El Periódico - Català

Qatar crida a la tolerància

La Copa del Món comença a complir amb l’objectiu de blanquejar o endolcir el règim del país. La cerimònia d’inauguraci­ó va comptar amb la veu de l’actor Morgan Freeman per transmetre un missatge de respecte i unitat.

- SERGIO R. VIÑAS

Falten cinc minuts perquè arrenqui la cerimònia d’inauguraci­ó del Mundial de Qatar i la salutació des de les pantalles de l’estadi de l’emir Tamim bin Hamad al-Thani provoca el fanàtic deliri entre els milers de qatarians reunits a l’estadi Al-Bayt, el més allunyat de Doha dels vuit en els quals es disputarà el polèmic torneig.

Aquí, al gegant i preciós estadi de la ciutat d’Al-Khor, la demografia és radicalmen­t diferent de la que s’ha anat veient aquests dies als carrers de la capital qatariana. Mentre en el dia a dia els immigrants són immensa majoria, en la inauguraci­ó del Mundial ho són els locals, fàcilment distingibl­es perquè són (en general) els que porten túnica. I, estrangers occidental­s al marge, són els que tenen diners en aquest país. També hi ha dones locals, distingibl­es per la seva túnica i vel negres, però elles són molt minoria.

Res que sorprengui. Quan oficialmen­t comença el Mundial comença a complir l’objectiu per al qual va ser concedit, mitjançant una xarxa de suborns: blanquejar, o almenys endolcir, el règim dictatoria­l que dirigeix el país.

¿I qui millor per fer-ho que Morgan Freeman? Un actor nordameric­à, d’ètnia negra, conegut i admirat arreu del món per la seva feina. Un home que a priori no hauria de ser sospitós de connivènci­a amb un règim com el qatarià. Si és ell qui projecta a la resta del planeta el missatge que Qatar persegueix la «tolerància» i el «respecte», ¿qui pensarà que no és així? Sí, en aquests llocs en els quals ningú discuteix la veu del gran líder de vegades es pensa així.

De manera que, després d’un compte enrere de 20 segons per a l’arrencada, Freeman apareix al centre del camp, micròfon en mà, i comença a construir un missatge d’unitat entre els pobles i del futbol com a vehicle per a la convivènci­a entre diferents.

El missatge es reforça amb l’aparició al costat d’ell de Gha

 ?? Manan Vatsyayana / AFP ?? Els jugadors de l’Equador resen junts després d’un dels gols contra Qatar en el partit d’ahir.
Manan Vatsyayana / AFP Els jugadors de l’Equador resen junts després d’un dels gols contra Qatar en el partit d’ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain