El Periódico - Català

Compte enrere per al casc de patinet

- JORDI ROVIRA

La venda d’aquest element de protecció creix mentre els metges insisteixe­n en la importànci­a de la seva obligatori­etat per reduir les lesions produïdes en accidents a la capital catalana. Un informe de 2021 assenyala que només un de cada cinc ferits en sinistres amb el vehicle elèctric el portava.

El dia que els conductors de patinets elèctrics de Barcelona hagin de portar casc de manera obligatòri­a és molt a prop. El compte enrere ja ha començat i, per si no fos suficient, té lloc en dos cronòmetre­s diferents.

Les dades deixen clar que la mesura és més que necessària. El gener del 2021, un estudi de l’Hospital del Mar, en col·laboració amb l’Hospital de Sant Joan de Déu, va revelar que només un de cada cinc ferits per accident de patinet elèctric portava casc. I davant la gravetat de molts d’aquests accidents –l’any anterior gairebé es va arribar al miler de sinistres, molts d’importants–, un dels autors d’aquell treball, Alexandre Coelho, incidia en la importànci­a de les mesures de seguretat. En especial, l’ús obligatori de casc, a més de proteccion­s a genolls i colzes.

Han transcorre­gut més de cinc anys des que el 2017 Barcelona es convertís en la primera ciutat d’Espanya a incloure una modificaci­ó en l’ordenança de circulació de vianants i vehicles que permetia regular la circulació de vehicles de mobilitat personal, entre els quals s’inclouen els patinets elèctrics. Després s’implantari­a a tot l’Estat una normativa inspirada en el contingut de l’ordenança barcelonin­a. Perquè en aquest tema, la Direcció General de Trànsit, amb Pere Navarro al capdavant, ha anat bastant a remolc del que es coïa a la capital catalana.

Canvis normatius

L’abril del 2021 totes les forces polítiques del consistori van aprovar per unanimitat una proposició de Ciutadans que demanava modificar l’ordenança per incloure l’obligatori­etat de portar casc, elements reflectors, llums, timbre i, a més, contractar una asseguranç­a entre els usuaris de vehicles de mobilitat personal. Des d’aleshores, no s’ha deixat de treballar perquè aquesta modificaci­ó sigui una realitat –a excepció de l’asseguranç­a, que depèn dies el Servei Català de Trànsit presenti un dossier amb recomanaci­ons de circulació segura per als patinets, com l’ús del casc, amb l’objectiu de disposar d’unes normes comunes a tot Catalunya perquè, en el dia d’avui, les diferents ordenances municipals creen confusió. «La dispersió de normes és un problema», admet a aquest mitjà Anna Pintó, subdirecto­ra general de Seguretat Viària d’aquest organisme.

Metges preocupats

Als hospitals, testimonis de la gran quantitat de lesions produïdes per patinets elèctrics, no hi ha debat. Ha de ser obligatori al més aviat possible, asseguren els metges. «He arribat a la conclusió que la gent no és conscient de la gravetat de les coses fins que rep una multa. Va passar amb el casc de les motos, amb el cinturó de seguretat i amb el carnet per punts», assevera Montse Bernabeu, codirector­a de l’Institut Guttmann.

«Es necessita un càstig perquè es compleixi la normativa i així puguem protegir-los. No sé per què estan trigant tant a obligar a portar casc els conductors de patinets», afirma. «Un 50% dels accidents van associats a fractures greus de la cara i del crani, a part de la lesió al cervell. Les seqüeles són molt greus. I això passa perquè no portaven casc», adverteix.

Per evitar tant com es pugui les lesions, els metges són fins i tot partidaris del casc integral, que cobreix el cap sencer. «Un casc integral cobreix la cara, cosa que evitaria la lesió facial. Si el casc és obert, es fractura tot el massís facial. Per això recomanem el casc integral», apunta Anna Navarro, traumatòlo­ga de l’Hospital Clínic. Tanmateix, els conductors de patinets prefereixe­n els cascos oberts. «Els cascos integrals es venen poc encara», assegura Boncompte des de la seva botiga.

El que està clar és que, veient la tendència a l’alça dels accidents, només baixaran quan s’implanti l’obligatori­etat de l’ús del casc. «En el cas de les motos, els ingressats per lesions cranials van disminuir molt amb la implantaci­ó del casc, i en el cas del patinet elètric, passarà el mateix», augura Bernabeu.

 ?? Zowy Voeten ?? Ramon Boncompte, amo d’E-Twow Center Barcelona i distribuïd­or de productes de mobilitat elèctrica.
Zowy Voeten Ramon Boncompte, amo d’E-Twow Center Barcelona i distribuïd­or de productes de mobilitat elèctrica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain