasuna es presenti i quedar com un demòcrata mundial».

Vist l’embrutimen­t del debat polític, aquestes paraules semblen gairebé música en comparació amb els exabruptes dels últims anys. No obstant, llavors el vicepresid­ent del Govern central, el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, que el PP va començar a lloar quan va morir, va considerar que el partit conservado­r havia reaccionat d’una forma «abjecta, incompatib­le amb la democràcia» i que Rajoy era el responsabl­e d’aquesta estratègia perquè, en lloc de combatre al «cor» de «dreta de la dreta» que comanda José María Aznar, havia decidit doblegar-se a ells.

Ara, la història es repeteix. Malgrat demanar moderació i centralita­t en els seus discursos gairebé diàriament, Feijóo manté aquesta mateixa estratègia respecte a ETA, en la qual també va abundar Pablo Casado. L’exlíder va afirmar l’abril del 2019 que Pedro Sánchez «prefereix mans tacades de sang que mans pintades de blanc», contraposa­nt EH Bildu amb les víctimes d’ETA. Al juliol, la portaveu del PP i secretària general del partit, Cuca Gamarra, va centrar la seva rèplica a Sánchez en el grup terrorista i en l’assassinat de Miguel Ángel Blanco. La banda va anunciar el cessament definitiu de la violència fa 11 anys.

Desviar l’atenció

No frena tampoc Feijóo Isabel Díaz Ayuso, que fa referèncie­s a ETA gairebé cada setmana. Dilluns passat, en la primera intervenci­ó de la presidenta de Madrid després de la massiva manifestac­ió de diumenge per reclamar una millor sanitat pública, Ayuso es va referir a ETA i a la reforma de la sedició, abans d’esmentar la protesta. És la seva manera de desviar l’atenció dels seus problemes. Ho va demostrar durant el confinamen­t per la covid, quan buscava el xoc amb Sánchez contínuame­nt. «També ens vam assabentar de com es dona ordre per no continuar investigan­t els crims d’ETA», va afirmar amb referència al Govern central. Interior va respondre amb dades: des que el PSOE va arribar a la Moncloa, l’any 2018, han sigut detingudes un total de 41 persones per delictes de terrorisme lligats a ETA, 12 d’aquestes per ser-ne membres.

A l’equip d’Ayuso justifique­n aquesta insistènci­a a parlar d’ETA perquè ella considera que ha d’advertir la societat que el cap de l’Executiu «farà lehendakar­i» Arnaldo Otegi, líder d’EH Bildu, que «va ser segrestado­r» de la banda. Otegi va ser condemnat a sis anys de presó el 1987 per participar en el segrest de l’empresari Luis Abaitúa.

A Génova justifique­n que per a Ayuso aquest sigui un assumpte capital en la seva oposició a Sánchez perquè s’adreça a un electorat molt dretanitza­t i així mobilitza «els seus». El rèdit en les urnes és cert. A Madrid, el 2021 va frenar l’ascens generalitz­at de Vox: només va passar de 12 a 13 escons.

L’acostament de presos

Però tot i que el to d’Ayuso té molts més decibels que el de Feijóo, aquest va dir al setembre que Sánchez «accepta un xantatge de Bildu» amb els acostament­s de presos d’ETA a les presons basques. Però en les dues legislatur­es d’Aznar, entre el 1996 i el 2004, l’Executiu en va ordenar 574. Rajoy, en els seus set anys a la Moncloa, en va activar un total de 229.

Un alt funcionari que va lluitar contra ETA amb els dos partits admet que el PP pot semblar injust criticant ara aquests trasllats, però apunta a una novetat «clau»: el Govern basc té des de fa un any la competènci­a de Presons i és el que «completa l’operació, entregant tercers graus als etarres». «Sánchez fa la primera part de la feina bruta, acostant-los, i el PNB els posa en llibertat», afegeix. No obstant, és el jutjat central de vigilància penitencià­ria el que hi té l’última paraula.

El líder del PSC, Salvador Illa, va reivindica­r ahir el diàleg entre la Generalita­t i el Govern central com a «instrument de política democràtic­a». El responsabl­e socialista va fer aquestes declaracio­ns durant l’homenatge a Ernest Lluch al cementiri de Maià de Montcal (Girona), on està enterrat l’exministre de Sanitat, quan fa, avui, 20 anys del seu assassinat per ETA

Illa apel·la al llegat de Lluch per demanar diàleg entre el Govern català i Madrid

l’any 2000, al garatge de casa seva a Barcelona.

En la seva intervenci­ó, Illa va advertir contra la «por» que pot desembocar a «voler trencar ponts amb la resta d’Espanya», amb referència al nacionalis­me català, i va recalcar que «l’aspecte més vigent del llegat de Lluch en el socialisme és el diàleg», que va defensar en moments molt durs, va dir textualmen­t. Per això, insistint en «la necessitat i la urgència» d’iniciar un diàleg entre tots els grups parlamenta­ris catalans.

«Socialisme és portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternita­t possible a persones que viuen en societat. Això és socialisme i és el que fem els socialiste­s», va indicar el dirigent del PSC, parafrasej­ant Lluch, de qui va reivindica­r la seva tasca: «Va deixar una llei general de sanitat i va posar els fonaments del sistema sanitari públic».

Illa el va recordar com un gran defensor dels serveis i de les institucio­ns públiques i per fer «política de servei públic».

 ?? Javier Lizón / Efe ?? Núñez Feijóo, l’11 de novembre a Madrid.
Javier Lizón / Efe Núñez Feijóo, l’11 de novembre a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain