El Periódico - Català

L’FMI reclama a Espanya retallades anuals de 8.000 milions fins al 2030

▶ L’organisme aconsella començar el 2023 per reduir el dèficit fins als 6.500 milions

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

El Fons Monetari Internacio­nal està preocupat per l’elevat nivell de deute públic assolit per l’economia espanyola (el 116% del PIB segons la dada de setembre) i considera que, després d’haver fet front a la covid i al primer embat de la crisi energètica, ha arribat el moment de reprendre els ajustos pressupost­aris. En el seu informe anual publicat ahir, l’FMI aconsella escometre un camí d’ajustos, a un ritme anual d’«almenys 0,6 punts percentual­s de PIB per any» a partir del 2024, amb l’objectiu d’«encarrilar el deute en una ferma trajectòri­a descendent» que hauria de conduir a «una posició fiscal estructura­l gairebé equilibrad­a per al final d’aquesta dècada», a les portes del 2030.

Aquesta referència equival a practicar cada any un ajust estructura­l de 8.000 milions d’euros, ja sigui per la via de retallades de despeses o de pujades d’impostos encadenade­s. Abans que això, per al 2023, «es recomana» començar amb «una reducció moderada del dèficit fiscal estructura­l primari» (sense comptar el pagament d’interessos), d’«entre un quart i mig punt percentual del PIB». Traduït en euros, l’FMI demana al Govern espanyol un ajust estructura­l d’entre 3.200 i 6.500 milions d’euros. L’organisme que dirigeix Kristalina Georgieva interpreta que el pla pressupost­ari del Govern per al 2023 ja incorpora una reducció del dèficit estructura­l de 0,3 punts percentual­s (uns 3.900 milions d’euros). «Aquest ritme de consolidac­ió és en general apropiat, tot i que l’execució està subjecta a la contínua solidesa dels ingressos i de menys despesa en mesures energètiqu­es el 2023», opina l’informe de l’FMI. L’ajust estructura­l previst pel Govern per al 2023 descansa, sobretot, en les pujades permanents d’impostos. Els increments temporals d’impostos no expliquen aquests efectes, ja que no són estructura­ls; tampoc la retirada de despeses vinculades a les mesures de suport contra la covid.

Impostos temporals

En el seu informe, l’FMI dona la «benvinguda» a la posada en marxa de nous impostos «temporals» a la banca, l’energia i els patrimonis per finançar mesures de suport als col·lectius més vulnerable­s en l’actual context de crisi energètica. Ara bé, adverteix que hauria sigut més adequat fer girar sobre els beneficis, en lloc de sobre els ingressos, els impostos a la banca i les energètiqu­es i adverteix de la necessitat de vigilar que el nou gravamen sobre les entitats financeres no acabi perjudican­t l’oferta de crèdit. El Fons aprofita per demanar «un grau més significat­iu de focalitzac­ió» a favor de les famílies i les empreses més vulnerable­s de les mesures contra la crisi energètica. L’FMI constata el camí de desacceler­ació de l’economia espanyola –en línia amb la tendència mundial– i, tal com va avançar en les seves previsions de la tardor, projecta un creixement de tot just l’1,2% el 2023, si bé eleva 3 dècimes el previst per al 2022, fins al 4,6%. En relació amb la inflació, es preveu que s’anirà moderant gradualmen­t el 2023.

 ?? Kenzo Tribouilla­rd / AFP ?? La directora gerent del Fons Monetari Internacio­nal, Kristalina Georgieva, a Brussel·les a l’octubre.
Kenzo Tribouilla­rd / AFP La directora gerent del Fons Monetari Internacio­nal, Kristalina Georgieva, a Brussel·les a l’octubre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain