El Periódico - Català

Pobles fantasma després de l’estiu

- Àlex Díaz

les bicicletes. Suprimeix dos carrils a tots dos costats. Fa un passeig central amb jardineres. Quant al tram des del carrer de València fins al carrer de Navas, no saben per on fer passar les bicis, fan dos carrils al centre del nou passeig. Llavors s’adonen que els vianants no tenen per on passejar. Fracàs total. Paralitzen les obres. Ara vol fer-se un tram més.

Si tenen una mica de vista, no suprimiran els carrils bici i faran un passeig central per a vianants. Potser llavors serveix per a alguna cosa la milionada que s’estan gastant en aquestes obres que fan als carrers quan podrien invertir-ho en pisos bonificats i residèncie­s per als més necessitat­s. No era això el que deia Ada Colau quan anava davant dels piquets vestida de verd.

Acabada la primera quinzena de novembre ja podem donar per conclosa la temporada turística d’aquest any, que segons les dades econòmique­s ha sigut bona. Quan acaba la temporada tanquen molts establimen­ts hotelers, bars, restaurant­s, botigues..., i es deixa, en molts casos, un entorn urbà que canvia d’aspecte: d’estar atapeït a l’estiu a estar pràcticame­nt desert. Sorgeixen així els paisatges de l’abandoname­nt i urbanismes dispersos. Poso com a exemple el municipi de Santa Susanna, al Maresme.

En aquesta època realment ens adonem de fins a quin punt molts municipis de la costa catalana depenen del turisme, no només en activitats econòmique­s, sinó en el seu entramat urbà i organitzac­ió territoria­l. Hi ha molts casos com aquest, perquè hem arribat a urbanitzar només per satisfer el turisme. El municipi disposa d’un passeig marítim de més de dos quilòmetre­s amb hotels i establimen­ts turístics. ¿I després, què? ¿Què en diem de l’aspecte fantasmagò­ric i abandonat que ofereixen els esmentats paisatges urbans quan acaba l’estiu? ¿Era necessari per utilitzar-lo només cinc o sis mesos a l’any?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain