El Periódico - Català

Almenys 162 morts i 700 ferits en un terratrèmo­l a l’illa de Java

▶ La ciutat més afectada va ser Cianjur, a uns 75 quilòmetre­s de Jakarta ▶ Unes 300 vivendes precàries es van enfonsar

- EL PERIÓDICO

Un terratrèmo­l que va afectar l’illa indonèsia de Java va causar ahir almenys 162 morts i centenars de ferits, segons l’últim balanç ofert pel governador de la província de Java

Ridwan Kamil.

El sisme, de magnitud 5,6 a l’escala de Richter, va sacsejar la província de Java Occidental, que amb gairebé 50 milions d’habitants és la més poblada d’aquest vast arxipèlag de 17.000 illes al Sud-est Asiàtic. La ciutat més afectada i pròxima a

Occidental, l’epicentre va ser Cianjur, a uns 75 quilòmetre­s al sud-est de la capital, Jakarta, on viuen unes 170.000 persones. En un comunicat, l’agència nacional de catàstrofe­s va dir que diverses cases i un internat islàmic havien resultat afectats, mentre les autoritats continuave­n avaluant l’abast dels danys.

«Les víctimes seguien arribant de moltes àrees. Al voltant de 700 persones van resultar ferides», va declarar a la televisió local el funcionari Herman Suherman, cap administra­tiu de Cianjur, zona propensa a esllavissa­ments de terra. Suherman va assenyalar que l’electricit­at es va tallar, es van interrompr­e els esforços de comunicaci­ó i els lliscament­s van bloquejar els accessos a un districte on no van poder entrar les brigades de rescat.

Els fonaments de les cases, de molt baixa qualitat de fabricació, s’han ensorrat en altres ocasions amb sismes de menys intensitat. El de l’ahir va enfonsar o va fer malbé més de 300 edificis. Els rescatiste­s continuave­n a la nit buscant més superviven­ts entre la runa.

Les imatges de la televisió local mostraven els residents que havien

perdut casa seva arrupits. «Vaig sentir una gran tremolor. Les parets de la meva oficina es van ensorrar. Em va impactar molt i estava preocupat perquè hi hagués un altre terratrèmo­l», va dir un superviven­t anomenat Muchlis a la cadena Metro TV. En les dues hores posteriors al terratrèmo­l es van registrar 25 rèpliques. A la capital, Jakarta, algunes persones van evacuar les seves oficines al districte central de negocis, mentre que d’altres van informar que van sentir tremolar els edificis i van veure moure’s els mobles.

Indonèsia es troba a cavall de l’anomenat Cinturó de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica en la qual conflueixe­n diferents plaques de l’escorça terrestre i que genera un gran nombre de terratrèmo­ls i volcans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain