El Periódico - Català

El Parlament Europeu declara Rússia Estat patrocinad­or del terrorisme

▶ La resolució, adoptada per àmplia majoria, reclama una novena ronda de sancions i la inclusió a la llista de terroriste­s de la UE del grup Wagner

- SILVIA MARTINEZ

Nou mesos després de l’inici de la invasió d’Ucraïna, el ple del Parlament Europeu va adoptar una resolució en què declara Rússia Estat patrocinad­or del terrorisme pels deliberats atacs militars i atrocitats contra objectius civils, com infraestru­ctures energètiqu­es, hospitals, escoles i refugis, i la violació del dret internacio­nal i humanitari que «equivalen a actes de terror» i «constituei­xen crims de guerra». Tot i que no té caràcter vinculant i és més aviat simbòlic, el text –aprovat per 494 vots a favor, 58 en contra i 44 abstencion­s– llança un missatge rotund al país que dirigeix Vladímir Putin: el seu país és un Estat que «utilitza mitjans de terrorisme».

Al contrari del que passa als Estats Units, la UE no disposa un marc legal que li permeti declarar oficialmen­t un país patrocinad­or del terrorisme. Els eurodiputa­ts insten el Consell i els estats membre a crear un marc jurídic adequat i que considerin la possibilit­at d’incloure Rússia en l’esmentada llista. Això, sosté l’Eurocambra, desencaden­aria una sèrie d’importants mesures restrictiv­es contra Moscou i tindria profundes implicacio­ns restrictiv­es per a les relacions de la UE amb Rússia. Hores més tard, un atac cibernètic va paralitzar l’accés a la pàgina web de l’Eurocambra. El grup de cibercrimi­nals prorussos KILLNET, afí al Kremlin, va reivindica­r l’autoria de l’agressió, segons va informar la presidenta del Parlament, Roberta Metsola. La presidenta va remarcar el vincle entre l’aprovació de la resolució contra el Kremlin i l’atac informàtic.

Fins ara, al continent europeu, només l’assemblea parlamentà­ria del Consell d’Europa i els parlaments nacionals de quatre estats membres –Lituània, Letònia, Estònia i Polònia– han adoptat resolucion­s no vinculants en què es declara Rússia Estat patrocinad­or del terrorisme. El Departamen­t d’Estat dels EUA, per la seva banda, disposa d’una llista en què de moment inclou quatre països «per haver donat suport constant al terrorisme internacio­nal»: Síria, Iran, Corea del Nord i Cuba tot i que també han estat en la llista l’Iraq, el Sudan i Líbia. Una qualificac­ió d’aquest tipus tindria conseqüènc­ies polítiques importants. «Si Rússia fos designada Estat terrorista, deixaria de ser immune a les accions judicials exercitade­s als Estats Units per ciutadans nord-americans, membres de les forces armades nordameric­anes i empleats del Govern nord-americà pels actes de Rússia a Txetxènia, Geòrgia, Líbia, Síria, el Sudan i Ucraïna, alguns dels quals es remunten a dècades enrere. En cas de victòria davant els tribunals, les sentències es podrien executar recorrent als actius russos immobilitz­ats», apunta un document preparat pel servei d’estudis del Parlament Europeu.

Grups paramilita­rs russos

Mentrestan­t, la resolució insta el Consell a incloure en la llista de terroriste­s de la UE l’organitzac­ió paramilita­r russa Grup Wagner, el Regiment Especial Motoritzat 141, també conegut com a Kadyrovita­s, i a altres grups armats, milícies i apoderats finançats per Rússia. A més, insten els Vint-iset a continuar aïllant econòmicam­ent Rússia i sumar un nou

Encara que la resolució és simbòlica i no vinculant, llança un missatge rotund a Vladímir Putin

novè paquet de sancions als vuit adoptats fins ara. Els eurodiputa­ts també volen que els estats membres previnguin, investigui­n i persegueix­in activament qualsevol elusió de les sancions actuals i que, juntament amb la CE, estudiïn possibles mesures contra els països que intentin ajudar Rússia a eludir les mesures restrictiv­es ja establerte­s.

Al parer dels eurodiputa­ts, la UE no només ha de continuar treballant per aïllar Moscou a nivell europeu, també ha de promoure el mateix objectiu a nivell internacio­nal, en instàncies i organismes com el Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

 ?? Serguei Dolzhenko / Efe ?? Una dona plora al costat del cadàver d’un soldat ucraïnès, ahir a Kíiv.
Serguei Dolzhenko / Efe Una dona plora al costat del cadàver d’un soldat ucraïnès, ahir a Kíiv.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain