El Periódico - Català

Ernest Lluch: l’esperit curiós

La pluralitat, generosita­t i heterogene­ïtat dels seus fundadors han sigut la clau de l’èxit de la Fundació

- Enric Lluch Galera

«Tot investigad­or és una persona que sobretot és curiosa». Aquestes paraules –extretes d’una entrevista que li van fer a TV-3 poc abans de la seva mort–, tan certes com carregades d’una subtil ironia, són unes de les més vàlides per definir el tarannà d’Ernest Lluch.

El seu esperit d’investigad­or/xafarder, que el va acompanyar des de ben petit, el va dur a involucrar-se en innombrabl­es projectes i a conèixer moltes persones de diferents estrats, àmbits i territoris.

A banda de Barcelona, on va passar la major part de la seva vida, per motius profession­als també va establir residència a València, Madrid, Santander i Donostia, ciutats en les que no es va limitar a estar-hi de pas. Amb la seva inquietut per conèixer-ho tot, va prendre el pols a la societat valenciana dels 70, va integrar-se en la reservada societat càntabra, va insistir en saber la història dels pocs «madrilenys de tota la vida» i, especialme­nt, va investigar a fons el perquè una part important de la societat basca havia optat per la violència com a mitjà per aconseguir uns objectius lícits en el fons però no en les formes.

És en aquesta implicació seva, que deixava petjada arreu, on trobem gran part dels motius pels quals, després de l’impacte que va tenir la seva traumàtica mort en la societat, molta gent expressés la voluntat de fer una fundació per recordar-ne la seva figura i el seu llegat. Va ser un allau de propostes i sol·licituds per fer una Fundació Ernest Lluch que venien des de diferents àmbits i territoris i s’emmarcaven segons fos l’origen, en algun dels diferents camps en els que s’havia involucrat; tant el pensament econòmic, la docència, la política, l’esport o la música.

El sentiment general era preservar tant l’obra com els valors democràtic­s que l’Ernest Lluch encarnava i davant d’això, des de la familia – sempre acompanyat­s i assessorat­s de molts dels seus millors amics i companys– vam optar fer una única Fundació sense diferencia­r-ne l’àmbit. Entre moltes altres bases fundaciona­ls es van tenir molt present les paraules del seu germà gran, l'Enric Lluch, en el moment de constituir­la: «No cal córrer. Ningú us espera. El que sigui, feu-ho bé i amb rigor».

Així, ara fa 20 anys, va nèixer la Fundació Ernest Lluch. A partir de la síntesi de múltiples iniciative­s d’àmbits molt diversos i amb l’objectiu d’administra­r el llegat de Lluch i projectar les seves inquietuds cíviques, acadèmique­s, polítiques, culturals i esportives. Aquesta pluralitat, juntament amb la generosita­t i l’heterogene­ïtat dels seus fundadors, ha estat des de llavors la guia i la clau de l’èxit de la Fundació. La figura de Lluch ha esdevingut un referent dels valors democràtic­s, la tolerància, la pau, el progrés, la llibertat, la igualtat i molt especialme­nt, del diàleg; tots ells fonamental­s i imprescind­ibles per conviure cívicament. Per això, avui el seu nom és present en places, carrers, hospitals, bibliotequ­es, instituts, escoles o línies de metro i d’autobús.

Paraules de gratitud

Des de la família, només podem tenir paraules d'agraïment a totes i cadascuna de les persones i institucio­ns que des de l'anominat o públicamen­t han ajudat, col·laborat o impulsat en mantenir viva la memòria del nostre pare, parella, germà, cunyat, oncle o avi. L'immens talent, el coneixemen­t i la implicació desinteres­sada de tots els membres i col·laboradors de la fundació, segueixen mantenint viu l'esperit Lluchià del treball incansable, la cerca de solucions als diferents reptes que ens porta la vida i d'explorar les vies per obtenir «la màxima igualtat i fraternita­t entre les persones que viuen en societat» segons ens va deixar escrit en un dels seus innombrabl­es articles que el van ajudar a fer-se un perfil singular, reconegut i respectat.

Han estat 20 anys apassionan­ts i ens il·lusiona saber que queda molt camí perquè la idiosincrà­sia de la Fundació segueixi sent un instrument útil per a la millora de la societat i per generar reflexió crítica. Moltes gràcies a tothom.

Han sigut 20 anys apassionan­ts i ens il·lusiona saber que queda molt camí com a instrument útil

Enric Lluch Galera és vicepresid­ent de la Fundació Ernest Lluch.

Cel cobert amb precipitac­ions que es desplaçara­n d'oest a est per tot el territori. Cota de neu per sobre dels 1.500 metres. Temperatur­es mínimes en lleuger ascens; màximes en descens a l'interior. El vent bufarà fort del sud-oest al litoral, i a la resta el vent bufarà de l'oest i recularà a la tarda.

Barcelona

Cel cobert durant tot el dia amb precipitac­ions a partir del migdia. Temperatur­es mínimes en lleuger ascens; màximes sense canvis o en lleuger ascens. El vent bufarà del sud-oest al litoral, i cap a l'interior el vent bufarà de l'oest.

 ?? Arxiu ?? Ernest Lluch, en un moment del documental ‘Ernest Lluch, lliure i atrevit’, coproduït per RTVE
Arxiu Ernest Lluch, en un moment del documental ‘Ernest Lluch, lliure i atrevit’, coproduït per RTVE
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain