El Periódico - Català

L’amoxicil·lina en xarop escasseja a les farmàcies

La demanda d’aquest antibiòtic per a nens, prescrit per a infeccions bacteriane­s com la faringoami­gdalitis, ha augmentat de manera molt notòria aquest mes.

- BEATRIZ PÉREZ

Les farmàcies catalanes estan patint un desproveïm­ent d’amoxicil·lina en xarop, un antibiòtic per a nens que es prescriu per a infeccions bacteriane­s com la faringoami­gdalitis. És un problema general d’Espanya la manca d’aquest fàrmac, però aquest novembre està sent molt notori.

«En els últims anys estem tenint problemes amb diversos medicament­s. Aquest mes el que ha fet saltar l’alarma és l’amoxicil·lina en xarop, un medicament de pediatria», assenyala Mercè Barau, farmacèuti­ca comunitàri­a i coordinado­ra del Col·legi Oficial de Farmacèuti­cs de Barcelona (COFB) de les farmàcies de Gràcia. I afegeix que ara hi ha «més demanda» perquè hi ha «més infeccions bacteriane­s, sobretot faringoami­gdalitis».

En aquest context, l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris (Aemps) ha autoritzat la venda de sobres de 250 mil·ligrams d’amoxicil·lina. «Els pares han d’agafar només la dosi que toca. I les farmàcies els ho han d’explicar molt bé», assenyala Barau. Assegura estar «preocupada», perquè aquesta situació també genera a les farmàcies «més esforç i feina»: «Quan tanco, he de buscar solucions perquè l’endemà els nens no es quedin a mig tractament». Aquest mes, adverteix, també està escassejan­t un antipsicòt­ic, el ribotril de 0,5 mil·ligrams. «Però no ha creat la mateixa alarma».

La Societat Catalana de Pediatria alerta del risc de l’ús d’antibiòtic­s. «Com que hi ha desproveïm­ent, donem al nen amoxicil·lina clavulànic­a [Augmentine], que és un antibiòtic. Però pot crear resistènci­es», remarca Pepe Serrano, de la junta directiva.

No només hi ha desproveïm­ent d’amoxicil·lina en xarop per a nens. Hi ha altres medicament­s com el Kreon (per a malalties del pàncrees) i inhaladors que també escassegen. «Després hi ha carències puntuals, com medicament­s per al sistema nerviós que de vegades es poden substituir per genèrics i d’altres no», diu Barau.

Diverses causes

També escasseja l’Orfidal, tot i que es pot utilitzar el genèric, el lorazepam. «Però no hi ha gens de Depakine Crono de 600, un medicament­s per a epilèptics». Del paracetamo­l en falten els sobres i l’efervescen­t, però no les pastilles.

Segons Barau, l’escassetat de medicament­s es deu a «causes diverses». A vegades és perquè el mercat demana més dosis de les que hi ha. D’altres, per la «falta de matèria primera»: «La globalitza­ció influeix. Es depèn de pocs punts de subministr­ament». A través d’una eina del COFB, anomenada farmahelp, els farmacèuti­cs envien les alertes d’escassetat.

 ?? Zowy Voeten ?? La sala d’espera de les urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu, plena de pacients, ahir.
Zowy Voeten La sala d’espera de les urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu, plena de pacients, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain