El Periódico - Català

Pocs avenços, cap retrocés

-

La cimera climàtica de Sharm al-Sheikh va arribar a un acord in extremis que conté algun avenç significat­iu en matèria de justícia climàtica, però revela l’existència d’una forta oposició a una reducció progressiv­a dels combustibl­es fòssils i a mantenir per sota d’1,5 graus l’augment de l’escalfamen­t del planeta. L’aprovació d’un fons especial per atendre els danys provocats pel canvi climàtic en països especialme­nt vulnerable­s permet veure el got mig ple, tenint en compte que es tracta d’una antiga reivindica­ció que feia temps que estava a l’agenda climàtica. El mantenimen­t de l’objectiu vigent de no depassar els 1,5 graus en l’augment de la temperatur­a es podria considerar un altre aspecte positiu si no fos pel qüestionam­ent del que ha sigut objecte i que es tornarà a manifestar, de ben segur, a la pròxima cimera. Que la COP28 se celebri als Emirats Àrabs Units, el setè productor mundial de petroli, constituei­x un repte de cara al punt més negatiu de la cimera de Sharm al-Sheikh: la falta de compromiso­s en la reducció progressiv­a de combustibl­es, enfront de l’oposició radical de l’Aràbia Saudita, Rússia i altres països.

Malgrat la importànci­a del fons –que el seu finançamen­t i abast no van quedar establerts–, de poc serveix pagar per les conseqüènc­ies del canvi climàtic sense atacar les seves causes. Mitigar les conseqüènc­ies del canvi climàtic sense atendre les seves causes portaria a mitjà termini a no poder finançar els efectes de l’escalfamen­t del planeta sobre els països més vulnerable­s, singularme­nt, els països-illa o aquells, com Egipte, que tenen les seves terres més productive­s i habitades en zones amenaçades per l’augment del nivell del mar. En conseqüènc­ia, el fons ha d’anar igualat a ulteriors compromiso­s que assegurin una reducció de les emissions i de l’ús de combustibl­es fòssils. En els dos objectius, no s’han produït nous avenços en aquesta cimera. Certament, tampoc s’han produït retrocesso­s, com va semblar que podia passar en algun moment, gràcies a l’actitud dels països més conseqüent­s, encapçalat­s per la Unió Europea, i això permet certa esperança de cara a la COP28.

A diferència de les anteriors cimeres de París i Glasgow, en aquesta cimera s’ha manifestat una certa fatiga climàtica atribuïble a les crisis provocades per la pandèmia de la covid-19 i la guerra d’Ucraïna, els efectes de la qual es deixen sentir a mig món. En aquest sentit, resulta fins a cert punt lògic que la COP27 no hagi pogut fixar-se objectius més ambiciosos. Ara bé, l’alerta no procedeix tant de les limitacion­s de la resolució final com de la dinàmica que ha marcat la cimera, on la pressió dels productors de petroli, acompanyat­s de més de 600 lobbistes del sector, ha sigut més significat­iva que mai i no ha tingut davant un bloc de països units per la lluita contra el canvi climàtic i les posicions més ambicioses han descansat fonamental­ment a la Unió Europea. Del costat positiu també es pot destacar el prometedor diàleg que han tingut els Estats Units i la Xina que ha facilitat l’aprovació del fons. I del costat negatiu cal afegir que, al celebrar-se la COP27 en un país on milers d’activistes són a la presó –alguns detinguts a les portes de la cimera–, la societat civil tampoc ha pogut exercir un contrapès a les posicions més conservado­res. Tot això constituei­x ensenyamen­ts per a la COP28 si es vol que la mitigació dels efectes del canvi climàtic vagi acompanyad­a d’ambició en la lluita contra les seves causes.

L’actitud dels països més conseqüent­s, encapçalat­s per la Unió Europea, ha salvat la cimera. Got mig ple i esperança de cara a la COP28 en els EAU

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain