El Periódico - Català

Putin deixa sense llum mig Moldàvia i la regió de Kíiv

▶ El Govern ucraïnès evacua la ciutat de Kherson davant l’absència de serveis bàsics i el temor de bombardejo­s massius

- MARC MARGINEDAS

Rússia va prosseguir ahir amb la seva implacable campanya de bombardejo­s contra la infraestru­ctura elèctrica d’Ucraïna, en què va causar una desena de morts, va forçar la paralitzac­ió de diverses centrals nuclears i va deixar sense llum àmplies zones del país, incloent-hi la regió de Kíiv. Els atacs van ser en aquesta ocasió tan intensos que fins i tot van provocar el tall del subministr­ament en més de la meitat de la veïna Moldàvia, una exrepúblic­a soviètica que, igual com Ucraïna, compta amb un Govern proocciden­tal. Energoatom, l’agència ucraïnesa de l’energia atòmica, va informar que les apagades provocades pels bombardejo­s, la majoria dels quals van ser fets amb míssils Kalibr, van obligar a apagar els reactors a les centrals de Pivdennouk­raïnsk, Rivne i Khmelnitsk­yi, totes en territori controlat pel Govern de Kíiv. La majoria de plantes tèrmiques i hidroelèct­riques del país també van suspendre l’activitat. Els míssils russos –set

desenes, segons el Ministeri de Defensa ucraïnès, dels quals una cinquanten­a haurien sigut enderrocat­s, a més de cinc drons suïcida de fabricació iraniana– van caure a tot el territori del país. A Zaporíjia, a primera hora del matí, els coets russos van impactar en un hospital matern infantil, matant un nen. A Kíiv, les explosions es van poder sentir durant el migdia, i els bombardejo­s van arribar a afectar un bloc de vivendes on van morir tres veïns.

Mentrestan­t, l’absència de condicions de vida a Kherson, sense llum, aigua o calefacció, a més del risc que l’artilleria russa bombardegi a plaer des del marge contrari del riu Dniéper, han obligat Kíiv a evacuar la ciutat recentment alliberada per les tropes ucraïneses.

 ?? Murad Sezer / Reuters ?? Evacuació de civils de Kherson.
Murad Sezer / Reuters Evacuació de civils de Kherson.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain