El Periódico - Català

Pequín confina un altre cop per les primeres morts per covid en sis mesos

▶ La capital viu en un semitancam­ent de facto, amb escoles i negocis que no obren

- ADRIÁN FONCILLAS

Aquests dies són constants els missatges d’amics i coneguts que acaben de ser confinats a casa o, en el pitjor dels casos, conduïts a un centre de quarantena. Els camins són variats: un veí contagiat en un rusc de vivendes, un positiu entre els comensals del restaurant de la setmana passada, un passeig amb bicicleta per una zona d’alt risc... la vida a Pequín aquests dies consisteix a esquivar bales. Les imatges també han tornat a tenir un to apocalípti­c.

La capital viu en un semiconfin­ament de facto. Els bars i restaurant­s de la major part dels districtes estan tancats. Moltes escoles i empreses han enviat alumnes i empleats a casa i es recomana no sortir del barri on vius. Les primeres restriccio­ns van ser ordenades divendres passat a Chaoyang, el districte pequinès més gran, amb quatre milions d’habitants, seu d’ambaixades i epicentre lúdic. Al matí ja s’havien replicat a tota la zona central. Els restaurant­s només poden servir menjar a domicili o entregar el menú a la porta després d’una espera glaçadora. «La policia ens ha dit que no podrem obrir almenys durant tres dies, però en seran més si no remet el rebrot», assenyala la propietàri­a d’un restaurant de Yunnan pròxim a la torre del Tambor, al nucli històric. La ciutat no tenia ahir dilluns el seu nervi habitual, sense multituds als carrers, als centres comercials i als transports públics.

Un miler de contagis diaris

Les males notícies s’acumulen aquests dies a la capital xinesa. El cap de setmana passat es van registrar a Pequín les primeres morts en més de sis mesos arreu del país. Va ser un octogenari dissabte i dos avis més diumenge. Els contagis diaris ja s’acosten al miler, 962, amb una accentuada tendència alcista, després dels 621 d’abans-d’ahir. La majoria són identifica­ts en centres de quarantena, però les escasses de desenes de casos a la comunitat revelen un brot estès per tota la ciutat.

El mapa de zones d’alt risc, de consulta imprescind­ible abans

«La situació és descoratja­dora», va admetre el portaveu consistori­al davant la deriva sanitària

de sortir per minimitzar riscos, era ahir una orgia de punts vermells. «La situació és descoratja­dora», va admetre el portaveu consistori­al.

La deriva pequinesa va en paral·lel a la xinesa. Els més de 26.000 casos diaris comptabili­tzats diumenge no es produïen des d’aquell brot gegant de l’abril que va obligar a tancar Xangai durant gairebé tres mesos. Aquella tragèdia es va atribuir llavors a la inepta resposta de les autoritats locals i la seva reticència a implementa­r la fórmula nacional. Ara els casos estan repartits per diverses províncies i posen en dubte l’eficàcia del sistema.

Guangzhou, l’antiga Canton, suma setmanes lidiant amb un brot que ja arriba als 8.000 casos diaris. La capital del sud ha confinat durant cinc dies Baiyuan, el seu districte més gran, en un intent desesperat per embridar els contagis abans d’ordenar-ne el tancament total. No ha tingut més èxit Zhengzhou, capital de la província central d’Henan, malgrat diversos confinamen­ts i altres mesures que han afectat la fàbrica més gran d’iPhones del món. I Chongqing, la megalòpoli­s del centre, ha ordenat tants tancaments quirúrgics que els seus ciutadans descriuen a la premsa local un confinamen­t pràctic.

La política zero covid

La crisi arriba tan sols setmana i mitja després que la Xina fes els passos més rotunds per flexibilit­zar la seva estricta política de zero covid. Les autoritats van escurçar les quarantene­s per als arribats de l’estranger de 10 a 8 dies i van aixecar les sancions a les aerolínies que portaven contagiats al país. I, més rellevant encara, van substituir les quarantene­s hoteleres per domiciliàr­ies als que havien estat en una zona d’alt risc i van eximir del tancament els contactes dels contactes d’un contagiat.

El paquet de mesures s’entén com una segona oportunita­t a la via intermèdia que ja va fracassar a Xangai. L’agreujamen­t dels brots que ja patia el país i l’aparició de nous anuncia temps turbulents a la Xina, tan necessitad­a de jubilar la política zero covid com d’evitar la mortaldat que provocaria una obertura a l’occidental.

 ?? Bloomberg ?? Un treballado­r de la Citic Tower de Pequín, ahir, amb protecció.
Bloomberg Un treballado­r de la Citic Tower de Pequín, ahir, amb protecció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain