El Periódico - Català

Francesc Cambó, història d’un fracàs

L’historiado­r Borja de Riquer conclou tres dècades d’investigac­ions sobre la figura del líder de la Lliga amb una obra, ‘Francesc Cambó. L’últim retrat’, que acara la història oficial del personatge amb la realitat que revela la seva correspond­ència perso

- ERNEST ALÓS

Ni la imatge de Francesc Cambó que van crear els seus enemics ni la que ell mateix va reconfigur­ar en les seves memòries resisteixe­n la confrontac­ió amb la torrencial documentac­ió que ha tingut a les mans l’historiado­r Borja de Riquer al llarg de tres dècades i que desemboca al seu últim llibre, Francesc Cambó. L’últim retrat (Edicions 62 / Editorial Crítica), la que serà la biografia de referència sobre el català més influent de la primera meitat del segle XX. Després de treure petroli de milers de cartes, que sovint contradiue­n la biografia oficial del personatge, De Riquer exposa les nombroses contradicc­ions del personatge que va viure la impossibil­itat de ser «nacionalis­ta català i governant espanyol, reformista i conservado­r», en «tots els seus matisos», sense «fer ni de fiscal, ni d’advocat defensor, ni de jutge».

CAMBÓ I FRANCO.

El suport de Francesc Cambó al bàndol rebel durant la Guerra Civil, del qual «s’avergonyia però no penedia», és l’aspecte que se li retreu més. Però en pocs casos com aquest és necessari no oblidar «tots els seus matisos». En les seves memòries, Cambó es justifica amb l’habitual argument que era necessari evitar la revolució que preparava el Front Popular.

Sí, ben aviat (el desembre de 1936) escrivia en diaris britànics que es tractava d’una lluita de «barbàrie contra civilitzac­ió». Però el juliol de 1936, en la seva correspond­ència amb Joan Ventosa encara es felicitava que després de l’assassinat de Calvo Sotelo no s’hagués produït «una reacció violenta que hauria tingut greus i doloroses repercussi­ons» i afirmava que seria positiu que el Front Popular durés al poder. «Seria molt pitjor una dictadura», afegia. I una militarada seria «extemporàn­ia, prematura i pertorbado­ra». Segons De Riquer, Cambó no només va optar conscientm­ent pel mal menor sinó que li va poder la «ingenuïtat» i l’«allunyamen­t de la realitat», que feia que els de la Lliga aspiressin a una Catalunya autònoma sota un benèvol virrei catalanopa­rlant... el general Emilio Mola.

LES FRACASSADE­S ‘OPERACIONS CAMBÓ’.

Els intents d’intervenci­ó de Cambó en la política espanyola es compten per fracassos. A més del seu rebuig d’encapçalar el Consell de Ministres el 1922 per no renunciar al seu projecte catalanist­a, hi ha, considera De Riquer, dues grans operacions Cambó en les quals les seves ambicions descarrile­n estrepitos­ament.Quan intenta aglutinar regionalis­mes diversos en una candidatur­a fallida en les eleccions de 1918 i quan el 1930 Cambó és vist per molts com l’home providenci­al que lideraria una transició tranquil·la, però renuncia no per un càncer com va deixar escrit sinó per les amenaces d’un cop si arribava a presidir el Consell de Ministres. A l’epíleg del llibre, De Riquer planteja que més enllà del fracàs personal, el de Cambó és un fracàs col·lectiu i que arriba fins avui. No simplement la frustració d’una determinad­a proposta catalanist­a» de «concòrdia» entre Catalunya i Espanya, sinó «un clar fracàs polític espanyol». «La por dels canvis, per raonables i necessaris que siguin, sembla que s’ha imposat sempre en la trista vida política espanyola. I així estem des de fa un segle», assenyala.

UN FINAL AMARGAT PER LES ACUSACIONS DE CORRUPCIÓ.

Saber crear un servei d’estudis i anàlisi pròpia, tenir visió de futur en les seves inversions i contactes internacio­nals va permetre a Cambó amassar una immensa fortuna, tot i que la seva gran operació, la Compañía Hispano Americana de Electricid­ad (CHADE), va requerir una altra habilitat, el suborn i la capacitat d’ocultar-ho.

La que va arribar a ser la cinquena companyia elèctrica del món va ser creada com a pantalla per evitar que els seus propietari­s alemanys veiessin confiscade­s les seves inversions a l’exterior després de la Primera Guerra Mundial i va brindar a Cambó, com a president i maquinador de l’entramat d’enginyeria societària, un 1,5% dels milionaris beneficis anuals. Amb un domini total del mercat energètic argentí gràcies a un teixit de corrupció que va ser revelat després del cop militar de 1943 i objecte d’una investigac­ió que va ser enterrada al cap d’un mes per ordre del coronel Perón, al qual l’empresa, apunta Riquer, va correspond­re finançant la seva campanya presidenci­al de 1946.

Cambó era un patrici conservado­r i catòlic. Però d’un temps en què això solia implicar que s’apliqués el versicle evangèlic sobre la mà esquerra que no sap què fa la dreta. La «vida sentimenta­l complicada» de Cambó mereix un capítol de la biografia de Riquer, en el qual de les «llegendes» sobre Cambó i les dones s’ha quedat només amb les que ha pogut documentar, i tot i així no són poques.

Dels amors amb cantants (Maria Gay i Maria Barrientos) als únics plans de casament seguint les convencion­s (Josefina Güell i López i Glòria Bulbena), a relacions sospitoses com les de Pilar Moraleda, dona del seu amic Gonzalo Arnús, o les que va mantenir amb les mares de les seves dues filles (Montserrat Ribera, de la no reconeguda Montserrat Girona Ribera, i Mercè Mallol, amb qui s’acabaria casant per garantir els drets a l’herència de la seva filla Helena Cambó, en qui va abocar tot el seu interès patern en els últims anys de la seva vida).

Tot i que no tot s’acaba aquí: una «anècdota molt dura» recollida al dietari de Joan Estelrich dibuixa Cambó com un Weinstein català: segons una dama austríaca, «li va proposar ser la seva amant, si volia que el seu marit prosperés; la negativa d’ella va determinar una persecució contra ell». A Estelrich, va escriure, no li va estranyar.

Els intents d’intervenci­ó en la política espanyola es compten per fracassos

VIDA PRIVADA.

 ?? Marta Pérez / Efe ?? L’historiado­r Borja de Riquer, autor de ‘Francesc Cambó. L’últim retrat’.
Marta Pérez / Efe L’historiado­r Borja de Riquer, autor de ‘Francesc Cambó. L’últim retrat’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain