El Periódico - Català

Puigdemont, doble cita crucial a Luxemburg

La pilota del procés torna a jugar-se en camps europeus aquesta setmana. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) celebrarà dues vistes, una avui i l’altra demà, amb què l’expresiden­t Carles Puigdemont confia que li sigui tornada la immunitat plena c

- ÁNGELES VÁZQUEZ

Carles Puigdemont confia que li sigui tornada la plena immunitat com a parlamenta­ri europeu i així poder tornar a Espanya sense por de ser detingut. Aquests són els punts clau per no perdre’s en l’episodi judicial que es viurà aquesta setmana.

¿QUÈ HA DE REVISAR EL TGUE?.

Les dues vistes són per demandes de Puigdemont contra decisions del Parlament Europeu. La primera és menys important que la segona per a la defensa; s’hi revisarà la decisió del que era president de la Cambra, David Sassoli, ja mort, de no defensar l’expresiden­t quan el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa del procés, va dictar les euroordres en contra seu. L’assumpte va quedar en certa manera superat quan es va concedir el suplicator­i o autoritzac­ió del Parlament Europeu per poder investigar i jutjar Puigdemont, i just això és el que es revisarà en la vista de demà. En funció del que conclogui, l’expresiden­t veurà reforçada la seva immunitat com a parlamenta­ri o no. I en dependrà també que s’atreveixi a tornar a Espanya, malgrat el risc que sigui detingut per ordre del Suprem, o decideixi postergar-ho. Es calcula que la vista es prolongui tot el matí i bona part de la tarda atesos els milers de folis aportats per la defensa.

¿ARA TÉ IMMUNITAT PUIGDEMONT?.

La immunitat que concedeix l’escó al Parlament Europeu és el quid de la qüestió de la vista de demà. Quan es va concedir el suplicator­i, aquesta immunitat va quedar aixecada per l’autoritzac­ió donada per prosseguir la investigac­ió contra Puigdemont. Pràcticame­nt les indagacion­s estaven fetes, perquè, tot i que les actuacions relatives als fugits es van deixar en suspens, quan van ser processats, la causa va continuar per als que van acabar sent jutjats i condemnats en la sentència del procés.

Puigdemont va recórrer perquè se li mantingués la immunitat, perquè continuave­n en vigor les euroordres cursades per Llarena. El vicepresid­ent del TGUE no va entendre necessari garantir-la de forma cautelar, però va canviar d’opinió després de l’arrest a Sardenya de l’expresiden­t català. Llavors va deixar clar que les ordres europees de detenció i entrega estaven suspeses mentre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no respongués les preguntes plantejade­s pel jutge espanyol després de la negativa belga a entregar l’exconselle­r Lluís Puig.

Encara no hi ha decisió del TGUE, però la proposta de l’advocat general de la UE va donar la raó a Espanya al declarar que no es pot rebutjar una euroordre si no hi ha un risc sistèmic de vulneració de drets fonamental­s al país reclamant, circumstàn­cia que no s’aprecia en aquest cas.

¿QUÈ ARGUMENTA LA DEFENSA? .

En la seva demanda contra el Parlament Europeu, la defensa ha preparat vuit punts fonamental­s, amb els seus correspone­nts subapartat­s, fins a un total de 14, segons fonts de la defensa de l’expresiden­t. Entre aquests n’hi ha alguns de relatius que la Cambra no va donar resposta a les seves reclamacio­ns per després centrar-se en una argumentac­ió referida al fet que es tracta d’una «persecució política», perquè va cometre els delictes pels quals està processat com a president de la Generalita­t, o que es van incomplir els terminis, perquè l’euroordre es va cursar quan ja era parlamenta­ri europeu.

Però l’estrella dels arguments –si finalment deixen a la defensa, exercida per Gonzalo Boye, plantejar-la en la mateixa vista– serà que al Congrés espanyol es tramita una proposició de llei per derogar el delicte pel qual se’l reclama: la sedició. Una circumstàn­cia que fa a les fonts consultade­s creure que caldria un nou suplicator­i per poder actuar contra Puigdemont.

¿QUAN S’ESPERA LA SENTÈNCIA?

La sentència de la vista de divendres s’espera que sigui dictada el gener o el febrer de l’any vinent. Si és favorable a Puigdemont, té previst tornar a Espanya, sense esperar que el Parlament Europeu decideixi si la recorre, opció que des de la seva defensa veuen improbable. Si dona la raó a la Cambra, l’expresiden­t sí que impugnarà la resolució, tot i que haurà de continuar esperant per tornar a Catalunya, perquè no comptarà amb el suport de la justícia europea davant el seu més que probable arrest. La relativa a les qüestions prejudicia­ls plantejade­s per Llarena s’espera per a final d’aquest any. No obstant, la defensa de Puigdemont ha sol·licitat la reobertura de la fase oral, per denunciar que va ser espiat amb Pegasus mentre preparava les seves al·legacions. Aquesta sol·licitud de reobrir una causa ja celebrada la vista (ho va fer el passat 5 d’abril) no sol ser admesa, però si ho fos, retardaria una sentència que es presumeix desfavorab­le als seus interessos, perquè el tribunal sol seguir el criteri marcat per l’advocat general de la Unió Europea tot i que no sigui obligatori.

 ?? Stephanie Lecocq / Efe ?? Carles Puigdemont, en una entrevista a la televisió.
Stephanie Lecocq / Efe Carles Puigdemont, en una entrevista a la televisió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain