El Periódico - Català

Vida en un búnquer universita­ri

Luis Enrique ha triat l’austeritat de la residència de la Universita­t de Doha per preparar amb el secretisme més gran possible la selecció, que debuta dimecres contra Costa Rica.

- JAVIER GIRALDO

Les instal·lacions de la Universita­t de Qatar, al nord de Doha, ocupen 25.000 metres quadrats d’extensió i sembla que no acabin mai. Convertide­s en un búnquer durant el Mundial, amb totes les seves entrades protegides per membres de seguretat i policia, són les instal·lacions en les quals la selecció espanyola treballarà i descansarà durant la seva estada en el torneig. Franquejar la primera barrera de seguretat resulta fàcil amb l’acreditaci­ó de FIFA (tot i que el conductor d’Uber que porta els periodiste­s està obligat a deixar un document identifica­tiu a la garita d’entrada, per recollirlo més tard).

Espanya ocupa l’ala femenina de la universita­t, que compta amb accessos separats per a homes i dones. Una cop a dins del recinte, i després de travessar diverses rotondes, un senzill cartell indica que aquí s’hi entrenarà Espanya. Benvinguda, selecció. Ja dins de l’edifici que acull les habitacion­s, un lema presideix la concentrac­ió d’Espanya. «La pressió és un privilegi», bona mostra de la capacitat de Luis Enrique per transforma­r l’exigència en motivació. Un altre control de seguretat, el típic dels aeroports, franqueja el pas al camp d’entrenamen­t i a la sala de premsa. Els operaris revisen fins i tot les ampolles d’aigua –extreuen l’etiqueta de l’ampolla amb molt de zel– i obliguen a obrir i encendre els ordinadors portàtils.

Habitacion­s sòbries

Més enllà del camp d’entrenamen­t s’estén un enorme edifici, la casa d’Espanya durant el Mundial. Sense grans luxes, però amb tot el necessari, com apunten des de la RFEF, la selecció dorm en habitacion­s sòbries, però ben equipades. I Luis Enrique i el seu equip compten amb una sala dotada amb diversos ordinadors i pantalles per treballar. També hi ha sales de billar, ping-pong i una espècie de sala de cine on poder veure els partits del torneig.

Moure’s per les enormes distàncies de Doha no resulta fàcil: el recinte universita­ri és un micromon que està allunyat de la bullícia de la Corniche –el passeig marítim– i del Souq Waqif, el mercat tradiciona­l de la ciutat,

«La pressió és un privilegi» és el lema que va rebre la selecció, l’única, amb l’Argentina, que resideix sense luxes

però la calor i la sensació de ser al mig d’un erm aconsellen moure’s sempre sobre rodes.

El patinet, transport oficial

La universita­t compta amb diversos buguis (carros de golf) per poder desplaçar-se, però els jugadors i empleats de la RFEF prefereixe­n una cosa més pràctica i senzilla, els patinets elèctrics, tan freqüents ja als carrers espanyols. A Doha amb prou feines se’n veuen, però a la seu de la selecció són el mitjà de transport habitual. L’Argentina i Espanya són les úniques seleccions del Mundial que han decidit allotjar-se en una residència università­ria, on hi ha un total de 10 facultats, entre les quals una d’estudis islàmics i de la xaria, durant el torneig. El seu camp d’entrenamen­t es troba a quatre passes, però les delegacion­s de les dues seleccions viuen en edificis diferents i no es creuaran pels passadisso­s.

La selecció neerlandes­a, amb Van Gaal de líder, també s’entrena a les instal·lacions università­ries, però dorm i fa vida a l’Hotel Sant Regis. Austràlia, per la seva banda, va triar l’acadèmia Aspire, especialit­zada en la formació de jugadors, tant per treballar com per descansar.

va fer una broma en el directe», va assegurar el futbolista del Barça, sense preocupar-se per les repercussi­ons d’aquesta revelació del tècnic. «El míster i jo sabem diferencia­r quan és família i quan és selecciona­dor i jugador. Ho portem de manera natural», va insistir Ferran.

El valor del grup

Abordat sobre aquesta relació singular (selecciona­dor-jugador i sogre-gendre), Ferran va voler abocar-se en allò purament esportiu. «Som la selecció espanyola, un equip molt compacte. Aquí anem tots a l’una. La nostra fortalesa és el grup, és una cosa fonamental que ens farà arribar lluny», va dir el davanter, i va remarcar que «estem per sobre de les individual­itats, anem tots a l’una».

- -

- -

 ?? Instagram ?? Luis Enrique, ahir al gimnàs de la Universita­t de Doha.
Instagram Luis Enrique, ahir al gimnàs de la Universita­t de Doha.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain