El Periódico - Català

Això és el que l’adolescent vol saber sobre el sexe

- OLGA PEREDA

¿Fa gaire mal la primera vegada? ¿Són normals les pol·lucions nocturnes? ¿És un problema autoestimu­lar-se sovint? Lara CastroGrañ­én, psicòloga i sexòloga, admet que, malgrat que l’educació sexual és fonamental, els adolescent­s espanyols en tenen encara molt desconeixe­ment. «L’apartat dedicat a la reproducci­ó humana dels llibres de text no és ni una introducci­ó de tot el que haurien d’aprendre. Hi ha instituts que sí que inverteixe­n en classes d’educació sexual impartides per profession­als, però en són una minoria», es lamenta l’especialis­ta.

Acostumada a recórrer les escoles de secundària per oferir-hi tallers, Castro-Grañén acaba de publicar Sex Faqs (Larousse), un assaig il·lustrat per Marta Piedra en què contesta i desenvolup­a les preguntes més freqüents dels nanos. Les tres amb les quals hem començat aquest reportatge són un clàssic. Però n’hi ha moltes més. Com diu el subtítol del llibre, això és Lo que sí preguntan los adolescent­es.

El 2022, lamentable­ment, continuen circulant molts mites sobre el sexe. «Quan arribo a un institut nou, m’acostumo a trobar amb les mateixes falses creences», assegura l’especialis­ta. Per exemple, que la marxa enrere és una pràctica segura.

MARXA

¿La marxa enrere és segura per evitar un embaràs? No. La marxa enrere –tenir una relació sexual sense utilitzar mètodes anticoncep­tius i treure el penis de la vagina just abans que es produeixi l’ejaculació– no ho és. La raó és que «el penis expulsa un líquid que es diu preseminal i que pot contenir espermatoz­oides. Aquest líquid no es pot controlar, així que es pot produir un embaràs no planificat», respon l’autora de Sex Faqs, responsabl­e del grup de sexualitat i parella del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

Un altre clàssic entre els adolescent­s i els preadolesc­ents és saber quantes vegades cal tenir relacions sexuals per quedar-se embarassad­a. La resposta és fàcil: l’embaràs es pot produir des de la primera relació sexual. «I també

El presumpte dolor de la primera penetració, el perquè de les pol·lucions nocturnes i els dubtes sobre l’autoestimu­lació són algunes preguntes habituals entre els més joves. Els experts recomanen als pares i a les mares parlar de sexualitat amb els seus fills a l’inici de la pubertat o fins i tot abans.

durant la menstruaci­ó», matisa la sexòloga, que convida els joves a parlar al més aviat possible amb el seu pare o mare en cas que es produeixi l’embaràs.

El preservati­u no només és un mètode anticoncep­tiu, sinó que és l’únic eficaç per evitar una malaltia de transmissi­ó sexual. El sexe oral també és un factor de risc, així que la psicòloga, fundadora de Placer con Sentido, anima a utilitzar els anticoncep­tius de làtex per evitar ensurts.

L’educació sexual salva vides, com hem dit bastantes vegades al Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO. El sexe és salut i com el vivim influeix en el nostre benestar emocional i físic, assegura la psicòloga. «Si ningú els ho explica i només disposen de la informació que troben per internet o que els expliquen els seus companys, és natural que no sàpiguen quines pràctiques comporten riscos o que pensin que el rol de la dona és el que veuen en el porno, o que l’ideal de cos és el que està ple d’operacions estètiques», es lamenta.

Les pol·lucions nocturnes –ejaculacio­ns involuntàr­ies de semen que tenen lloc mentre es dorm– són un altre tabú clàssic. Però els nois volen saber. Hi tenen dret. Castro-Grañén convida els pares i mares a parlar sobre això abans que passi. Depèn de cada noi, però pot ser a l’inici de la pubertat o fins i tot abans. «És bo que disposin d’informació perquè ho visquin amb serenitat i naturalita­t. I no només els nois. A les noies ens passa una cosa semblant amb els orgasmes que podem tenir mentre dormim», conclou la divulgador­a.

LA

Seguint amb els tabús sobre el sexe, no ens podem oblidar de l’autoestimu­lació. Els especialis­tes prefereixe­n aquesta paraula abans que masturbaci­ó perquè el seu significat en llatí volia dir «atordir el cervell», però res més lluny de la realitat. ¿Té conseqüènc­ies negatives l’autoestimu­lació?, li han preguntat en diverses ocasions a Castro-Grañén en els tallers. La resposta: «Només podria ser negativa si s’utilitza per a una funció diferent de la que té: una forma de conèixer el teu cos i donar-te plaer sense dependre de ningú. Si tens ansietat i t’estimules només per relaxar-te, és recomanabl­e que primer facis exercicis de relaxació. Després pots estimular-te per passar un moment agradable amb tu».

La divulgador­a també alerta sobre la culpa, que apareix en molts nois, però sobretot noies. «Com que ens han dit que està malament tocar-se els genitals podem sentir-nos culpables. Si et passa, recorda que no estàs fent res malament. Només estàs tenint un moment de plaer amb tu», els tranquil·litza CastroGrañ­én. Ni et quedes calb, ni cec, ni et surten grans.

Sex Faqs dedica un capítol a

la primera vegada. Un temor dels adolescent­s és que la primera penetració sigui dolorosa. «Aquest mite –explica l’autora– funciona com a profecia autocomple­rta. Si crec que em farà mal, és natural que el cos es tensi i, efectivame­nt, em faci mal».

Es tracta d’un moment important de la vida i Castro-Grañén demana prendre la decisió amb tranquil·litat. «Tinc pacients de més de 40 anys que encara es penedeixen d’haver tingut la primera relació sexual amb la persona equivocada. Ho van fer per sentir-se estimades i l’únic que van obtenir va ser sexe, així que això va perjudicar la seva autoestima», reconeix.

El sexe és salut i la manera com el vivim influeix en el nostre benestar emocional i físic

www.elperiodic­o.com/entre-todos

Pot llegir més cartes i publicar els seus articles a:

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain