El Periódico - Català

Països Baixos encara cerca porter

- JOAN DOMÈNECH

La indefinici­ó de Van Gaal després de la convocatòr­ia de Pasveer, de 39 anys, i l’exclusió de Cillessen, l’exporter del Barça, fomenten el desassosse­c de la porteria taronja. El tècnic, un obsessiona­t de la preparació dels penals, no va voler avançar qui serà el porter titular contra el Senegal.

La frase serveix tant per invocar una insuficièn­cia del passat com per descriure el present. Països Baixos encara no té porter. Li’n va faltar un de bo per aconseguir títols (només ha conquerit l’Eurocopa de 1988) i encara no se sap qui serà el titular que defensi el marc taronja durant el Mundial. Louis van Gaal ha cultivat la incertesa sota els pals amb la indefinici­ó de les seves últimes decisions.

I la cultivarà fins a donar l’alineació abans del debut contra el Senegal (17.00 h) a l’estadi AlThumama de Doha. «Mai dono l’alineació abans», va respondre amb serietat, abans de rebatre aquest boirina que plana sobre el marc. «Ja he pres la decisió. Jo sempre n’estic convençut, quan prenc una decisió», va remarcar.

En la penúltima concentrac­ió del setembre va convocar quatre porters, que després en van ser sis, per sotmetre’s a uns entrenamen­ts de penals. Van Gaal va contractar l’exjugador de voleibol i coach Peter Murphy amb la idea que ensinistré­s i ensenyés trucs als porters, convençut, com tot el país, que de l’eficiència en les penes màximes pot dependre un títol. Països Baixos va perdre les semifinals del Mundial 1998, l’Eurocopa 2000 i el Mundial 2014 al caure en els penals.

L’obsessió del 2014

L’última experiènci­a és la més recordada i en la qual se sosté l’obsessió de Van Gaal. El tècnic va canviar Jasper Cillessen per Tim Krul en l’últim minut de la pròrroga perquè aquest assumís els penals. En va parar dos i l’equip va vèncer Costa Rica (4-2). En la següent ronda, contra l’Argentina, Van Gaal no va fer aquest canvi. Cillessen no en va parar cap i els Països Baixos van caure (2-4).

Krul, l’últim heroi, no va voler participar en aquesta sessió especial a la qual estaven cridats Cillessen, Mark Flekken (Friburgo), Andries Noppert (Heerenveen) i a la qual es van sumar més tard Justin Bijlow (Feyenoord) i Kjell Scherpen (Vitesse), i va ser exclòs de la llista de candidats per al Mundial.

Cillessen en va quedar exclòs per baixa forma. L’exporter del Barça i del València havia tornat a casa, el Nimega de la seva ciutat natal, per assegurar-se la titularita­t i la convocatòr­ia per al Mundial. No va entrar, i alguns mitjans van reportar que l’enrabiada de Cillessen va ser majúscula. Potser l’enuig va augmentar al saber que la seva plaça l’hi van negar entre Noppert, del també modest Heerenveen, o Pasveer, que als 38 anys finalment va ser premiat amb el debut.

El porter de l’Ajax es va estrenar contra Polònia el 22 de setembre i

SENEGAL 17.00 hores. PAÏSOS BAIXOSGol / Movistar+ va repetir contra Bèlgica tres dies més tard. No hi havia cap dubte que Bijlow aniria segur a Qatar. Ja a Doha els dubtes rebroten per saber qui serà el porter titular. Les mirades segueixen sobre Frans Hoek, l’etern preparador de porters de Van Gaal, i a qui se li va criticar la gestió de la crisi.

Pasveer ja té 39 anys. No és el més vell de la competició. L’honor el té el mexicà i també porter Alfredo Talavera, que va cantar els 40 al mes de setembre. Pasveer no havia tornat a ser internacio­nal amb el seu país des que va jugar amb la selecció sub-21 l’any 2006. Ningú li va tornar a trucar. Fitxar per l’Ajax el 2021 li ha facilitat la internacio­nalitat.

Edwin van der Sar, amb 821 partits en la seva carrera, més 130 amb la selecció, ha sigut el porter més longeu de la selecció. Suplent al Mundial 1994, va protegir la casa taronja fins a l’any 2008. No va poder conquerir cap títol.

L’honra exclusiva de campió de l’Euro-88 pertany a Hans van Breukelen, que era el porter del PSV Eindhoven que es va coronar dies abans amb la Copa d’Europa de clubs. ¿Sabeu com? Per penals. Van Breukelen va parar l’últim a Veloso i el PSV va vèncer per 6-5.

Pasveer va debutar al setembre; no havia sigut internacio­nal des de la sub-21 el 2006

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain