El Periódico - Català

El Parlament i la responsabi­litat

No és acceptable que l’independen­tisme celebri la sentència del TSJC només perquè li dona la raó i denunciï judicialit­zació de la política quan els tribunals no l’hi donen

- Astrid Barrio

Limitar l’abast del debat al Parlament no sembla la via més apropiada per garantir l’adequat compliment de les seves funcions. Però una cosa és debatre i una altra actuar

L’absolució per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de l’expresiden­t del Parlament Roger Torrent i dels altres membres de la Mesa de la Cambra catalana –Josep Costa, Eusebi Campdepadr­ós i Adriana Delgado– del delicte de desobedièn­cia per haver permès la tramitació de resolucion­s que reivindica­ven el dret d’autodeterm­inació, en contra del criteri del Tribunal Constituci­onal –que havia emès providènci­es–, ha d’interpreta­r-se com una bona notícia perquè, en el marc d’un Estat de dret, la institució representa­tiva i, per tant, la que aporta legitimita­t democràtic­a al conjunt del sistema polític, pugui exercir totes les seves funcions amb normalitat.

El Parlament, la pròpia denominaci­ó del qual evoca l’acció de parlar i, per tant, les idees de debat i deliberaci­ó, és institució central en els sistemes democràtic­s i en particular en els sistemes parlamenta­ris, la institució al voltant de la qual s’articula tot el procés polític. El Parlament, que és elegit democràtic­ament pels ciutadans, té encomanade­s les funcions representa­tives, de formació, mantenimen­t i control del govern i les funcions legislativ­es i pressupost­àries, i a més, en molts casos, el nomenament del personal d’altres òrgans indispensa­bles per al bon funcioname­nt del sistema en el seu conjunt. I és precisamen­t en el compliment d’aquestes funcions on s’emmarca la importànci­a del debat parlamenta­ri, més tenint en compte que els diputats no estan vinculats pel mandat imperatiu i que la seva obligació és precisamen­t deliberar amb l’objectiu de conformar, idealment, la voluntat general, tot i que en la democràcia de partits acabi desembocan­t, en el millor dels casos, en la voluntat de la majoria.

Per això, limitar l’abast del debat al Parlament no sembla la via més apropiada per garantir l’adequat compliment de les seves funcions. Però una cosa és debatre i una altra actuar, i tenint en compte els antecedent­s del succeït al Parlament de Catalunya, en especial els dies 6 i 7 de setembre del 2017, quan una majoria parlamentà­ria va traspassar tots els límits ignorant a més els drets de la minoria, així com l’intent de declaració d’independèn­cia del 27 d’octubre d’aquell mateix any, efímera però declaració d’independèn­cia al cap i a la fi, resulta comprensib­le que el Tribunal Constituci­onal mirés d’evitar, probableme­nt excedint-se, la repetició d’uns fets que difícilmen­t tornarien a produir-se.

Democràcia no militant

Després del 2017, la voluntat de la majoria independen­tista ja no ha sigut declarar la independèn­cia –si és que alguna vegada aquesta va ser la veritable intenció– sinó deixar constància que hi continuen aspirant, cosa que és absolutame­nt legítima. La democràcia espanyola, en tant que democràcia no militant, permet perseguir objectius polítics disconform­es amb l’actual marc constituci­onal i per això no han de limitar-se els debats sobre això, afectin la integritat territoria­l o afectin el Rei. De fet, no s’ha de limitar cap debat sempre que no atempti contra drets fonamental­s, ja que prohibir, censurar o limitar debats pel seu contingut o per la naturalesa ideològica dels seus promotors violenta l’essència mateixa del Parlament.

Però el que no resulta acceptable des d’un punt de vista democràtic és que l’independen­tisme celebri la sentència del TSJC només perquè li dona la raó i denunciï judicialit­zació de la política i persecució quan els tribunals no l’hi donen. De la mateixa manera que exigeix respecte per garantir el compliment de les funcions del Parlament, cal exigir-li respecte per les atribucion­s i decisions del poder judicial. Això i que es comporti responsabl­ement i eviti instrument­alitzar la institució i contribuei­xi a fer del Parlament un lloc amb més deliberaci­ó, amb menys histrionis­me en l’exhibició de les diferèncie­s, on s’assumeixin les discrepànc­ies i es reconegui la legitimita­t de l’oponent polític i de les seves decisions. No només a l’independen­tisme, també a la resta. I en aquest cas ja no farà falta que la justícia intervingu­i.

MINISTRA D’ECONOMIA

▶ En el seu informe anual sobre l’economia espanyola, presentat ahir, el Fons Monetari Internacio­nal (FMI) es va mostrar preocupat per l’elevat nivell de deute públic. La proposta de l’organisme és que el Govern iniciï un camí d’ajustos des del 2023 amb retallades anuals de 8.000 milions d’euros.

Nadia Calviño

 ?? ??
 ?? ?? Astrid Barrio és professora de Ciència Política de la Universita­t de València. Membre del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.
Astrid Barrio és professora de Ciència Política de la Universita­t de València. Membre del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain