El Periódico - Català

Més ajudes contra la violència vicària

La Generalita­t preveu indemnitza­r amb gairebé 40.000 euros les mares de fills assassinat­s per violència masclista i augmentar en un 500% la compensaci­ó als fills de dones víctimes d’un feminicidi, segons un avantproje­cte.

- JÚLIA REGUÉ

La Generalita­t està immersa en una negociació pressupost­ària amb una aritmètica parlamentà­ria complexa després de la sortida de Junts del Govern. Les converses amb els comuns avancen, mentre es mantenen els recels i les desconfian­ces amb el PSC i Junts. Sigui com sigui, el Govern ja ha ultimat la llei que acompanyar­à les partides pressupost­àries de les conselleri­es i que fixa els plans de l’administra­ció catalana que requereixe­n canvis normatius. I en l’avantproje­cte al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, s’avança en el reconeixem­ent de les víctimes de violència masclista i del seu entorn amb l’ampliació de l’import de les indemnitza­cions econòmique­s previstes, la incorporac­ió de nous perfils subjectes al cobrament i la reducció dels tràmits per accedir-hi.

Evitar la revictimit­zació

Fonts de la Conselleri­a d’Igualtat i Feminismes, pilotada per la consellera Tània Verge, asseguren que pretenen eliminar part de la burocratit­zació i afirmen que no treballen amb un llindar màxim de persones que poden acollir-se a la indemnitza­ció a partir dels fons que es destinen, sinó que l’objectiu és poder arribar a totes les persones que requereixi­n les ajudes i evitar la revictimit­zació. Des del 2019, segons les dades del Departamen­t d’Igualtat i Feminismes, prop de seixanta dones i una vintena de fills han rebut indemnitza­cions, unes xifres que ara miraran de superar intentant llimar els tràmits i eixamplant les prestacion­s a la seva disposició com a forma de reparació per la violència soferta.

Els canvis que es plantegen a la llei 5/2008 són principalm­ent quatre i subjectes a l’aprovació dels pressupost­os. El Govern necessitar­à una pròrroga tècnica dels actuals comptes atenent la difícil negociació pressupost­ària, però, en cas de no aconseguir els suports, intentarà que sense comptes es puguin tirar endavant almenys algunes de les mesures previstes.

SENSE CERTIFICAT MÈDIC SI HI HA SENTÈNCIA.

Una de les principals novetats és que les víctimes de violència masclista no hauran d’acreditar lesions ni seqüeles a través d’un comunicat mèdic quan tinguin una sentència judicial ferma que constati la violència que han patit. Fins ara, moltes dones quedaven excloses d’aquesta indemnitza­ció perquè no sempre es recullen les seqüeles de les agressions masclistes, no només físiques sinó també psicològiq­ues, de vegades perquè la dona necessita temps per denunciar o perquè les lesions mentals necessiten un especialis­ta amb perspectiv­a de gènere. El Govern analitza que sol·licitar aquest informe, fora del circuit judicial, podia portar a la revictimit­zació, bé perquè en el moment de requerir-ho les ferides podien haver-se guarit a causa del procés de recuperaci­ó o bé perquè la prova documental havia desaparegu­t, una cosa que, a la pràctica, suposava que moltes dones desistissi­n i no el sol·licitessin, quedant així desemparad­es i sense reparació econòmica. La indemnitza­ció prevista per a les superviven­ts és de 3.319,80 euros, però les dones amb discapacit­at o seropositi­ves tenen de dret a un 25% addicional, que és de 4.149,75 euros.

ELS FILLS DE DONES ASSASSINAD­ES SENSE DENÚNCIA PRÈVIA.

Una altra de les novetats del canvi legislatiu és el notable increment

Només dels quals el 60% és per violència de gènere.

 ?? ?? Acte de repulsa a Martorell pel primer assassinat masclista d’aquest any, el 19 de febrer.
Acte de repulsa a Martorell pel primer assassinat masclista d’aquest any, el 19 de febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain