El Periódico - Català

Tanca un geriàtric de Barcelona acusat d’infligir maltractam­ents

Cinc treballado­res de Meran denuncien que els residents van patir abandoname­nt. La Generalita­t afirma que no li consten queixes del centre.

- ELISENDA COLELL GUILLEM SÁNCHEZ

La residència Meran, un geriàtric de gairebé 30 places ubicat a la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona, ha tancat aquesta tardor dos mesos després que el sostre de la seva planta superior s’enfonsés, a principis d’agost. La runa va caure a plom sobre alguna de les habitacion­s, per fortuna buides en aquell instant. No hi va haver víctimes per l’ensorramen­t, tot i que els residents, persones d’edat molt avançada amb un elevat grau de dependènci­a, van haver de concentrar-se a partir d’aquell dia a la planta inferior.

Segons cinc cuidadores entrevista­des per EL PERIÓDICO, la caiguda del sostre va agreujar unes condicions de vida dels avis que eren d’abandoname­nt i, gairebé, de maltractam­ent. Qüestionad­es sobre quin tipus de maltractam­ent,

detallen algun crit o algun comentari vexatori. Segons un altre extreballa­dor del centre, aquestes acusacions són infundades i han sigut abocades pel conflicte laboral que empresa i treballado­res mantenen des de feia temps. La propietàri­a, que ha declinat fer declaracio­ns a EL PERIÓDICO, ha clausurat la residència setmanes després de conèixer que diverses de les treballado­res havien parlat amb aquest diari. A la Generalita­t no li consten queixes.

Falta de recursos

«La realitat és que aquests llocs són sempre llocs tristos perquè hi falten recursos». Amb aquesta frase un dels extreballa­dors de la residència Meran nega que els avis patissin abandoname­nt o maltractam­ents. També defensa la tasca del director

del centre i avisa que les cuidadores que afirmen el contrari estan enfrontade­s amb la direcció.

Les cinc cuidadores, auxiliars de geriatria majoritàri­ament, no neguen el conflicte laboral perquè denuncien que el sou era baix, la jornada era llarga i el tracte amb el seu superior era dolent. «Totes som estrangere­s, sud-americanes», remarquen. Però mantenen que no han decidit parlar amb aquest diari per ajustar comptes amb la direcció o la propietat, sinó per donar a conèixer una situació que consideren vexatòria per als avis.

«En plena onada de calor –remarquen recordant que l’estiu del 2022 ha sigut tòrrid– només ens deixaven posar una estona l’únic aparell d’aire condiciona­t que hi havia a l’edifici», recorden les treballado­res del centre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain