El Periódico - Català

Sant Andreu mostra el mural ferroviari més gran d’Espanya

Els artistes Roc Blackblock i Miquel Wert resumeixen la història del ferrocarri­l a Catalunya en un dibuix de 200 metres de longitud al nou baixador.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Prop de 200 metres lineals i una mica més de 3.000 metres quadrats. No és habitual que un mural sigui tan gran i menys encara que estigui situat a l’interior d’una estació ferroviàri­a. El nou baixador de Sant Andreu, destinat a substituir el que es va obrir el 1854, és a hores d’ara el més vell de tot Espanya que segueix en funcioname­nt, s’inaugurarà l’11 de desembre. Al seu interior tindrà aquesta obra d’art urbà que serà la més gran de tota la xarxa d’Adif. No val comptar els grafitis dels trens de

Renfe, perquè són il·legals. Aquesta és la gran diferència entre una cosa i l’altra: legals-murals, il·legals-grafitis.

El mural és un repàs cronològic de la història del ferrocarri­l a Catalunya i a Barcelona. Comença, com no podia ser d’una altra manera, el 1848 amb la posada en marxa de la primera línia peninsular, que unia Mataró amb la capital catalana. Diem peninsular perquè en aquell temps Cuba encara era marca Espanya i allà el primer tren va començar a circular uns anys abans, el 1837. Un golàs per l’escaire del colonialis­me. La proposta acaba amb l’any 2022, quan es posarà en funcioname­nt aquesta terminal que dona cabuda als trens que van a Granollers i Girona.

L’obra l’han realitzat conjuntame­nt Roc Blackblok i Miquel Wert, dos homes que en aparença semblen tenir poc en comú però resulta que són bons amics. Tots dos van fer la seva proposta a Rebobinart (la gent que va impulsar els Murs Lliures), la productora que va guanyar el concurs públic convocat per Adif, i van acordar treballar junts perquè ningú en quedés fora. S’han repartit els anys (11 en total, un per a cada fita històrica selecciona­da) i han sigut dos mesos de feina intensa.

Si s’ho pregunten, no han utilitzat esprai, sinó pintura acrílica per a exteriors. «Hi ha un respecte i una admiració mútua», han coincidit els dos artistes, que encara estan acabant de polir el mural.

Lluís Ubalde, coordinado­r tècnic de l’operació Sagrera-Sant Andreu per part d’Adif, ha explicat que amb aquesta iniciativa pretenen «emocionar el viatger» i que l’estació «tingui personalit­at pròpia i un model únic que no sigui repetible a cap altre lloc».

Sobre l’elecció de Roc Blackblock, l’artista que el febrer del 2021 va pintar l’emèrit Joan Carles amb un cartell de «lladre» en protesta per la detenció de Pablo Hasel, Ubalde ha dit que es va valorar la «qualitat artística i la seva projecció internacio­nal».

 ?? Joan Cortadella­s ?? Els artistes, a la nova terminal de Sant Andreu, on han creat el mural de 200 metres.
Joan Cortadella­s Els artistes, a la nova terminal de Sant Andreu, on han creat el mural de 200 metres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain