El Periódico - Català

Espanya podrà contractar firmes privades en tasques humanitàri­es

▶ La nova llei de cooperació s’aprovarà previsible­ment avui al Congrés

- ÁNGEL ALONSO MARIO SAAVEDRA

Les empreses privades en general i les de consultori­a en particular podran participar en les accions humanitàri­es sufragades pel Govern central i dirigides pel Ministeri d’Afers Estrangers si avui s’aprova, com està previst, la nova llei de cooperació. El text renova la llei de cooperació internacio­nal per al desenvolup­ament del 1998.

L’acció humanitàri­a espanyola inclou la resposta d’emergència en desastres naturals, com l’enviament urgent de material de socors o aliments, l’atenció a les víctimes dels conflictes i la rehabilita­ció de les destrosses produïdes per les guerres. Tota aquesta tasca la dirigeix l’Agència Espanyola de Cooperació i Desenvolup­ament.

En la nova llei s’especifica que aquesta acció humanitàri­a pot ser portada a terme «per les administra­cions públiques directamen­t o bé a través d’organitzac­ions humanitàri­es imparcials, altres organitzac­ions no governamen­tals i organitzac­ions internacio­nals, en particular del sistema de les Nacions

Unides i del Moviment de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja», i afegeix: «També podrà ser portada a terme per empreses privades contractad­es a l’efecte pels esmentats actors».

Els concursos i «processos de licitació d’obres, subministr­aments o serveis de les activitats de la cooperació espanyola estaran oberts al sector privat i a altres actors, com les ONGD [organitzac­ions no governamen­tals de desenvolup­ament], en la mesura que contemplin objectius específics de tipus mediambien­tal, social o d’altres», afegeix el text.

Tramitació

Aquesta última referència és una de les modificaci­ons que la majoria parlamentà­ria ha acordat durant el pas del projecte legislatiu per la Comissió d’Exteriors del Congrés. En una altra de les anotacions es destaca en particular el paper de les empreses de consultori­a com a part de l’«assistènci­a tècnica» per al compliment dels objectius de desenvolup­ament sostenible.

La participac­ió de companyies privades a l’acció humanitàri­a és una novetat d’aquesta llei de cooperació per al desenvolup­ament

L’acció pot ser portada a terme «per les administra­cions directamen­t o a través d’organitzac­ions»

sostenible i la solidarita­t global, en cas que finalment sigui aprovada, com preveuen fonts del Govern. En la votació de la Comissió el dictamen va ser recolzat per 21 vots, entre aquests els del PSOE, Unides Podem i els habituals aliats parlamenta­ris. El PP hi va votar en contra.

També és nou considerar com a cooperants les persones que treballin en consultore­s privades però per a projectes humanitari­s. «Es consideren persones cooperants els i les profession­als que treballin tant per al sector privat (ONGD, fundacions, associacio­ns, empreses consultore­s, etcètera) com per al sector públic (estatal, autonòmic o local)», i hi ha una menció especial sobre els consultors que facin projectes de desenvolup­ament, que també seran cooperants i estaran protegits per l’Estatut de les Persones Cooperants.

L’acció humanitàri­a no s’ha de confondre amb els projectes de cooperació al desenvolup­ament. Un cas típic de la primera és l’assistènci­a als habitants d’una zona devastada per un terratrèmo­l o un tsunami. Metges sense Fronteres posant un hospital de campanya, per exemple. En aquestes circumstàn­cies és estrany veure companyies privades. Els projectes de cooperació al desenvolup­ament, per la seva banda, són plans que no deriven d’una catàstrofe natural. Per exemple, portar línia elèctrica a una regió remota o construir una escola en una zona empobrida. Per a aquest segon tipus ja es promociona­ven aliances publicopri­vades per al desenvolup­ament (APPD).

 ?? Adriel Perdomo / Efe ?? Personal de Creu Roja atén un grup d’immigrants arribats a l’illa de Lanzarote a l’octubre.
Adriel Perdomo / Efe Personal de Creu Roja atén un grup d’immigrants arribats a l’illa de Lanzarote a l’octubre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain