El Periódico - Català

El dret a debatre

-

Una reflexió prèvia: en un Estat de dret, les sentències ni s’aplaudeixe­n ni s’incompleix­en; simplement s’acaten i, en cas de discrepànc­ia, es recorren. Aquesta considerac­ió regeix per a la resolució que ahir va adoptar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el cas que afectava l’expresiden­t del Parlament i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent, i tres dels seus excompanys de la Mesa de la Cambra catalana a qui s’acusava de desobedièn­cia per haver tramitat l’octubre del 2019 dues resolucion­s en les quals es reivindica­va el dret d’autodeterm­inació i es reprovava el Rei.

La decisió exculpatòr­ia, ratificada per dos magistrats i amb un vot particular, es fonamenta tècnicamen­t en l’absència d’un mandat «clar i específic» de les providènci­es del Tribunal Constituci­onal (TC) que els advertien que podien vulnerar el seu mandat, i en la seva falta d’intenció de desobeir. La interpreta­ció majoritàri­a del TSJC s’inclina per considerar que allò que realment estava prohibint el

TC era «continuar amb el procés polític d’independèn­cia», que va culminar en l’1-O, però no parlar de l’autodeterm­inació com a «mera proclama política», en sintonia amb la mateixa doctrina del TC.

La resolució incorpora també la jurisprudè­ncia del Tribunal Europeu dels Drets Humans sobre la primacia de la llibertat d’expressió, sobretot en qüestions d’«interès públic» com la independèn­cia de Catalunya i la monarquia. La sentència, a més, puntualitz­a que «és important posar de manifest» que les actuacions de la Mesa del Parlament, dirigida per Torrent, que situa en el pla deliberati­u, són «absolutame­nt diferents» de les que al seu dia va adoptar la Mesa presidida per Carme Forcadell. Més enllà de tecnicisme­s jurídics, la resolució absolutòri­a del TSJC ha optat per una interpreta­ció «no estrictame­nt literal o formal» de la providènci­a del TC, en sintonia amb les seves reiterades sentències sobre el procés independen­tista.

El TC, al seu dia, va fer dues reflexions en el pla formal i en el constituci­onal. En la primera, constatava que «els poders públics i molt especialme­nt els poders territoria­ls [...] són els que estan cridats a resoldre mitjançant el diàleg i la cooperació els problemes». En la segona, recordava que «la primacia de la Constituci­ó no s’ha de confondre amb una exigència d’adhesió positiva a la norma fonamental, perquè en el nostre ordenament constituci­onal no té cabuda un model de democràcia militant, és a dir, «un model en el qual s’imposi no ja el respecte, sinó l’adhesió positiva a l’ordenament i, en primer lloc, a la Constituci­ó».

Des d’aquesta òptica, la doctrina del mateix TC es contraposa amb la dels més acèrrims defensors de l’ortodòxia constituci­onal que obliden que, com ha vingut predicant l’Alt Tribunal, «tenen cabuda en el nostre ordenament constituci­onal les idees que vulguin defensar-se». Hi ha, però, una condició sine qua non: que no es vulnerin els principis democràtic­s, els drets fonamental­s i que «l’intent de la consecució efectiva es faci en el marc dels procedimen­ts de la reforma de la Constituci­ó, ja que el respecte a aquests procedimen­ts és, sempre i en tot cas, inexcusabl­e».

És necessari, en l’àmbit polític, que restablert­a la cooperació institucio­nal i el diàleg entre el Govern central i la Generalita­t, que mai s’hauria d’haver d’abandonat, es recuperi també aquesta lectura constituci­onal que respecta el dret a debatre i es fonamenti en la considerac­ió de la Constituci­ó com el terreny de joc compartit i no com el vedat de caça per abatre l’adversari.

És necessari que es recuperi la lectura de la Constituci­ó com el terreny de joc compartit i no com el vedat de caça per abatre l’adversari

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain