El Periódico - Català

El Suprem britànic tanca la porta a un nou referèndum a Escòcia

▶ Els jutges rebutgen que Edimburg pugui impulsar una consulta sense el consentime­nt de Westminste­r ▶ Sturgeon planteja com a resposta convertir les eleccions del 2024 en un plebiscit

- BEGOÑA ARCE

El Tribunal Suprem del Regne Unit, la màxima instància jurídica del país, ha rebutjat que el Parlament escocès tingui capacitat legal per autoritzar pel seu compte un segon referèndum d’independèn­cia sense el consentime­nt del Parlament de Westminste­r. Els cinc jutges del Tribunal, presidit pel magistrat Robert Redd, van adoptar en un temps rècord de sis setmanes i per unanimitat el veredicte, en resposta a la qüestió que havia plantejat la ministra principal d’Escòcia i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon. La decisió significa que no se celebrarà la nova consulta sobre la independèn­cia el 19 d’octubre del 2023, com el Govern d’Edimburg planejava. El debat retorna ara al camp de la política.

«No és el resultat que desitjava, però ens ofereix claredat», va declarar ahir Sturgeon en una conferènci­a de premsa després del dictamen, que va qualificar d’«una píndola amarga per empassar-se» i va dir compartir la frustració dels independen­tistes. Tanmateix, va insistir, «el referèndum ha de ser legal i democràtic». La líder de l’SNP continua mirant de buscar una via per a la consulta i va anunciar la celebració d’una conferènci­a especial del partit a principis d’any, a fi de decidir com poden convertirs­e els resultats de les pròximes eleccions escoceses, previstes per al 2024, en un vot «de facto» per la independèn­cia.

Conseqüènc­ies polítiques

La proposta, que Sturgeon ja havia evocat anteriorme­nt, podria ser una demostraci­ó de força, però no té validesa legal. Els portaveus del primer ministre britànic, Rishi Sunak, es van afanyar a rebutjar aquesta possibilit­at. El del Tribunal Suprem és «un veredicte clar i definitiu», va declarar Sunak a la Cambra dels Comuns.

«El Parlament escocès no té poder per legislar un referèndum sobre la independèn­cia d’Escòcia», va assenyalar el jutge Reed al llegir la sentència. El magistrat va recordar el que havien argumentat els lletrats del Govern escocès.

El propòsit de la llei que pretenia aprovar el Parlament d’Edimburg no es referia, segons van al·legar, a assumptes reservats a l’Executiu de Londres perquè el resultat del referèndum, de caràcter consultiu, «no suposaria automàtica­ment o directamen­t el final de la Unió». Tanmateix, va explicar Redd, «els efectes de la legislació per tal de decidir si es tracta d’una matèria reservada no es limiten als efectes legals, sinó que inclou també els efectes pràctics». En aquest sentit va remarcar que «un referèndum realitzat legalment tindria importants conseqüènc­ies polítiques relacionad­es amb la Unió i el Parlament del Regne Unit». «El resultat tindria l’autoritat de l’expressió democràtic­a del punt de vista de l’electorat escocès, en una constituci­ó i cultura política fundada en democràcia. Podria bé reforçar o debilitar la legitimita­t de la Unió i de la sobirania del Parlament del Regne Unit sobre

«No és el resultat que desitjava. És una píndola amarga d’empassar», admet la líder escocesa

Escòcia depenent del punt de vista que prevalgués [en el referèndum]. Podria tant recolzar o soscavar les credencial­s democràtiq­ues del moviment d’independèn­cia», va afegir el Suprem.

«Interès públic»

El Suprem tenia l’opció d’inhibirse sobre el cas. Els advocats en nom del Govern britànic havien argumentat, durant els dos dies que va durar la vista l’octubre passat, que el Tribunal no s’havia de manifestar sobre una cosa que era una qüestió legal «abstracta», perquè la llei no havia sigut aprovada encara. El Suprem ha resolt, tanmateix, que tenia poder per decidir sobre el cas i no es tractava d’una decisió prematura, atès «l’interès públic» de la qüestió i la necessitat d’obtenir «una decisió judicial autoritzad­a sobre les competènci­es legislativ­es del Parlament escocès abans de la introducci­ó de la llei», com demanaven els lletrats d’Escòcia.

El 2014, el Govern britànic, que llavors presidia el conservado­r David Cameron, va autoritzar al Parlament escocès la celebració del referèndum, al reconèixer que a la Cambra hi havia una majoria en favor de la independèn­cia. El resultat va ser un no dels escocesos a la ruptura amb la resta del Regne Unit. Dos anys més tard van tornar a dir no, aquesta vegada al Brexit. La permanènci­a a la Unió Europea, continuar gaudint dels seus avantatges, havia sigut un argument essencial a la campanya dels que es van oposar a la independèn­cia.

La sortida de la Unió Europea plantejava un nou escenari, cosa que d’acord amb Sturgeon justifica un segon referèndum. Els independen­tistes (SNP i Verds) tornen a tenir majoria ara al Parlament d’Edimburg, però en aquesta ocasió els últims primers ministres britànics, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss i ara Sunak, han denegat la petició dels independen­tistes escocesos.

La marxa del Regne Unit de la UE va portar a demanar una altra votació d’independèn­cia

 ?? Andy Buchanan / AFP ?? Nicola Sturgeon, ministra principal d’Escòcia, ahir durant la roda de premsa a Edimburg.
Andy Buchanan / AFP Nicola Sturgeon, ministra principal d’Escòcia, ahir durant la roda de premsa a Edimburg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain