El Periódico - Català

Mor Matías Díaz Padrón, el savi de la pintura

L’historiado­r, un especialis­ta de renom internacio­nal autor de més de 40 monografie­s, era president d’honor de l’Institut Moll i va ser conservado­r en cap del Museu del Prado.

- ALMUDENA CRUZ

Matías Díaz Padrón (Valverde, illa d’El Hierro, 1935) va morir ahir als 87 anys després de més de sis dècades d’incansable treball i investigac­ió. Doctor en Història de l’Art, conservado­r cap de pintura flamenca i holandesa al Museu del Prado, professor universita­ri i membre de l’Académie Royale d’Archéologi­e et d’Historie de l’Art de Bèlgica i de la Reial Acadèmia de San Miguel Arcángel de Santa Cruz de Tenerife, el seu currículum i inventari de publicacio­ns i èxits és gairebé inabastabl­e.

Estava considerat entre els especialis­tes de l’art del segle XVII més importants del món, tot i que les seves troballes també comprenen les pintures murals del segle XIII trobades al monestir de Valbuena (Valladolid) i nombrosos estudis relatius a la pintura flamenca del segle XV i XVI. Díaz Padrón passarà a la història, entre altres motius, per haver sigut capaç de donar dimensió internacio­nal a l’art flamenc.

Va participar molt activament en la creació del prestigiós Institut Moll, centre d’investigac­ió de pintura flamenca creat per Prensa Ibérica, grup editor d’aquest diari. «Va ser la seva alma mater i actualment n’era president honorari. Es tracta d’un centre molt important per la seva vigència i activitat. Compten amb Ana Diéguez, probableme­nt una de les millors investigad­ores d’avui dia, i tenen la seva pròpia revista, Philostrat­o. L’institut està molt actiu i és, sens dubte, una de les herències acadèmique­s de Díaz Padrón», va destacar el també historiado­r canari Lorenzo Lima, especialit­zat en el mateix període.

Conviure amb els mestres

El seu treball com a conservado­r al Museu del Prado li va permetre conviure, des de molt aviat, amb les obres de mestres de la dimensió de Rubens, Van Dyck o Jordaens. Es va cuidar d’aquestes importants obres a la pinacoteca nacional i per les seves mans va passar, a més, moltíssima bibliograf­ia.

Matías Díaz Padrón va escriure més de 40 monografie­s i més de 350 articles en revistes especialit­zades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain