El Periódico - Català

La banca se suma al pla hipotecari a l’alleujar l’impacte en els seus comptes

▶ L’acord a què han arribat el sector i el Govern garanteix que la majoria dels beneficiat­s no passaran a la categoria de morosos

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

La majoria de les entitats financeres espanyoles, incloses les de més mida i quota de mercat, tenen previst adherir-se al pla d’ajuda als hipotecats amb problemes de pagament aprovat ahir pel Consell de Ministres. Així ho han anat apuntant en públic i en privat en les últimes hores. A la banca impera una certa sensació d’alleujamen­t, ja que les negociacio­ns amb el Ministeri d’Economia han permès limitar l’impacte que les mesures tindran en els comptes de resultats del sector.

«Podem anunciar ja la voluntat d’adhesió de les principals entitats de l’AEB», va confirmar Alejandra Kindelán, presidenta de la patronal que agrupa els bancs tradiciona­ls, com Santander, BBVA, Sabadell, Bankinter o ING. Del costat de les antigues caixes d’estalvi, la vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, ja va anunciar el dimarts que CaixaBank (de la qual l’Estat és segon accionista) també preveu sumar-s’hi.

El seu president, José Ignacio Goirigolza­rri, va evitar confirmarh­o, però ha donat mostres del seu suport: «És bo arribar a acords amb el Govern i institucio­nalitzar les ajudes i assegurar la competitiv­itat del mercat hipotecari, que funciona molt bé. En això hem treballat en aquestes setmanes. S’ha fet un acostament molt positiu i que valorem molt favorablem­ent». Queda pendent que els consells d’administra­ció de les entitats ho ratifiquin, però en principi no sembla que hagi de suposar cap problema generalitz­at.

En el Codi de Bones Pràctiques del 2012 hi ha adscrites 87 entitats (totes les grans i altres de més petites, com més de 30 caixes rurals). El Govern preveu ara un suport similar. «Els clients voldran que les seves entitats puguin oferir-los aquestes condicions i, per tant, esperem que hi hagi una adhesió molt alta i generalitz­ada al pla», va apuntar dimarts el secretari d’Estat d’Economia, Gonzalo García Andrés, en una entrevista a EL PERIÓDICO.

La primera reacció pública de la banca va generar certs dubtes sobre la seva posició. A l’acord preliminar amb les patronals es va arribar a última hora de dilluns, sense temps perquè les entitats el poguessin analitzar en detall. Les primeres declaracio­ns públiques d’alts executius bancaris van semblar apuntar a la tebiesa. Ja llavors, tanmateix, els grans bancs confirmave­n en privat que recolzarie­n el pla. I amb la publicació aquest dimecres del text del reial decret que articula el pla ho han fet de manera més explícita.

«Acord raonable»

«Estem relativame­nt contents. Hauríem preferit poder negociar amb els nostres clients un a un, com s’ha fet tradiciona­lment, però ja que el Govern volia un marc general, hem arribat a un acord raonable», apunten fonts financeres. La clau d’aquesta satisfacci­ó relativa és que el sector ha aconseguit que la majoria dels hipotecats a què s’apliquin les mesures passin a la categoria de vigilància especial per risc d’impagament, però no a ser considerat­s morosos, amb la qual cosa les entitats hauran de fer una quantitat menor de provisions per cobrir-se davant futures possibles pèrdues.

 ?? Eduardo Parra / Europa Press ?? La vicepresid­enta Nadia Calviño, ahir al Congrés.
Eduardo Parra / Europa Press La vicepresid­enta Nadia Calviño, ahir al Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain