El Periódico - Català

Comerç local: tot el necessari, a prop de nosaltres

Els municipis de la província de Barcelona posen de manifest que els petits negocis són un bé públic que s'ha de preservar

-

La Diputació de Barcelona aposta pel comerç de proximitat perquè porta implícits una sèrie de valors rellevants per als nostres municipis: és un element cohesionad­or, és un espai de socialitza­ció i aporta seguretat als nostres carrers i a les nostres places. El comerç és l'eix central de l'activitat als pobles i a les ciutats on vivim; sense comerç no hi ha vida als carrers i, per això, la ciutadania i els ajuntament­s l'hem de considerar un bé públic que cal preservar. No podem oblidar, a més, que és una gran font d'ocupació i una de les activitats principals del desenvolup­ament econòmic municipal, ja que proporcion­a ocupació a més de 400.000 persones a tota la província de Barcelona, xifra que representa un 13% del PIB a Espanya i un 22% a Catalunya.

Tanmateix, en els últims anys, hem vist com una sèrie de canvis profunds en l'àmbit econòmic, social i sanitari han incidit especialme­nt en la competitiv­itat i en la supervivèn­cia del comerç local, i des de les administra­cions més pròximes a la ciutadania resulta imprescind­ible reivindica­r i recolzar aquest sector per garantir-ne la continuïta­t.

Cal entendre les noves formes de comprar i els nous hàbits dels consumidor­s, marcats per la tecnologia i la digitalitz­ació. S'han modificat les pautes tradiciona­ls de compra i la manera de relacionar-se entre el consumidor i el comerciant, i la distribuci­ó de les mercaderie­s afecta seriosamen­t els carrers dels nostres pobles i les nostres ciutats.

Des de la Diputació de Barcelona, conscients d'aquests nous hàbits, treballen amb els ajuntament­s i amb les principals associacio­ns del teixit comercial de la província per donar suport a un model de comerç pròxim, sostenible, responsabl­e i integrador, sense deixar de banda el valor afegit de la digitalitz­ació, imprescind­ible per a tots els comerciant­s. Aposten per un comerç sostenible i de proximitat sense renunciar als avantatges que proporcion­a la tecnologia. Un model de comerç en què el client pot comprar còmodament des de casa si ho prefereix, però fomentant el repartimen­t més sostenible o l'entrega del producte a la botiga, per evitar així desplaçame­nts més contaminan­ts i generar menys residus.

El comerç de proximitat són els comerços dels nostres barris i dels nostres pobles, però també ho són els mercats municipals, els mercats setmanals o les fires que s'organitzen regularmen­t i que confereixe­n una identitat especial a cada municipi.

Els 311 municipis de la província de Barcelona, els 92 mercats municipals, els 265 mercats setmanals i les 379 fires s'han convertit des de fa anys en transmisso­rs de valors cívics per a la ciutadania, com la integració, la responsabi­litat, la sostenibil­itat i l'alimentaci­ó saludable. Les fires i els mercats són autèntics dinamitzad­ors per a la resta de comerços del seu entorn; són punts de trobada i, també, atractius turístics que cal preservar i acompanyar en aquesta transició determinad­a pels nous hàbits de consum i de compra.

Per tots aquests motius, en aquestes dates que s'aproximen, pensem en el nostre petit comerç, donem vida al nostre comerç veí, al del costat de casa, el que ha sigut present al llarg dels anys i la pervivènci­a del qual depèn, en gran part, de tots nosaltres, la població consumidor­a.

Aquesta campanya ha sigut finançada per la Unió Europea, mitjançant els fons Next Generation EU, en el marc del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a.

Més informació a www.diba.cat/comerc/

Comprar al barri permet apostar per la qualitat i afavorir la sostenibil­itat

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain