El Periódico - Català

L’Executiu blinda per llei indemnitza­r els consellers al deixar el càrrec

- AGUSTÍ SALA GABRIEL UBIETO

El Govern pretén blindar per llei que els consellers de la Generalita­t tinguin dret a una paga una vegada cessin en el càrrec i fins que trobin una nova feina. Fins ara ja existia el dret a l’esmentada prestació especial, que data d’un decret de 1978, però s’havia de renovar anualment en la llei de pressupost­os. Amb l’esmentada modificaci­ó, des de l’Administra­ció catalana busquen estabilitz­ar el pagament i que cada any els comptes públics es limitin a actualitza­r la quantia. L’import de l’esmentada assignació aquest 2022 és de 2.207,2 euros mensuals i els beneficiar­is no poden cobrarla durant més de 18 mesos. «Els consellers tindran dret des del moment del cessament a una assignació passiva en la quantia i durada que determini la llei de pressupost­os de la Generalita­t», diu a l’esborrany de la llei remesa al CTESC.

Una mena de dret a atur especial, ja que el règim laboral dels alts càrrecs de la Generalita­t no es regeix per les mateixes normes que el d’un empleat ordinari. Per exemple, manquen del dret formalment reconegut de vaga i no té pagues extres assignades, entre d’altres. La prestació que cobren els exconselle­rs és superior a la que té dret un assalariat comú, que aquest any està limitada en 1.519,92 euros al mes (en cas de tenir dos o més fills a càrrec) durant dos anys.

Incompatib­ilitat

Aquesta prestació especial és incompatib­le amb qualsevol altra retribució salarial o pensió que depengui de fons públics. I, a diferència de les assignacio­ns per als expresiden­ts de la Generalita­t o del Parlament, no són vitalícies. Aquestes assignacio­ns són habituals en ex alts càrrecs, atès el règim d’incompatib­ilitats existent per llei per evitar que personalit­ats en llocs de responsabi­litat al sector públic –i amb coneixemen­t d’informació sensible– es recol·loquin immediatam­ent a l’empresa privada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain