El Periódico - Català

La tele del Pablo

Malgrat la crisi, hi ha persones que participen en una col·lecta perquè un polític munti el seu propi canal de TV

- Jorge Fauró

Se suposa que són afins a Pablo Iglesias. Hi ha milers de persones en aquest país que figuren ja com a cofinançad­ors del nou canal de televisió anunciat per l’ex secretari general de la formació morada, persones que hi han contribuït perquè els sembla una bona idea que un polític disposi d’un mitjà de comunicaci­ó a la seva mida que els dirà el que volen sentir i, no tant, o passat pel filtre, el que diuen els altres. Gent de qui es dedueix que, com gairebé tots, té alguna dificultat per regalar-se una alegria de tant en tant, ciutadans i ciutadanes anònims que malgrat la inflació, les crides a l’estalvi per combatre la crisi energètica o les menors possibilit­ats de trobar una feina ben remunerada, decideixen destinar part del seu pressupost personal o familiar a finançar el projecte televisiu d’un representa­nt públic, no dic referent, que ho és, sinó representa­nt, perquè per molt que Iglesias ja no ocupi càrrecs públics continua representa­nt una part notabilíss­ima de la societat espanyola. Sens dubte, és respectabl­e. Cadascú fa el que vol amb els seus diners i hi tenen tot el dret.

Ell ho anomena crowdfundi­ng, que és l’anglicisme imposat que sovint s’utilitza per fer marrada en el lèxic al que es coneix com una col·lecta de tota la vida, o dit d’una altra manera, passar la gorra, demanar almoina, passar el plat, pidolar. Pablo Iglesias està passant la gorra per muntar una tele i «transforma­r el poder mediàtic», competir amb la dreta mediàtica i «defensar els de baix», per a la qual cosa s’alia amb l’empresari Jaume Roures, que ja li sustenta un pòdcast i no pot ser més dels de dalt, soci de Mediapro, «la casta» de sempre segons la terminolog­ia fundaciona­l de Podem. L’anomenarà Canal Red, en un joc de paraules –es dedueix– que combina la xarxa de comunicaci­ó a través de la qual emetrà i la paraula en anglès red, roig. El propòsit era cobrir inicialmen­t una primera fase d’aportacion­s de 100.000 euros i després una segona fins a 325.000. L’endemà de llançar la campanya, els cofinançad­ors havien aportat 195.000 euros. La idea és muntar un canal nou perquè altres mitjans manipulen la informació, tot i que no sembla que entre les pretension­s del politòleg figuri un producte televisiu a l’altura de la BBC. Algunes manipulaci­ons, es veu, són millors que d’altres.

La idea és crear un canal nou perquè altres mitjans manipulen la informació

Ningú pot posar en dubte que Pablo Iglesias és un tipus amb talent per a la telegènia. Va construir la seva projecció pública a partir de reiterades aparicions a La Sexta a cavall d’aquella revolució històrica que va ser el 15-M, una onada que el seu partit va surfejar conscient que omplia un buit electoral. L’esquerra li deu èxits, sens dubte, però com els hi ha passat a altres líders espanyols pagats de si mateixos (González, Aznar), no només és dels que no saben apartar-se, sinó que ha sigut incapaç d’entendre que ni ell ni el seu ego cabien ja als platós que el van crear i que es van atrevir a qüestionar-lo després d’abandonar la primera línia. A mesura que creixia la desmesura amb què enyorava l’afecció al total control, els altaveus en què recalava li anaven semblant més petits en comparació amb el seu amor propi. Primer una tertúlia radiofònic­a, després un pòdcast, ara una tele, llocs aquests dos últims on es desentén de la possibilit­at de rèplica i en què l’única veritat és la seva. Del «sí que es pot» a Vistalegre, d’allà a Podem i després, simplement, a ell mateix, perquè en aquesta estratègia es van quedar pel camí Iñigo Errejón, Carolina Bescansa, Luis Alegre, Ramón Espinar, Mónica García (avui a Més Madrid), fins i tot Yolanda Díaz, últim caprici de les seves morrades verbals. Van quedar enrere tots aquells que van discrepar, quan en el debat i la discrepànc­ia hi havia els principis de la formació o dels seus coalitzats.

Iglesias ha escollit el camí de qüestionar de forma furibunda tot aquell que gosi criticar-lo, a ell o a les tesis que defensa dins de Podem, sigui dreta mediàtica o esquerra mediàtica, de manera que l’única veritat possible sigui la de l’Iglesias youtuber, la de l’ego cada vegada més gran i el canal més petit, un dissenyat per ell, un cicle polític crepuscula­r que va néixer a Vistalegre i en l’intermedi s’anticipa el final d’aquella altra novel·la d’Orwell, on juguen a cartes el Pablo de fa anys i l’Iglesias d’ara, i mirem Pablo i després Iglesias, i després Iglesias i de nou Pablo, de manera que ja no és possible saber qui és un i qui l’altre.

Jorge Fauró és periodista.

 ?? A. Pérez Meca / Europa Press ?? Pablo Iglesias, a la Universita­t Complutens­e, el dia 5 de novembre.
A. Pérez Meca / Europa Press Pablo Iglesias, a la Universita­t Complutens­e, el dia 5 de novembre.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain