El Periódico - Català

La medicina del futur, ara

No té gaire sentit donar la mateixa pastilla a tothom quan sabem que a alguns no els farà cap efecte i a d’altres fins i tot els pot resultar nociva.

- Salvador Macip

Haurem d’incentivar la inversió en fàrmacs menys rendibles, i això requerirà una contribuci­ó pública substancia­l i una negociació amb les farmacèuti­ques

S’està acostant una revolució que hauria de canviar els sistemes de salut. Fins ara, la medicina s’ha centrat a diagnostic­ar una malaltia i donar al pacient el fàrmac que s’ha vist que funciona millor. Però els avenços tecnològic­s ens han permès descobrir que, sota una mateixa etiqueta, sovint s’amaguen, de fet, diverses variants de la malaltia. I, encara més important, que la genètica de cada persona determina com aquesta malaltia evoluciona i com reacciona als fàrmacs. Llavors no té gaire sentit donar la mateixa pastilla a tothom, quan sabem que a alguns no els farà cap efecte i a d’altres fins i tot els pot resultar nociva. El que cal és un tractament a mida.

Aquesta nova aproximaci­ó es diu medicina personalit­zada o de precisió, i ja s’ha començat a aplicar, per exemple, en alguns càncers, on es tria el tractament més efectiu en funció de les mutacions que es detectin en cada cas. Encara queda molta feina perquè es pugui aplicar a la majoria de malalties, que seria l’objectiu final. Amb això aconseguir­íem millorar l’eficàcia dels tractament­s i, a la vegada, reduir-ne els efectes no desitjats.

Hi ha tres grans obstacles que caldrà superar abans que això no es converteix­i en realitat. El primer és disposar de prou fàrmacs per a totes les necessitat­s. Ens cal una biblioteca de compostos ben caracterit­zats que ja hagin passat les proves clíniques necessàrie­s, perquè puguem escollir el que convingui més. Aquest és un coll d’ampolla important, perquè les farmacèuti­ques tenen poc interès a destinar recursos a desenvolup­ar un fàrmac que només servirà per a un grup petit de pacients. Les seves inversions són importants i les compensen amb vendes igualment importants. Per tant, se sol buscar el producte que es podrà vendre a una població al més àmplia possible, que és just el contrari de la medicina personalit­zada.

Haurem de trobar la manera d’incentivar la inversió en fàrmacs menys rendibles, i això requerirà una contribuci­ó pública substancia­l i una negociació amb les farmacèuti­ques, que són una peça imprescind­ible del sistema. Una estratègia complement­ària és el repurposin­g, o trobar nous usos a un fàrmac que ja ha estat aprovat. Sovint s’ha considerat que un compost no era útil per tractar una malaltia perquè la majoria de pacients no hi responien, però una part, per petita que sigui, potser sí que se’n beneficiav­en. Només cal saber identifica­r-los. Aquí és on apareix el segon obstacle: com determinar quines persones respondran millor a cada tractament. D’això se’n diu estratific­ar. Aquí l’embut és definir nous marcadors d’estratific­ació. Ens caldrà fer servir la genòmica, la proteòmica i altres òmiques per trobar aquestes diferèncie­s entre pacients. Finalment, el tercer punt a resoldre és com entrenar el personal sanitari perquè pugui fer front a uns canvis de protocols que requereixe­n uns coneixemen­ts bàsics nous.

Planant per sobre d’aquestes limitacion­s hi ha una pregunta òbvia: ¿això qui ho paga? Tot el que hem assenyalat requereix molts diners. I, sobretot, implementa­r la medicina personalit­zada representa­rà un cost afegit que els sistemes públics de salut, crònicamen­t infrafinan­çats, difícilmen­t es podran permetre si no hi ha canvis en els pressupost­os.

Aquí caldrà comptar amb el suport de gestors prou visionaris per apostar per una transforma­ció cara però, a la llarga, necessària.

Fa uns dies vaig poder parlar d’aquests temes a la taula rodona que va clausurar la conferènci­a anual del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), enguany dedicada a la medicina de precisió. El BIST és un institut de recerca multicèntr­ic, d’estructura única a casa nostra, que està fent feina pionera en aquest camp, i la jornada va ser un bon aparador de resultats recents que poden fer avançar la disciplina. Però a part de recerca bàsica, ens cal també atraure la col·laboració de les farmacèuti­ques, el suport dels polítics i l’interès dels metges. En aquest sentit, el BIST i la UOC estan preparant un curs de medicina personalit­zada per a profession­als de la salut que hauria d’ajudar a explicar els canvis que arriben a qui els haurà d’implementa­r.

A iniciative­s com aquesta hi haurem d’afegir una necessària campanya de divulgació perquè tothom entengui la importànci­a del tema i com ens afectarà. Perquè la revolució que ens promet la medicina personalit­zada pot canviar radicalmen­t l’atenció mèdica del segle XXI, però abans han de quadrar tots els elements, cosa que requerirà la feina coordinada de profession­als de diversos àmbits.

Salvador Macip és metge i investigad­or de la Universita­t de Leicester i de la UOC.

PRESIDENT DE LA COP27

▶ Després de més de dues setmanes de negociacio­ns, la cimera del clima celebrada a Sharm al-Sheikh deixa un acord ple de clarobscur­s i un balanç final més agre que dolç: es posa en marxa el primer fons d’ajudes a les grans víctimes del caos climàtic, però falten mesures ambicioses per esquivar la catàstrofe climàtica global.

Sameh Shoukry

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain