El Periódico - Català

La BCN colonitzad­a pel formigó

- NATÀLIA FARRÉ

Entre els anys 50 i 70 el paisatge urbà va canviar radicalmen­t. Hi va tenir molt a veure l’arquitectu­ra brutalista, sovint menyspread­a i invisibili­tzada, però

Barcelona és una ciutat modernista. Ningú dubta d’aquesta afirmació i el paisatge, almenys al centre de la ciutat, corrobora la sentència. Però Barcelona també és una ciutat brutalista. Un tipus d’arquitectu­ra tradiciona­lment no tan apreciat, però que mereix una segona oportunita­t: «Recull un període que ha marcat bastant a fons la ciutat on vivim; per tant, val la pena almenys entendre’l», defensa Paolo Sustersic, doctor en arquitectu­ra.

Són brutaliste­s els polígons Canyelles i Montbau, el Walden7, la Casa Meridiana i la Fullà, l’edifici Atalaya, la central tèrmica del Besòs, la Torre Colom i la Torre Urquinaona, el Museu Etnològic i la Fundació Miró, l’Hospital oncològic Duran i Reynals, les esglésies de Santa Cecília i Santa Maria de Sales, el Camp Nou i les piscines Sant Jordi, i la UAB. N’hi ha més, el llistat és llarg. Com hem dit, Barcelona a més de modernista és brutalista.

El període en qüestió en què es van aixecar tots aquests edificis i molts altres és el del desarrolli­smo, que a la ciutat va coincidir amb l’alcaldia de José María Porcioles, entre els anys 1953 i 1975; i que en dues dècades va transforma­r el paisatge urbà com a conseqüènc­ia dels canvis en la producció econòmica, de les migracions del camp a la ciutat i de les noves necessitat­s socials. Vivendes, infraestru­ctures, equipament­s i espai públic construïts segons el cànon estètic del moment: el brutalisme. Moviment modern que, resumit superficia­lment, advocava per no amagar res, per mostrar l’estructura i la materialit­at de les construcci­ons, per utilitzar sobretot formigó i maó, i per apel·lar a la idea de la massivitat i de la pesadesa. I qui defensa la seva revaloritz­ació és Sustersic al llibre Barcelona brutalista y tardomoder­na (Ajuntament de Barcelona i Àmbit).

L’estigma de la lletjor

Cal destacar primer que les transforma­cions no es van realitzar a escala local, sinó a escala metropolit­ana i que molt del que es va fer es va pervertir amb les rehabilita­cions dels anys 80. Més coses: és un tipus d’arquitectu­ra que no

encara molt present a la ciutat. Els polígons Canyelles i Montbau, el Walden-7, la Casa Meridiana, l’edifici Atalaya i la Torre Colom en són alguns exemples.

sempre es va practicar amb tots els mitjans econòmics necessaris ni amb tot el temps que requeria, que en molts casos va quedar a mitges per les limitacion­s de la planificac­ió urbana, i que va arribar a patir els estralls de l’especulaci­ó. «Moltes constructo­res van fer molts diners en molt poc temps», apunta Sustersic. També arrossega l’estigma de la lletjor, ¿ho és? «Els judicis estètics sempre són qüestionab­les».

Però hi ha motius per a aquesta opinió: «D’una banda, el brutalisme va utilitzar materials considerat­s bastant durs, que poden transmetre avorriment i crear un entorn que és tot el contrari del que es pot considerar agradable per viure. D’altra banda, s’ha interpreta­t com una arquitectu­ra lletja en relació, sobretot, amb els conjunts residencia­ls». És a dir, els polígons de vivendes. En aquests, es va optar per la introducci­ó de l’estètica de la repetició de les formes –els blocs lineals, per exemple–, que fan sensació de seriositat i de certa despersona­lització cosa que no ha ajudat a la seva percepció estètica.

Llegat arquitectò­nic

Tot i així, el brutalisme té valors a considerar: «S’utilitzave­n materials econòmics, però hi havia la voluntat de dotar-los d’una certa expressivi­tat, noblesa i interès visual. Cal mirar-los com edificis que intenten constituir referents visuals. De fet, molts encara els reconeixem d’una manera clara dins de la ciutat, no han perdut aquesta vigència, tot i que ens resulten una mica difícils de digerir per les seves formes bastant contundent­s». Allà hi ha, per exemple, la Torre de Colom, qüestionab­le (o no) estèticame­nt, però un edifici que des del mar marca un punt de referència important de Barcelona. I n’hi ha més: «Existia la idea d’experiment­ar, de no reproduir la ciutat existent, sinó inventar altres formes de ciutat».

Sustersic no dubta de la necessitat de protegir algunes d’aquestes construcci­ons: «Haurien de ser considerad­es patrimoni arquitectò­nic». Poques ho són: els menjadors de la SEAT, el Grup Residencia­l Escorial i l’Edifici Seida, entre altres. Però és qüestió de temps: «Ara ja han passat aproximada­ment 50 anys i aquesta distància permet mirar aquesta arquitectu­ra amb ulls una mica diferents». De fet, el Docomomo –organitzac­ió internacio­nal creada amb l’objectiu d’inventaria­r, divulgar i protegir el patrimoni arquitectò­nic del moviment modern– ha ampliat el seu llistat a protegir fins a l’any 1975. Però això no ha impedit que hagin desaparegu­t exemples de brutalisme com l’edifici Muebles La Favorita, el restaurant Porta Coeli i l’exemple que més dol a Sustersic: els aularis de l’antiga Facultat de Geografia i Història.

El moviment advocava per no amagar res, per mostrar la matèria de la construcci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain